7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kino naujienos trumpai

Pagal užsienio spaudą

7MD
Nr. 31 (999), 2012-09-07
Kinas Trumpai
„Entropija“
„Entropija“

 

„Nimfomanė“
 
Nicole Kidman, Stellanas Skarsgårdas, Willemas Dafoe ir „Transformeriuose“ išpopuliarėjęs Shia LaBeoufas pakviesti filmuotis Larso von Triero filme „Nimfomanė“. Pagrindinį vaidmenį kuria Charlotte Gainsbourg, vaidinusi „Antikriste“ ir „Melancholijoje“. Būtent jos herojė ir pasakos savo seksualinio gyvenimo istoriją senam viengungiui. Pasak režisieriaus, bus du filmo variantai – „atviras“ ir pritaikytas platinti kino teatruose. Larsas von Trieras sako, kad „tai šviesi ir poetiška moters erotinių išgyvenimų istorija, nuo gimimo iki penkiasdešimties metų, papasakota pagrindinės herojės Džo lūpomis. Ji pati nustatė savo diagnozę – nimfomanija. Šaltą žiemos rytą vienišas nebejaunas viengungis Zeligmanas skersgatvyje aptinka sumuštą ir pusiau sąmoningą Džo. Atvedęs Džo namo, jis apžiūri moters žaizdas ir svarsto, kaip ji atsidūrė tokioje padėtyje. Džo pasakoja Zeligmanui įspūdingos jaunystės istoriją, kurioje daug paralelinių siužetų ir netikėtų nukrypimų.“

 
„Gulago moterys“
 
Mariana Janovskaja kuria dokumentinį filmą „Gulago moterys“ („The Women of the Gulag“) apie dar gyvas Stalino lagerių kalines. Daugumai jų – arti šimto metų ir tai, ko gero, paskutinė galimybė kino juostoje įamžinti liudininkių prisiminimus. Šį projektą palaiko ir knygos apie gulago kalines autorė bei „Washington Post“ apžvalgininkė (privačiai – Lenkijos užsienio reikalų ministro Radosławo Sikorskio žmona) Anne Applebaum. Pasak jos, moterų gyvenimas gulage skyrėsi nuo vyrų: „Prievartavimai, nėštumas, motinystė buvo jų gyvenimo gulage dalis.“ Nuo Stalino represijų nukentėjo filmo režisierės senelis – aktorius Viktoras Jablonskis, jo draugas aktorius Georgijus Žonovas lageriuose praleido dvidešimt metų.

 
Fantastinė Juliuszo Machulskio komedija
 
Juliuszas Machulskis, kurio filmai „Va bank“, „Seksmisija“, „Lopšinė“ gerai žinomi ir lietuvių žiūrovams, kuria naują fantastinę komediją „AmbaSSada“. Jos herojai bus vieno Varšuvos namo gyventojai. Šio namo liftas turi specinių savybių: priklausomai nuo to, kuriame aukšte išlipsi, gali atsidurti 2012-ųjų arba 1939-ųjų rugpjūtyje. Šiame name vasarai butą išsinuomavo jauna pora. Pšemekas nori ramiai baigti rašyti istorinę knygą, o Melanija domisi, kas anksčiau stovėjo toje vietoje, kur dabar yra namas. Ji sužino, kad prieš karą čia buvo Vokietijos ambasada.

 
Nikita Michalkovas ekranizuos Ivaną Buniną
 
Nikita Michalkovas ekranizuos Nobelio premijos laureato Ivano Bunino (1970–1953) apsakymą „Saulės smūgis“. Tai vienas įstabiausių rusų literatūros kūrinių apie meilę. Apsakyme papasakota trumpo rusų armijos karininko ir nepažįstamosios meilės romano istorija. Tačiau Bunino herojui šis nuotykis tapo pagrindiniu gyvenimo įvykiu. Režisierius prisipažino, kad 37 metus svajojo ekranizuoti apsakymą, ne vieną kartą yra perrašęs jį ranka, siekdamas suvokti autoriaus sumanymą. Trumpo metražo filmą pagal „Saulės smūgį“ planavo kurti ir Ivanas Dychovičnas, bet projektas liko neįgyvendintas. Michalkovui scenarijų rašyti padėjo Vladimiras Moisejenka ir Aleksandras Adabašjanas. Jie sujungė „Saulės smūgio“ motyvus su rašytojo dienoraščiais, kuriuose jis su pasidygėjimu aprašė bolševikų revoliucijos košmarą.

