7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio žiniasklaidą

7MD
Nr. 34 (1002), 2012-09-28
Kinas Trumpai
„Fargo“
„Fargo“

Janina Lapinskaitė – geriausia „Kinošok“ aktorė
Už vaidmenį Algimanto Puipos filme „Miegančių drugelių tvirtovė“ Janina Lapinskaitė pelnė geriausios aktorės apdovanojimą sekmadienį pasibaigusiame atvirame NVS, Latvijos, Lietuvos ir Estijos kino festivalyje „Kinošok“. Geriausio filmo apdovanojimą rašytojo Vladimiro Voinovičiaus vadovaujamas žiuri skyrė uzbekų režisieriaus Ajubo Šachobidinovo filmui „Dangus – mano namai“ („Parizod“). Filme pasakojama apie gražią vienišą merginą, kuriai bando atrasti vyrą atsitiktinai kalnuose sutiktas praeivis. Tačiau potencialūs jaunikiai atstumia merginą, nes mano, kad jos šaltame grožyje tūno velniška jėga. Šios kino parabolės autoriai sakosi norėję papasakoti apie ypač apdovanotus žmones, „kurie atsiranda tarp mūsų kaip perspėjimas, kurie išeina anksčiau, bet palieka širdyse gerus prisiminimus apie save“.

 

„Fargo“ bus serialas
Komiškas Ethano ir Joelio Coenų trileris „Fargo“ (1996) pasakojo apie nėščią Minesotos policininkę, kuri seka dviejų nevykėlių žudikų pėdsakais. Policininkę suvaidinusi Frances McDormand buvo apdovanota „Oskaru“ už geriausią moters vaidmenį, „Oskarą“ už geriausią scenarijų gavo ir Coenai, o Kanų kino festivalyje filmas apdovanotas už režisūrą. Dabar „Fargo“ taps serialu, o broliai – vykdomaisiais projekto prodiuseriais. Patys Coenai jau baigia filmą „Liuino Deviso viduje“ („Inside Llewyn Davis“), kuris turi pasirodyti ekranuose ateinančių metų vasarį. Tai pasakojimas apie populiarių dainų autorių ir dainininką, kuris ieško savo gyvenimo kelio 7-ojo dešimtmečio Niujorke. Pagrindinius vaidmenis filme kuria Carey Mulligan, Justinas Timberlake’as ir Garretas Hedlundas.

 

Polanskis atideda filmo apie Dreyfuso bylą projektą
Romanas Polanskis paskelbė, kad atideda filmą apie Dreyfuso bylą, nes scenarijus pareikalavo papildomų darbų. Kol jis bus baigtas, Polanskis sukurs kamerinį filmą, kuriame pagrindinį vaidmenį atliks jo žmona Emmanuelle Seigner. Filmo „Kivirčas“ sėkmė paskatino Polanskį imtis dar vienos šiuolaikinės pjesės ekranizacijos. Tai, jo žodžiais tariant, „geniali juodoji komedija“, kurią parašė Davidas Ivesas. „Venera kailiuose“ („Venus in Fur“) 2010 m. buvo pastatyta Brodvėjuje. Iveso pjesės veiksmas perkelia į aktorių atranką, kurioje dalyvauja režisierius. Peržiūra tampa žiauriu gundymo žaidimu. Režisierių filme vaidins Louis Garrelis.

 

Filmas apie Rostovo maniaką
Filmo „Nesaugus prieglobstis“ režisierius Danielis Espinosa rengiasi ekranizuoti Tomo Robo Smitho romaną „Vaikas 44“ („Child 44“), kurio pagrindas – rusų serijinio žudiko Andrejaus Čikatilos byla. 2007 m., dar prieš pasirodant knygai, jos teises įsigijusi studija „Fox 2000“ norėjo, kad filmą režisuotų Ridley Scottas.
Pagrindinis romano herojus yra teisėtvarkos organų bendradarbis Levas Demidovas. Karo didvyris ir gražuolės žmonos vyras gyvena Maskvoje gana pasiturinčiai. Vienintelis Demidovo tikslas – tarnauti tėvynei. Tačiau staiga jis patenka nemalonėn ir norėdamas reabilituotis turi vykdyti iš pirmo žvilgsnio beviltiškas vaikų žudiko paieškas. Rašytojas rėmėsi Andrejaus Čikatilos, kuris buvo nuteistas mirti už daugiau nei penkiasdešimt žmogžudysčių, byla. Tačiau tai ne pirmas kino bandymas papasakoti apie Rostovo skerdiką. 1995-aisiais, praėjus vos metams po maniako mirties, pasirodė Chriso Gerolmo televizijos filmas „Pilietis X“, kuriame tyrėją vaidino Stephenas Rea.

 

Nauji „Auroros“ prizai
Rugsėjo 20–27 d. JAV vykusiame Tarptautiniame kino festivalyje „Fantastic Fest“ lietuvių filmas „Aurora“ fantastinių filmų kategorijoje pelnė geriausio filmo, geriausio režisieriaus (Kristina Buožytė), geriausio scenarijaus (Kristina Buožytė, Bruno Samper) ir geriausios aktorės (Jurga Jutaitė) apdovanojimus.
„Fantastic Fest“ – didžiausias žanrinio kino festivalis JAV, jis rengiamas jau aštuntus metus. „Dalyvavimas šiame festivalyje ir keli pagrindiniai jo prizai – neįtikėtinai didelė sėkmė. Juolab kad filmas bus platinamas JAV. Tai, ko gero, pirmas kartas Lietuvos kino istorijoje, kai filmo platinimo teises nupirko JAV kino platintojai. Todėl manome, kad gauti apdovanojimai dar padidins platinimo JAV mastą. Juk čia į ekranus išleidžiama tūkstančiai filmo kopijų. Net ir keleto šimto kopijų „nedidelis“ tiražas mums yra pasiekimas“, – filmo sėkme džiaugėsi prodiuserė Ieva Norvilienė.
„Aurora“ jau apdovanota specialiuoju Tarptautinio Karlovi Varų (Čekija) kino festivalio programos „East of the West“ prizu, specialiuoju Nešatelio (Šveicarija) kino festivalio prizu, specialiuoju Paličiaus (Serbija) kino festivalio kino kritikų prizu bei Emerico Pressburgerio prizu tarptautiniame Miškolco (Vengrija) jaunųjų kino kūrėjų festivalyje.
 

„Fargo“
„Fargo“
Emmanuelle Seigner
Emmanuelle Seigner
Danielis Espinosa
Danielis Espinosa
Marius Jampolskis ir Jurga Jutaitė filme „Aurora“
Marius Jampolskis ir Jurga Jutaitė filme „Aurora“