7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Matas Dūda. Gibaras bauzdint

VGMC inf.
Nr. 10 (1459), 2023-03-10
Dailė Anonsai
Dugno apsauga panaši į gyvūno odą
Dugno apsauga panaši į gyvūno odą

2023 m. kovo 14 – balandžio 15 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje 

„Kairė-dešinė“ veiks Mato Dūdos kūrybos paroda Gibaras bauzdint

Atidarymas 2023 m. kovo 14 d., 18 val. 

 

Ši istorija gimė gal prieš 20 metų geležiniame garaže, kurio nebėra. Ten „gerai“ atsirasdavo atspaudų klišės, nes jos susiraižydavo pačios. Dažniausiai vėlais vakarais, kad garažo kaimynams nereikėtų aiškinti, ką čia taip keistai beveikiu, važinėdavau po blizgančius cinko ir vario gabalus, klausydamasis traškėjimo ir girdėdamas, kaip tepaluoto žvyro kruopos įsispaudžia į plokštes įvairiausiais pavidalais.  Kartą, vis dėlto, vienam kaimynui turėjau papasakoti. Tada iš jo tesužinojau patarlę: „Nakties darbas – dienos juokas“. Tuo įsitikinau, kai vieną kartą plokštė buvo tokia pikta, kad išslydusi iš po rato prapjovė stabdžių žarnelę. Bet klišė gavosi gera, beveik nereikėjo nieko raižyti ranka, tad labai neliūdėjau.

Vieną kartą, važiuodamas ant kelio pastebėjau nuo kito automobilio nuplyšusį skardos gabalą, nebespėjęs apvažiuoti kliūties ir galiausiai ją pervažiavęs, nutariau sustoti ir patraukti skardą į šalikelę, bet vietoje to įsidėjau į bagažinę... Nuo to laiko pastebiu visas ant kelio ar jau pakelėse gulinčias skardas. Dabar ir iš šeimos narių gaunu dovanų surūdijusių geležų. Vieną karantininio pavasario dieną ėjome su vaikais mišku. Prie medžio įaugęs į žemę riogsojo surūdijęs kibiras, kurio net nepastebėjau, bet pastebėjo tada dar 3 metų Jokūbas ir pranešė: „Če tau gibaras bauzdint“. Dabar ir aš pats rastus geležis pradėjau taip vadinti. Prasidėjus karui, tuose radiniuose pradėjau matyti tik sprogimų, sviedinių ir kulkų žymes, juodumą ir baltumą, aiškumą ir neaiškumą, norą kariauti, kategoriškumą, o pakelėse geležų atsirado žymiai daugiau, nei anksčiau. Visus juos atspaudžiau giliaspaudės būdu. 

Matas Dūda

 

Matas Dūda (g. 1976) – dailininkas grafikas. 2001 m. baigė grafikos magistrantūrą Vilniaus dailės akademijoje. 2006 m. apgynė meno licenciato laipsnį. Nuo 1997 m. surengė solo parodų, dalyvauja parodose Lietuvoje bei užsienyje. Nuo 2004 m. VDA Grafikos katedros asistentas, lektorius (2010), docentas (2013). Dirba estampo ir knygrišystės srityse. Kūryboje išskirtinai naudoja giliaspaudės grafikos technikas.

 

Organizatorius Vilniaus grafikos meno centras 

Parodą iš dalies finansuoja: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga

Partneris Vilniaus dailės akademija

 

Informacija +370 5 261 1995, graphic.lt 

Darbo laikas II–V 11–18 val., VI 11–15 val. 

Žymos:
VGMC inf.,
Dugno apsauga panaši į gyvūno odą
Dugno apsauga panaši į gyvūno odą