7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerijoje „Meno niša“ – Gusto Jagmino poetinių bandymų stotis

Meno nišos inf.
Nr. 5 (1454), 2023-02-03
Dailė Anonsai
Gustas Jagminas. Poetinių bandymų stotis „1“. 2022 m. Galerijos archyvo nuotr.
Gustas Jagminas. Poetinių bandymų stotis „1“. 2022 m. Galerijos archyvo nuotr.

Vilniaus miesto galerija „Meno niša“ vasario 9 dieną, 18 val., visus kviečia į menininko Gusto Jagmino tapybos parodos „Poetinių bandymų stotis 1“ atidarymą.

Kaip pasakojo G. Jagminas, nedidelėje jo dirbtuvėlėje Vilniuje, Raugyklos gatvėje, pastaruosius dvejus metus pavakariais vykdavo vienokie ar kitokie tapybiniai bandymai.

„Vyko bandymai su dažu (akrilas ar aliejus), su plastika (minimali ar ekspresyvi), su siužetais (kas išgyventa ir kas randasi „va bank“ ant teptuko galo), su sintakse (dažnai jungdavau ir tai, kas nesujungiama). Pasaulyje ūžė maras ir karas. Kai pradėdavo ūžti nepakeliamai – sustodavau. Netapydavau. Kokia prasmė? Tačiau netrukus vėl grįždavau, tik su dar daugiau spalvos“, – apie savo parodą „Poetinių bandymų stotis 1“ pasakojo G. Jagminas.

 

Vieną dieną bejuokaudamas su užėjusiu draugu savo dirbtuvę pavadino „Poetinių bandymų stotis 1“. Tokiu pat pavadinimu radosi ir naujų paveikslų ciklas. Paklaustas apie pastaraisiais metais jo kūryboje matomus pokyčius, kai tapybinėje abstrakcijoje pradėjo dominuoti daugiau figūratyvinių elementų, menininkas teigė, kad jam pačiam tas pokytis gal mažiau akivaizdus, nes jis vyksta labai pamažu.

 

„Niekada netapiau abstrakcijos dėl abstrakcijos. Tiesiog būdavo ir tebebūna, kad tapydamas peizažą jį tiek apibendrinu, kad išeina ant abstrakcijos ribos. Man atrodo, kad aš tapau buveines, kuriose galima būti, ir dirbdamas tarsi stoviu ar kybau tose tapomose buveinėse. Ir tai gali būti peizažas, bet kartais gali būti ir interjeras. Tapydamas visada jaučiu žemės gravitaciją ir kad viršum galvos yra Dangus. Dangus ir žemė bei jų santykis – horizontas. Labai retai paveiksle atsisakau šių dėmenų“, – apie savo kūrybą pasakojo menininkas.

 

Menininkas pridūrė, kad vasarą jis daug tapo iš natūros fiziškai būdamas motyve. Dabar, žiemą, jis daugiau žaidžia su plastika, nuotaikomis, būsenomis, mintimis, taigi mažiau fizinių patyrimų.

 

„Poetinių bandymų stotis 1“ – aštuntoji asmeninė G. Jagmino paroda. Menininkas Vilniaus dailės akademijoje baigė tapybos magistro studijas, yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. G. Jagmino tapyba galerijos „Meno niša“ jau sėkmingai pristatyta tarptautinėse meno mugėse, menininkas yra dalyvavęs per 30 grupinių parodų.

G. Jagminas tapybos mokėsi pas A. Šaltenį, H. Čerapą, R. Nemeikšį, jo emocinga ir nuoširdi tapyba kelia asociacijų su R. P. Vaitiekūno peizažais, formatai, koloritas artimas Inos Budrytės kūriniams. Gustas neslepia žavėjimosi lietuvių tapytojais, aktyviai dalyvauja šiandieniuose meno procesuose, parodose, rašo. Menotyrininkas Viktoras Liutkus tai apibūdina kaip menininko dialogą su žiūrovu, meno kritika ir kolegomis.

Kaip teigė Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ vadovė Diana Stomienė, G. Jagmino kūryba atstovauja klasikinei galerijos tapytojų pusei. „Gustas yra labai produktyvus kūrėjas, nepailstamai stebintis tiek gamtą, tiek savo aplinką; džiaugiamės, kad galerija atstovauja tokiems įvairiapusiams ir skirtingiems menininkams, kurie nesiliauja stebinti savo kūrybiškumu ir įvairiapusiškumu“, – teigė galerijos vadovė D. Stomienė.

G. Jagmino paroda „Poetinių bandymų stotis 1“ Vilniaus miesto galerijoje „Meno niša“ vyks nuo vasario 9 iki kovo 17 dienos. Galeriją remia Vilniaus miesto savivaldybė.

 

 

Žymos:
Meno nišos inf.,
Gustas Jagminas. Poetinių bandymų stotis „1“. 2022 m. Galerijos archyvo nuotr.
Gustas Jagminas. Poetinių bandymų stotis „1“. 2022 m. Galerijos archyvo nuotr.