7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Sidsel Ladegaard skulptūrinių instaliacijų paroda „Plati lentyna / Fine Shelf“

KKKC inf.
Nr. 41 (1490), 2023-12-08
Dailė Anonsai

Gruodžio 15 d., penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) atidaroma Sidsel Ladegaard skulptūrinių instaliacijų paroda „ Plati lentyna / Fine Shelf“. Menininkės iš Vokietijos įvietintos instaliacijos ir skulptūros sukuria dialogą tarp žiūrovo ir erdvės, peržengdamos tradicines ribas. S. Ladegaard buitinius objektus paverčia poetiniais išsireiškimais, šitaip kviesdama auditoriją pergalvoti savo santykį su kasdienybe. Paroda veiks iki 2024 m. sausio 14 dienos.

 

MENO DARBAI, APGAUBIANTYS ERDVĘ

S. Ladegaard kuria skulptūrines instaliacijas, kurios užima ir sukuria erdvę, kartu nurodant socialinę sąveiką. Ji tai pasiekia dirbdama su visiems gerai žinomais objektais, pavyzdžiui, stalais, kilimais, keramikos objektais, kuriuos ji išdėsto taip, kad jie atrodytų ir įprasti, ir svetimi. Tarkime, metaliniai objektai, kurie savaime turėtų rodyti funkcionalumą, bet to apie juos negalima tvirtai pasakyti. Šių daiktų išdėstymas yra šiek tiek savotiškas, kaip ir naudojamų medžiagų derinys.

Parodos autorė neabejotinai išbando ribą tarp krypties ir akivaizdumo. Nors iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti savavališkai, akivaizdu, kad objektų padėtis buvo kruopščiai apgalvota. Objektai sąveikauja tarpusavyje; kiekvienas iš jų arba užmezga ryšį, arba sukelia atstumo jausmą, dalijasi erdve. Be to, atrodo, kad objektai turi tikslą: ką nors pasverti, atskirti, apgyvendinti. S. Ladegaard darbai yra žinomi dėl erdvės ekspansijos, materialumo ir konceptualaus gilumo tyrinėjimo.

 

MENININKĖ IŠ VOKIETIJOS

Sidsel Ladegaard gyvena ir dirba Berlyne. Ji studijavo dailę Berlyno menų universitete, kuriame 2018 m. įgijo diplomą. Parodos autorė dirbo „Danijos meno dirbtuvėse“ (Kopenhaga), „San Cataldo menininkų rezidencijoje“ Scaloje (Italija); „Fundación Valparaiso, Mojácar“ (Ispanija) ir Danijos institute Atėnuose. Jos darbai neseniai buvo rodomi parodose „in der Nähe“, „Salon am Moritzplatz“, Berlynas (2023 m.); „Susiję su – Junge Bildhauerei aus Deutschland“, „Galerie im Volkspark“, Halle (Saale) (2022 m.); „Darbo pavadinimas“, Heit, Berlynas (2021); „Sirene – Goldrausch 2020“, Kunstraum Kreuzberg Bethanien. Sidsel Ladegaard ką tik viešėjo Nidos meno kolonijoje, rezidentūros programoje.

Paroda yra projekto „Užsienio menininkių parodų ciklas KKKC“ dalis.

Projektas dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

 

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba). Parodos atidarymo metu bus fotografuojama ir filmuojama. Informuojame, kad dalyviai gali būti matomi renginio nuotraukose ir vaizdo įrašuose, publikuotuose įvairiose medijos priemonėse.

Žymos:
KKKC inf.,