7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vlado Urbanavičiaus vieno kūrinio paroda „Dvispalvis“ galerijoje „apiece“

Rengėjų inf.
Nr. 19 (1511), 2024-05-10
Dailė Anonsai

Gegužės 15 d. vitrininio pobūdžio galerijoje „apiece“, kurios strategija yra autonomiška kūrinio raiška, atidaroma Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus paroda.

Vitrininio pobūdžio erdvei skulptorius turėjo pluoštą pasiūlymų, tad susikoncentruoti į „kaip ir ką veikia vienas objektas“, buvo nemenkas iššūkis. Taip pat, anot skulptoriaus, išbandymu tapo ir pati galerija, kuri nėra standartiška uždara erdvė, bet ir ne vieša pagal įprastą sampratą. Be to, viena jos pusė orientuota į M.K. Čiurlionio gatvę (labiau urbanistinė erdvė), o kitą – į gamtą (S. Kymantaitės–Čiurlionienės skveras). Tokioje dviprasmiškoje „uždaros – atviros“ vietos bei „kultūros – natūros“ situacijoje V. Urbonavičiaus „Dvispalvis“ įspraudžiamas į langų įrėmintą galerijos erdvę. Kūrinys lieka monumentalus, bet nedominuojantis ir išlaiko skulptoriaus kūrybai būdingas savybes – dėmesį medžiagai, subtilią formos ir ekspozicinės erdvės pajautą. 

Vladas Urbanavičius (1951) – skulptorius. 1977 m. baigė skulptūros studijas Dailės institute (dabartinėje Vilniaus dailės akademijoje). Nuo 1976-ųjų dalyvauja parodose, o nuo 1978 m. – skulptūros pleneruose Lietuvoje bei užsienyje. V. Urbanavičiaus skulptūros yra aiškios konstrukcijos, apibendrintų, monumentalių tūrių, redukuotų formų. Autoriaus kūrinių yra įsigijusios privačios ir muziejų kolekcijos: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus, MO muziejus Vilniuje.

 

Parodos kuratorės: Milena Černiakaitė ir Aušra Trakšelytė.

Parodos komunikacija – Menų komunikacija.

Grafinis dizainas – Marek Voida.

 

Parodą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

 

Paroda veiks iki 2024 m. liepos 9 d.

Parodą apžiūrėti galima apžiūrėti: 24/7.

Daugiau apie galeriją – apiece.lt

Žymos:
Rengėjų inf.,