7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dalios Truskaitės kūrybos paroda „Dešinė, kairė, dešinė“

VGMC inf.
Nr. 42 (1491), 2023-12-15
Dailė Anonsai
Dalia Truskaitė, „Uždengti“. 2020 m. Organizatorių nuotr.
Dalia Truskaitė, „Uždengti“. 2020 m. Organizatorių nuotr.

Gruodžio 19 – 2024 m. sausio 27 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks Dalios Truskaitės kūrybos paroda „Dešinė, kairė, dešinė“. Atidarymas gruodžio 19 d., 18 val.

 

Parodoje eksponuojami du erdviniai stiklo kūriniai – lyg susisiekiantys indai, lyg artimi giminės, kurie ginčijasi, priešgyniauja, ilgisi vienas kito ir bando į savo santykius įtraukti žiūrovą.

 

Dešinėje salėje rodomą instaliaciją „Uždengti“ sudaro lydyto ir smėliasrove apdoroto stiklo lakštai. Dabras sukurtas 2020 m. vienai iš Palazzo Loredan (Venecija, Italija) erdvių, kurios, šiauriečio akimis, perteklinis puošnumas kėlė prieštaringus jausmus, erdvė atrodė tokia „tiršta“, kad stačiai neįmanoma įterpti nieko papildomo. Tačiau ilgainiui gimė mintis ne „pridėti“, o „atimti“ – pridengti dalį grožio, sukuriant atokvėpio pauzę. Po pristatymo Venecijoje, 2020–2022 m. laikotarpiu kūrinys buvo eksponuotas įvairiose šalyse: 2021 m. tarptautinėje stiklo parodoje Toyamos stiklo muziejuje (Japonija), 2022 m. Europos stiklo festivalyje „Melting borders“ Vroclave (Lenkija), tarptautinės meno mugės „ArtVilnius ’22“ parodoje „Takas“. Galerijoje „Kairė-dešinė“ ši instaliacija ne eliminuoja grožį, o tarsi iškritęs sniegas, viltingai pridengia tamsias galerijos grindis.

 

Kairėje esančią salę užpildė ne vienerius metus brandintas, specialiai šiai parodai sukurtas darbas – erdviniai objektai „Atidirbę”. Lakštinį stiklą pastaruoju metu menininkė verčia didžiuliais lankstiniais, šį kartą – vėduoklėmis. Su Japonijos ar Ispanijos kultūromis siejama forma šiame kūrinyje praranda savo pompastišką kultūrinį krūvį ir įgauna vaikiško nekaltumo. Tačiau stiklo vėduoklės čia yra netekę savo matinio baltumo – parodoje jos išteptos, sugėrusios atidirbusį mašininį tepalą, kurio kvapas, kadaise lydėjęs geležinkelį, taip pat liko kažkur vaikystėje. Dabar nebėra medinių pabėgių, tačiau liko visos interpretacijos, susijusios su atidirbusiais, pavargusiais, išteptais ar nusidėvėjusiais. Sukurti šią instaliaciją pastūmėjo VGMC galerijos erdvė ir pavadinimas – jis tarsi sukurtas dialogui.

 

Dalia Truskaitė 1989 m. baigė vitražą Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2000 m. dalyvauja parodose, stiklo ir vitražo simpoziumuose Lietuvoje ir užsienyje, kuruoja vietines ir tarptautines parodas bei projektus. Menininkė sukūrė vitražo kompozicijų visuomeninėms ir privačioms erdvėms. Pastaraisiais metais dirba šiuolaikinio meno srityje, kuria konceptualius minimalistinės raiškos, įvietinto meno kūrinius. 2022 m. menininkė buvo apdovanota Meno kūrėjų asociacijos premija, o 2021 m. jai skirtas apdovanojimas tarptautinėje mugėje „ArtVilnius’21“ už geriausią instaliaciją.

 

Parodos tekstas Aistės Kisarauskaitės.

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras.

Parodą finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Partneris „Ekspobalta“.

Informaciniai partneriai: artnews.lt, „7 meno dienos“.

Žymos:
VGMC inf.,
Dalia Truskaitė, „Uždengti“. 2020 m. Organizatorių nuotr.
Dalia Truskaitė, „Uždengti“. 2020 m. Organizatorių nuotr.