7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„ARTscape“ Čekija

Santa Lingevičiūtė
Nr. 36 (1004), 2012-10-12
Kinas Anonsai
„Kaimo mokytojas“
„Kaimo mokytojas“

Bendradarbiaudamas su Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje ir nepriklausomomis Čekijos kompanijomis, „ARTscape“ projektas pristato Čekijos filmų savaitę. Ji vyks spalio 12–16 dienomis. Programa supažindins su jaunosios kartos režisierių filmais, juos dominančių temų įvairove.


Spalio 12 d. (19 val.) programą pradės Bohdano Slćmos („Laikas būti laimingam“) komiška drama „Kaimo mokytojas“ („Venkovskō učitel“, 2008). Veiksmas nukelia į Čekijos pietuose įsikūrusį kaimą. Į jį atvyksta biologijos mokytojas, metęs darbą vienoje Prahos gimnazijų. Niekas nežino, kodėl jis tai padarė, bet niekas ir nesiaiškina. Net mokyklos direktoriui tai nesvarbu, nes, jo nuomone, Petras čia ištvers ilgiausiai pusę metų. Mokytojas apsigyvena pas močiutę, kuri negali užmigti be įjungto televizoriaus, o siena tarp jų „kambarių" – marga užuolaida. Kartą atsibudęs ant suspaustų šiaudų krūvos, mokytojas susipažįsta su jų savininke – inteligente Mari ir jos gražuoliu sūnumi Lada, kuriam dar tik kalasi ūseliai. Neilgai trukus Petras ir Mari susibičiuliauja, kalbasi apie paprastus dalykus, kartu skina vyšnias, veža šieną... Mokytojas kuklus, supratingas, jautrus, tad Mari juo susižavi. Vieną popietę ant šiaudų ji pabando Petrą pabučiuoti, bet šis atšoka. Ji išvažiuoja savo traktoriumi, jis – į Prahą, pas tėvus, kur ir paaiškėja mokytojo „keistumas“.


Spalio 13 d. (16.30) bus parodytas Miroslavo Ondrušo trileris „Kerštas“ („Vendetta“, 2011). Jaunas režisierius patirties sėmėsi dirbdamas su patyrusiais čekų kino meistrais, tokiais kaip Janas Hřebejkas. „Kerštas“ – tai psichologinis trileris, bandantis kelti klausimą, ar blogis gimdo didesnį blogį. Vyras nori atkeršyti už savo dukterį. Jis žino, kas įvykdė nusikaltimą, bet ar jam užteks drąsos atkeršyti? Ir ar santūrus, gero būdo žmogus galės toliau ramiai gyventi, jei pasipriešins sąžinei?


Spalio 14 d. (16. 20) bus pristatytas Lenkos Kny filmas „Nuo savo šešėlių nepabėgsi“ („Stķnu Neutečeš“, 2009). Filmas iš dalies paremtas režisierės šeimos gyvenimo faktais, kurie paaiškėjo radus senus dokumentus. Pasakojama apie aštuoniasdešimtmečių porą. Po šešiasdešimties bendro gyvenimo metų moteris nusprendžia palikti vyrą ir pagalbos kreipiasi į teisininkę anūkę. Po truputį ima aiškėti giminės paslaptys, bet iškyla dilema, ar tai ir turėtų likti paslaptimi, ar paviešinta.


Vįclavo Kadrnkos „Aštuoniasdešimt laiškų“ („Osmdesįt dopisů“, 2011) bus parodytas spalio 15 d. (17.20). Filmo premjera įvyko pernai Kanų kino festivalyje, po to jis apkeliavo daugybę tarptautinių renginių. Tai autobiografinė drama. Režisierius prisimena savo vaikystę ir gyvenimą be tėvo, kurio portretą susikūrė iš laiškų. Juos tėvas iš Anglijos siuntė Čekoslovakijoje gyvenančiam sūnui ir žmonai.


Spalio 16 d. (19.10 ) programą užbaigs Jano Lengyelio trileris „Šunsnukiai 2“ („Bastardi 2“, 2011). Šis filmas buvo rodomas tik Čekijoje ir Slovakijoje, bet sulaukė didelio populiarumo, tad nuspręsta parodyti jį ir vilniečiams. „Šunsnukiais“ filme vadinami jaunuoliai, gyvenantys problematiškose šeimose bei rajonuose. Netikėtai mirus didžiausiam „šunsnukiui“ Michailui, jo tėvas ir senelis įtaria vietinį mokytoją Majerį. Jie taip pat mano, kad šis atsakingas už trijų jaunų žmonių mirtis. Tad Michailo tėvas su seneliu, ieškodami įrodymų, ima psichologiškai terorizuoti mokytoją. Ši istorija sudomina ir policijos pareigūną Karasą, kuris tiria žuvusio kolegos bylą. Karasas nujaučia, kad kažkas „šunsnukių“ gaujoje negerai, ir taip pat ima domėtis Majeriu, jau tapusiu mokyklos direktoriumi.
 

„Kaimo mokytojas“
„Kaimo mokytojas“