7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Japonijos ir Lietuvos šiuolaikinės tekstilės meno paroda kviečia perkrauti žmogaus sistemas

Kauno bienalės inf.
Nr. 29 (1478), 2023-09-15
Dailė Anonsai
Monikos Žaltė kūrinys. Organizatorių nuotr.
Monikos Žaltė kūrinys. Organizatorių nuotr.

Kauno paveikslų galerijoje rugsėjo 14 d., 18 val. Kauno bienalė atveria jungtinę Japonijos ir Lietuvos šiuolaikinės tekstilės meno parodą „Restart“. Stabdyti kasdienybės skubėjimą, suaktyvinti pirmines būsenas ir formas, atsigręžti į tai, iš kur viskas prasidėjo – parodos kūrėjai ragina „per(si)krauti“.

„Dabartis viskuo perpildyta, kupina netikrumo ir kažkas joje nuolat stringa. O jei taip: ar nereikėtų jos „perkrauti“, panašiai kaip programinės įrangos? Spustelėti „Restart“, uždaryti su klaidomis veikiančias mūsų gyvenimo programas ir atnaujinti požiūrius ir potyrius“, – klausia parodos „Restart“ kuratorės Keiko Kawashima, Odeta Žukauskienė ir Monika Žaltė. Šiuolaikinis tekstilės menas šįkart tekstilę siūlo tyrinėti kaip mediją.

Kauno paveikslų galerijoje pristatomuose kūriniuose tekstilė atsiskleidžia kaip visaapimanti „operacinė sistema“, kuri valdo visas gyvenimo programas. Kartu primenant, kad audimas yra viena seniausių technologijų, kuriai būdingas rituališkas kartojimas ir kartojimosi judesys. Tai pirminė „rašto“ medija, gyvavusi dar iki rašto, esanti arčiausiai žemės, kūno, daiktų, įsipynusi į gyvenamąjį gyvenimą. Ji savaime skatina prisiliesti prie pirminių materijų ir sugrįžti į laiką, kuomet dar nebuvo jokių medijų ir meno apibrėžčių, permąstant visus ryšius ir požiūrius.

Parodą kuruoja Japonijos menotyrininkė, tekstilės tyrinėtoja ir parodų kuratorė Keiko Kawashima, kurios pastangomis Japonijoje jau yra surengta ir ne viena Lietuvos tekstilės meno paroda, taip pat menotyrininkė, vizualinės kultūros tyrinėtoja ir kuratorė dr. Odeta Žukauskienė bei tekstilės menininkė, dėstytoja ir kuratorė Monika Žaltė.

Parodoje kuratorės subūrė keturiolika meninink(i)ų bei kūrybinę grupę. Tai – Machiko Agano, grupė „Baltos Kandys“ (Austė Jurgelionytė-Varnė, Karolina Kunčinaitė, Miglė Lebednykaitė, Rasa Leonavičiūtė, Laura Pavilonytė-Ežerskienė, Julija Vosyliūtė), Yasuko Fujino, Vita Gelūnienė, Akari Yamashita, Yoriko Murayama, Morta Jonynaitė, Lina Jonikė, Donata Jutkienė, Gerda Liudvinavičiūtė, Chihiro Murata, Laima Oržekauskienė-Ore, Gertrūda Rumzytė, Kentaro Suzuki, Monika Žaltė. Jų kūriniuose atsiskleidžia kelios temos: mūsų santykis su gamta, gimtosiomis vietomis, santykis su dvasinėmis praktikomis ir aukštesne realybe bei kūno, pasislėpusio po rūbais, jausenas. Visa tai atliepia amžinus tapatybės, atminties, tarpusavio ryšių ir kaitos klausimus, kurie paženklinti skirtingų kultūros tradicijų.

Parodą Kauno bienalė organizuoja bendradarbiaudama su „EU Japan fest“. Ji yra viena iš 14-ąją Kauno bienalę lydinčių parodų. Antroji „Magic Carpets“ platformos šiuolaikinio meno paroda „Vieta bendruomenei, bendruomenė vietai“ bus atidaroma rugsėjo 16 d., šeštadienį, 17 val., Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje.

Japonijos ir Lietuvos šiuolaikinės tekstilės meno paroda „Restart“ veiks rugsėjo 14 – gruodžio 3 dienomis, Kauno paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16). Atidarymas – rugsėjo 14 d., ketvirtadienį, 18.00 val.

Parodoje dalyvauja Machiko Agano, grupė „Baltos Kandys“, Yasuko Fujino, Vita Gelūnienė, Akari Yamashita, Yoriko Murayama, Morta Jonynaitė, Lina Jonikė, Donata Jutkienė, Gerda Liudvinavičiūtė, Chihiro Murata, Laima Oržekauskienė-Ore, Gertrūda Rumzytė, Kentaro Suzuki, Monika Žaltė.

Monikos Žaltė kūrinys. Organizatorių nuotr.
Monikos Žaltė kūrinys. Organizatorių nuotr.
Machiko Agano kūrinys. Organizatorių nuotr.
Machiko Agano kūrinys. Organizatorių nuotr.