7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Kairė-dešinė“ veiks lenkų grafikos paroda Grafikos erdvės. Grafika erdvėje

VGMC inf.
Nr. 39 (1446), 2022-12-02
Dailė Anonsai
Oskar Gorzkiewicz, Miesto vizija II. 2014 m.
Oskar Gorzkiewicz, Miesto vizija II. 2014 m.

2022 m. gruodžio 8 – 2023 m. sausio 21 dienomis Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė-dešinė“ veiks lenkų grafikos paroda Grafikos erdvės. Grafika erdvėje.

Atidarymas 2022 m. gruodžio 8 d., 18 val.

 

Ši paroda žymi ilgalaikį, dar 2014 m. užsimezgusį bendradarbiavimą tarp Vilniaus grafikos meno centro ir Lodzės miesto kultūros organizacijų bei menininkų. 2021 m. į partnerystę įsitraukė Lodzės miesto galerija ir Strzemiński dailės akademija – šiose institucijose buvo pristatytos dvi lietuvių grafikos meno parodos.

Lodzės miesto galerijos parengta ekspozicija Grafikos erdvės. Grafika erdvėje suteikia progą artimiau pažinti gilias tradicijas turinčią kaimyninės šalies grafiką. Parodoje pristatomi šiandien aktyviai kuriančių Lenkijos menininkų darbai. Anot rengėjų, kūriniai reprezentuoja įvairius kontekstus, kuriuose šiandien atsiduria grafikos menas. Daugelyje darbų jis dalyvauja ne vien kaip savarankiška raiškos priemonė, bet tampa kompleksine dalimi kuriant instaliacijas, tapybos darbus ar skulptūrinius objektus – taip iš dvimatės plokštumos grafika ištrūksta į trimatę erdvę. Persipindama su skaitmeninėmis technologijomis, ji dalyvauja ir virtualios erdvės kūrime. Parodos rengėjų įsitikinimu, tradicinės grafinės raiškos priemonės tarpdisciplininėms praktikoms suteikia efektingumo ir originalumo. Tai – daugialypis reiškinys, pasižymintis nuolat augančia, kintančia ir nepaliaujančia stebinti įvairove. Lenkų grafikos paroda kviečia diskutuoti ir apie grafikos klišės vaidmenį, mat pastaroji šiandien yra ne tik tarpininkė tarp meninės intencijos ir galutinio kūrinio, bet sykiu ir nepriklausomas meno objektas.

Žymos:
VGMC inf.,
Oskar Gorzkiewicz, Miesto vizija II. 2014 m.
Oskar Gorzkiewicz, Miesto vizija II. 2014 m.