7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

KKKC Parodų rūmuose jungtinė paroda: „PA’MATAI“

KKKC inf.
Nr. 2 (1494), 2024-01-12
Dailė Anonsai

Sausio 19 d., penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) II aukšte, atidaroma jungtinė paroda „PA’MATAI“. Parodos koordinatorė ir edukatorė – Simona Martinkutė (Simona Agota Martinkus). Parodos sumanytojai bei rengėjai klaipėdiečius ir miesto svečius kviečia dalyvauti atidaryme bei atverti akis tam, kas išlieka ilgam, kaip pamatinės vertybės. Nuotraukose, sufokusuotose į Klaipėdos fachverkinės architektūros tradiciją, kiekvienas atras autentišką Klaipėdos veidą ir turės galimybę prisiliesti prie analoginės fotografijos procesų. Paroda veiks iki vasario 11 dienos.

 

SALDŪS KŪRYBOS VAISIAI

Jungtinė paroda „PA’MATAI“ yra Gedimino Juškos ir Audroniaus Žemgulio kūrybinės analoginės fotografijos dirbtuvių, vykusių Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus ir KKKC įrengtoje fotolaboratorijoje 2023 metų gruodžio mėnesį – rezultatas. Pastarųjų kūrybinių dirbtuvių rėmėjai: „Focus Nordic“ ir „Ilford“. Taip pat svarbu paminėti, jog dirbtuvėse dalyvavo Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro bei Klaipėdos technologijų mokymo centro fotografijos mokiniai, kurių mokytojas ir yra G. Juška. Prie sumanymo įgyvendinimo taip pat svariai prisidėjo ir KKKC kolektyvas bei LFS Klaipėdos skyriaus nariai.

 

Dirbtuvių tikslas buvo supažindinti – suteikti „PA’MATINIŲ“ žinių – jaunuosius fotografus su klasikinės fotografijos technologijų procesu. Išmokyti fotografuoti juostiniais fotoaparatais, ryškinti juosteles, spausdinti nuotraukas senuoju būdu bei atverti fotolaboratorijos erdves plačiajai visuomenei. Pasak G. Juškos technologijas išmanyti – būtina, jei nori suprasti iš kur ateini ir turėti atspirties tašką – kur tikiesi nukeliauti. „Ilford“ – didžiausias analoginės fotografijos reikmenų gamintojų pasaulyje. Mano patirtis tokia, kad fotografija keičia gyvenimus. Ir ne tik vaikų, o visų, kurie prie jos prisiliečia. Ji ištirpdo ambicijas, pyktį, pagiežą ir intrigas. Tai savybės, kurios nedera kuriant. Tad švieskime, apšvieskime ir ryškinkime!“.

 

PAMATINĖS VERTYBĖS

Fotografinė dirbtuvių užduotis arba fokusas – Klaipėdos fachverkinės architektūros akcentai. Klaipėdos senamiestyje aptinkama įvairių architektūros stilių, tačiau fachverkinių statinių kompleksas – vienas svarbiausių išlikusių kultūros paveldo objektų Klaipėdoje bei labiausiai reprezentuojančių miesto architektūrinį išskirtinumą. Dirbtuvių metu buvo norima atkreipti projekto dalyvių dėmesį į šį unikalumą, jį pažinti ir patyrinėti, paskatinti susimąstyti, kaip supanti aplinka formuoja klaipėdiečio identitetą.

 

Projektui medžiagas suteikė – „Focus Nordi“ ir „Ilfor“.

 

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba). Parodos atidarymo metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, publikuotuose įvairiose medijos priemonėse. Daugiau informacijos www.kkkc.lt ir www.kulturpolis.lt.

 

Žymos:
KKKC inf.,