7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grafikos dizainerė Gailė Pranckūnaitė pristato savo kūrinį „Chronologija“

ŠMC inf.
Nr. 10 (1502), 2024-03-08
Dailė Anonsai
Gailė Pranckūnaitė, „Chronologija“
Gailė Pranckūnaitė, „Chronologija“

Kovo 7 d., ketvirtadienį, 18:30 val. Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) skaitykloje (Aušros Vartų g. 5 / Pasažo skg., Vilnius) vyks antrasis ciklo „Grafinio dizaino archyvai“ renginys – susitikimas su lietuvių grafikos dizainere Gaile Pranckūnaite.

 

ŠMC skaitykloje sukaupta knygų kolekcija yra ne tik vertinga žinių saugykla, bet ir įvairiapusis grafinio dizaino artefaktų archyvas. Vertindama grafinio dizaino kūrėjų darbo įvairiapusiškumą ŠMC skaitykla inicijuoja renginių seriją „Grafinio dizaino archyvai“. Siekiama suburti kūrėjų bendruomenę, kviečiant juos platesnei auditorijai papasakoti apie savo patirtį ir parodyti nebaigtus darbus. Daugelio dizainerių kūryba gali būti atpažįstama iš anksčiau eksponuotų jų darbų, pavyzdžiui, viešose erdvėse matytų plakatų, parodų identiteto ar leidinių, tačiau „Grafinio dizaino archyvų“ serija siekia atskleisti tai, kas dažnai lieka nepastebėta – kūrybos procesą, eksperimentavimą ir, žinoma, neišvengiamas nesėkmes.

 

Antrajame ciklo „Grafinio dizaino archyvai“ renginyje grafikos dizainerė Gailė Pranckūnaitė pristatys savo kūrinį „Chronologija“. Tai spausdintas žemėlapis ir apžvalga, kurioje daugiausia dėmesio skiriama autorės asmeninei patirčiai pastarąjį dešimtmetį kuriant šriftus. Pristatymo tikslas – chronologiškai ir žiediniu principu sklaidant šriftų bylų archyvus parodyti visą šriftų kūrimo procesą nuo pirminių eskizų ir nesėkmingų bandymų iki galutinių ir pakartotinai redaguotų versijų, laiku keliaujant pirmyn ir atgal, kad būtų užfiksuota raidžių dizaino raida ir kintanti jų aplinka.

 

Po šio susitikimo žemėlapį visą mėnesį bus galima apžiūrėti ŠMC skaitykloje (Aušros Vartų g. 5 / Pasažo skg., Vilnius) jos darbo laiku. 

 

Gailė Pranckūnaitė – Vilniuje įsikūrusi grafikos dizainerė, daugiausia dėmesio skirianti eksperimentinei tipografijai. 2013 m. baigė grafinio dizaino studijas Gerrito Rietveldo akademijoje Amsterdame. Bendradarbiauja su menininkais, rašytojais, meno ir kino institucijomis, projektų erdvėmis, muziejais ir universitetais.

Žymos:
ŠMC inf.,
Gailė Pranckūnaitė, „Chronologija“
Gailė Pranckūnaitė, „Chronologija“
Gailė Pranckūnaitė. C. Gray nuotr.
Gailė Pranckūnaitė. C. Gray nuotr.