 
Kinas apie save
 
Prancūzų režisierius ir klipų kūrėjas Michelis Gondry („Miego mokslas“) kartu su Šiuolaikinio meno centru „Garaž“ šią vasarą Maskvos Gorkio parke atidarė projektą „Kino fabrikas“. Kultūros centro erdvės tapo filmavimo paviljonais. Juose savo filmus gali kurti paprasti maskviečiai. Maskva – ne pirmoji šio projekto dalyvė, filmus apie save jau kūrė Niujorko, Paryžiaus, Rio de Žaneiro ir Roterdamo gyventojai. „Kino fabriko“ erdvė kiekvienąkart pritaikoma šaliai, kurioje vyksta projektas. Rusijoje ji tapo šiek tiek „sovietiška“ – filmavimo paviljonuose ant sienų matyti kilimėliai su elniais, kambariuose kabo seni plakatai, virtuvėse stovi dėžutės biriems produktams, šaldytuvai, lygintuvai ir kitokie praeities daiktai.

 
Prieš autorinį kiną
 
Režisierė Marija Saakian negalėjo atsispirti madingai pastarųjų metų kino temai – pasaulio pabaigai. Ką tik ji baigė „Entropiją“ – filmą, kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė dvi Maskvos elito įžymybės – televizijos laidų vedėja Ksenija Sobčak ir kino režisierė Valerija Gai-Germanika. Filmo siužetas paprastas – „aukštuomenės“ atstovai – ciniška prodiuserė (Sobčak), režisierė (Gai-Germanika) su šunimi Monia, modelis (Danila Poliakovas), kuris viską ir filmuoja, gražuolė, svajojanti tapti žvaigžde (Diana Del), ir paprastas vaikinas, pravarde Daržovė (Jevgenijus Cyganovas) – po vakarėlio važiuoja į nebaigtą statyti vasarnamį pasitikti pasaulio pabaigos, o kartu ir sukurti „festivalinį filmą“ apie tai, kaip rusai pasitinka apokalipsę. Filmo scenaristus Grigorijų Matiuchiną ir Ruslaną Paušu suvienijo neapykanta nekomerciniam kinui. Jų personažai net paskutinę gyvenimo dieną vaidina save, ieško įspūdingų rakursų. Pasak režisierės, „Entropijos“ ji nevadina filmu, tai greičiau vaizdo hepeningas, protestas prieš visuotinę rusų politinio, meninio gyvenimo stagnaciją.

 
Japonai kurs „Menančio pikta“ perdirbinį
 
1993 m. Clinto Eastwoodo „Menantis pikta“ pelnė geriausio filmo „Oskarą“ ir atvertė naują vesterno istorijos puslapį. Rugsėjį šio filmo perdirbinį pradėjo filmuoti japonai. Režisierius Lee Sang-il perkėlė „Menančio pikta“ veiksmą iš JAV į Japoniją, pagrindinį vaidmenį filme kuriantis garsus aktorius Kenas Watanabe bus nusikaltusių samurajų gaudytojas.

 
Dvi muzikinės biografijos
 
Ne vienus metus anonsuoti muzikinių filmų projektai, regis, artėja prie finišo. Filmą „Nina“ – pasakojimą apie džiazo dainininkę, pianistę Niną Simone (1922–2003) – spalį rengiasi pradėti Cynthia Mort. Pagrindinis vaidmuo teko Mary J. Blidge, jos partneriai bus Davidas Oyelowo ir Zoe Saldana, išgarsėjusi po Jameso Camerono „Įsikūnijimo“, kur „suvaidino“ mėlynąją uodeguotąją gražuolę. Martino Scorsese „Sinatra“ jau turi scenaristą – tai Billy Ray’us, bet kol kas neaišku, ar filme vaidins Leonardo DiCaprio ir kas bus jo režisierius.

 
Negrobkite geriausių draugų
 
„Reikalų Briugėje“ režisierius Martinas McDonaghas šį rudenį grįžta į kino ekranus su filmu „Septyni psichopatai“ („Seven Psychopats“). Šioje komedijoje vaidina Colinas Farrellas, Christopheris Walkenas, Samas Rockwellas, Woody Harrelsonas, Olga Kurylenko, Abbie Cornish, Tomas Waitsas... Filmas pasakoja apie scenaristą, kuriam pristigo fantazijos ir kuris įsipainiojo į šunų grobimo skandalą. Deja, vienas iš keturkojų – geriausias gangsterio draugas. Filmo platintojai žada Lietuvoje jį rodyti lapkritį.

 

Žymos:
7MD,
„Entropija“
„Entropija“
„Vertigo“
„Vertigo“
„Septyni psichopatai“
„Septyni psichopatai“