7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kintantys Vilniaus veidai Mindaugo Skudučio kūryboje

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1457), 2023-02-24
Dailė Anonsai
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.

Minint 700 - tąsias Vilniaus metines, VVJ meno galerijoje kovo 10 d. 18.30 val. atidaroma tapytojo Mindaugo Skudučio personalinė paroda Kintantys Vilniaus veidai.

 

Mindaugas Skudutis - vienas iš legendinės XX a. aštuntojo dešimtmečio antroje pusėje į lietuvių tapybą atėjusios neoficialios grupės “Penketas” narių. Kaip protestą prieš nykią sovietinę kasdienybę ir absurdiškus socrealizmo reikalavimus penki menininkai (Mindaugas Skudutis, Bronius Gražys, Henrikas Natalevičius, Raimundas Sližys, Romanas Vilkauskas) tuomet ėmė kurti groteskišką, kupiną sarkazmo, destrukcijos ir maišaties tapybą.

 

Skudutis iš šio ambicingo penketo išsiskyrė tuo, kad viena pagrindinių jo tapybos temų buvo ir iki šiol išliko Vilnius bei jo kasdienis gyvenimas. Talentingas dailininkas, aukštai iškėlęs profesinę kartelę ne tik sau, bet ir visiems kuriantiems. Perfekcionistas, paveikslais pasakojantis ne tik jam brangaus miesto istorijas, bet per jas ir savo paties gyvenimą. Tarsi kurdamas ne tik Vilniaus, bet ir savo autoportretą. 

 

Nuo mažens įpratęs atidžiai stebėti aplinką ir gilintis į supančius daiktus, detales bei žmones,

tapytojas šį pastabumą išlaiko iki dabar. Vilniaus senamiestis, ypač Užupio rajonas, vis dar žavi menininką savo architektūra ir personažais, stebėtojo žvilgsniu menininkas mėgaujasi paskutiniais pažįstamais nykstančio miesto vaizdais, prieš akis greitai kintančiomis istorijomis, rakursu, detalėmis, unikalia kiemelių architektūra. 

 

Ankstyvuosiuose Skudučio darbuose vyravusią tragišką tematiką, sudėtingo likimo įtakotus iš pasąmonės kylančius vaizdinius, persipynusius su sapniškai transformuotais miesto vaizdais, personažais ir simboliais, dailės istorijos motyvais, savidestrukcijos ir tamsos, siurrealizmo nuotaikas palaipsniui pakeitė šviesesnės, ryškesnės spalvos. Sunkius egzistenciniai simbolius ir apmąstymus - šviesi ironija ir melancholija. 

 

Daugiausia tapydamas gyvai, Vilniaus gatvėse, akimirksniu prieš akis kintančiose miesto gyvenimo scenose menininkas pagauna išraišingiausias, aštrausias, ryškiausias ir daugiausia pasakančias detales. Tapybai būdingas virpantis, ekspresyvus, nervingas potėpis, kuris išlieka per visą kūrybos laiką. Šį virpėjimą dar labiau sustiprina matinės ir blizgios darbų faktūros.  

 

Mindaugą Skudutį galima vadinti Vilniaus metraštininku, kuris fiksuoja vis labiau nykstančius jo bruožus, besikeičiantį veidą, charakterį ir gyventojus, mažas ir dideles absurdiškas situacijas, kasdienius, atrodo nereikšmingus, bet išskirtinę Vilniaus senamiesčio nuotaiką kuriančius įvykius, vaizdus pro draugų tapytojų dirbtuvių langus. Dar 2005 m. menininkas rašo: “Dabar tapau beveik išimtinai Vilniaus peizažus, tapau, kol randu apleistų, neperdažytų kampelių, kadangi tokių vietų vis mažėja. Atrodo, greitai neturėsiu savo paveikslams motyvų”. 

 

Parodoje kviečiama pažvelgti į Vilnių Mindaugo Skudučio akimis, atpažinti miesto vietas, pamatyti, kiek daug jame kismo ir bent paveiksluose užeiti į kiemus, kuriuos dabar nuo mūsų skiria tvoros, atimdamos iš Vilniaus vieną unikaliausių jo bruožų - pereinamumą. 

Parodoje galėsite matyti menininko piešinius anglimi ir tapybos darbus, apimančius 1987 - 2023 m. laikotarpį. Taip pat J. Matonio ir V. Damaševičiaus dokumentinį filmą iš ciklo “Menininkų portretą ( 2004 m.).

 

Trumpai apie autorių:

Dailininkas, tapytojas. Gimė 1948 m. spalio 8 d. Antagavėje  (Ignalinos r.). Mokėsi Kauno meno mokykloje, 1976 m. baigė Vilniaus dailės institutą. Nuo 1976 m. dalyvauja parodose. Yra surengęs 15 personalinių parodų, dalyvavo daugelyje parodų užsienyje: Maskvoje, Estijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Lenkijoje, Graikijoje. Nuo 1980 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. M. Skudutis – Vilniaus dailės akademijos profesorius.

 

Nutapė figūrinių kompozicijų, portretų, peizažų, natiurmortų, aktų, iliustravo knygų, sukūrė asambliažų. M. Skudučio kūriniuose vyrauja miesto tematika, vaizduojamos kasdienybės scenos. Figūrinėse kompozicijose juntamas buities nepatrauklumas, groteskiška ar absurdiška nuotaika. Paveikslų koloritas skaidrus ir aiškus. Kūriniams būdinga vizijų elementai, ekspresyvumas, dramatizmas, kontrastingų motyvų jungtys.

 

Parodos atidarymas 2023 03 10 18.30 val., VVJ meno galerija, Vilniaus g. 39, Mokytojų namai, I aukštas.

Paroda veiks 2023 03 10 - 2023 04 15 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.
Mindaugas Skudutis. R. Adžgausko nuotr.