7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Animacijos nebūna daug

Prasideda Tarptautinis animacinio kino festivalis „Tindirindis 2012“

Rengėjų informacija
Nr. 37 (1005), 2012-10-19
Kinas Anonsai
Snieguotas raitelis“
Snieguotas raitelis“

Spalio 22 d. prasidės 10-asis tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“. Vilniuje jis vyks iki lapkričio 4 d. kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“. Spalio 29 d. festivalis persikels į Kauną, iš ten keliaus į Šiaulius, Klaipėdą, Panevėžį, Raseinius, Jurbarką ir Nidą.
 

Jubiliejinis dešimtasis festivalis sutapo su pasaulinės animacijos gimimo 110-osiomis metinėmis: 1892 m. spalio 28 d. Charles’is Émile’is Reynaud Paryžiuje žiūrovams parodė pirmąjį animacinį filmą „Vargšas Pjero“. Nuo šios datos ir skaičiuojama kino animacijos istorija. Lėlių animacijos pradininku laikomas Vladislovas Starevičius 1910 m. Kaune nufilmavo „Elniaragių kovą“. Rusų kino pramonininkas Aleksandras Chanžonkovas pakvietė Starevičių į Maskvą. Ten lygiai prieš 100 metų ekranuose pasirodė „Gražioji Lukanida“ – pirmasis Rusijoje sukurtas animacinis filmas. Šiuos įvykius paminės ir „Tindirindžio“ rengėjai.

Šiemet festivalio atrankai buvo atsiųsta apie tūkstantis animacinių filmų, iš jų tik ketvirtadalis atrinktas į konkursines programas. Kaip ir kasmet, filmai suskirstyti į programas. „Tindirindis“ suteiks galimybę pamatyti, kas vyksta pasaulio animacijoje, taip pat naujausius lietuvių kūrėjų filmus. Lietuvių programoje bus debiutuojančių kūrėjų ir jau pripažintų meistrų – Nijolės Valadkevičiūtės, Valento Aškinio ir Jūratės Leikaitės-Aškinienės filmų. Atskira programa sudaryta iš VDA, VTDK, kitų aukštųjų mokyklų studentų filmų.

Tarptautinės programos filmai sugrupuoti pagal temas ir potencialią auditoriją. Šiemet festivalyje ir vėl gausu svarbiausių animacinio kino festivalių prizais apdovanotų darbų. Čekų režisierės Michaelos Pavlatovos filmas „Tramvajus“, šiemet apdovanotas Tarptautinio Ansi animacinių filmų festivalio Didžiuoju ir kino kritikų prizais, pasakoja apie tramvajaus vairuotoją ir pilką bei apatišką keleivių vyrų minią. Kanadiečių ir prancūzų filmas „Edmondas buvo asilas“ (rež. Franck Dion) – tai istorija apie mažą žmogutį, kurio beveik niekas nepastebi, o jei ir pastebi, tyčiojasi. Filmas apdovanotas Ansi festivalio Specialiuoju žiuri prizu. Olandų filmas „Sąvartynas“ (rež. Hisko Hulsing) nagrinėja skaudžias jaunimo narkomanijos problemas. Rusų „Snieguotas raitelis“ (rež. Aleksej Turkus) – tai prisiminimai apie vaikystę, apie vaiko ir tėvo santykius. Šis vieno originaliausių rusų animacijos kūrėjų filmas apdovanotas pagrindiniu Suzdalio (Rusija) festivalio prizu.

Programos vaikams filmai įgarsinti lietuviškai. Tradiciškai naujausios ir gražiausios animacinės įvairių šalių pasakos surinktos programoje „Pasakų pasaulis“, pažintiniai filmai – programoje „Pasaulio pažinimas“, mažiausiems žiūrovams skirtos „Istorijos mažyliams“, apie vaikų draugus pasakoja „Geri draugai“. Festivalis parodys kaimynų latvių ir estų filmus. Estai tęsia filmų ciklą apie Miriamą, latvių filmo „Korida“ (rež. J. Cimermanis) herojai – garsiosios „Avarijos brigados“ nariai – šįkart patenka į Europą, kur dalyvauja tikroje koridoje. Programa „Vaikų sukurti filmai. Linksmai ir žaismingai“ pristatys moksleivių iš Lietuvos miestų ir užsienio filmus. „Forma T“ ir „Figūra Z“ programų filmuose eksperimentuojama su animacinio kino formomis ir figūromis. Nijolės Valadkevičiūtės filme „Laikas ir erdvė“ tarp eilėraščių eilučių kompozicijų šmėkščioja Maironio atvaizdai. Studentų filmų turinį atspindi programų pavadinimai „Siaubai ir sapnai“ bei „Juokai juokais“, į „Žaidimus suaugusiems“ pateko filmai apie suaugusiųjų problemas, „Gyvenimo metamorfozės“ rodys vidines permainas ir žlugusias svajones. „Muzikos animacijoje“ svarbiausia yra muzika. Ypač atviri animaciniai filmai, kuriuose kalbama apie meilę, aistrą, seksą, atsidūrė programoje „Meilės skonis“.

Nors dauguma „Tindirindžio“ filmų trumpametražiai, bus parodyta ir pilno metražo kūrinių. Tarp jų – vengrų režisieriaus Marcello Jankovicsiaus „Žmogaus tragedija“. Jo herojai – pirmoji žmonių pora, išvaryta iš Rojaus. Šis filmas pradėtas kurti 1989-aisiais, užbaigtas tik 2011 metais.
 

Snieguotas raitelis“
Snieguotas raitelis“