7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus rotušėje Mindaugo Lukošaičio paroda „Vilnius grafito dulkėse“ ir paroda „Abiejų tautų Respublikos šlovė. Didikų apdarai“

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1445), 2022-11-25
Dailė Anonsai

Vilniaus rotušėje lapkričio 30 d. 18 val. atidaroma Mindaugo Lukošaičio paroda „Vilnius grafito dulkėse“.

Paroda veiks 2022/11/30 – 2023/01/28

Mindaugo Lukošaičio (g. 1980 m.) piešiniai jau spėjo apkeliauti daugelį tarptautinių parodų. Su dideliu susidomėjimu jo kūrybą studijavo įvairių šalių žiūrovai, piešėju domisi šiuolaikinio meno kolekcionieriai. Mindaugas Lukošaitis kartu su broliu Gintautu atstovavo Lietuvai 26-oje San Paulo bienalėje, Phaidono leidykla jį pristatė kaip vieną įdomiausių šių dienų piešėjų. Išlikti dėmesio centre jam padeda gebėjimas nepaskęsti šiuolaikinio meno idėjų margumyne ir likti savitu archetipinių tradicinio piešinio galių tarpininku. Mindaugo Lukošaičio piešinių cikluose Lietuvos pokario partizanų, Šiaurės karo, Lietuvos žydų ar Ruandos genocido istorijos įgyja objektyvaus, tyrinėjančio štricho ir empatiškos įvykių vizijos derinį.

 

Šia paroda žiūrovams pateikiame suasmenintą menininko pasakojimą apie Vilniaus istorijos lūžius – Mindaugo Lukošaičio Vilniaus istorijos šimtmečių interpretaciją.

 

Menotyrininkas V. Kinčinaitis:

„Mindaugas Lukošaitis piešia Vilnių kaip fantazuojantis masonų mūrininkas. Tiksliai braižo senamiesčio perspektyvą ir kloja sunkius akmens pamatus, maišo nuodingą tinką, lipdo barokinį karnizą, kelia medinius skersinius ir kruopščiai dengia banguotas čerpes. Vėliau kuria krosnį ir ilgai stebi rūkstantį kaminą. Tirdamas nakties šešėlius, ilgesingai skaičiuoja gotikinio mėnulio žingsnius. Kai pabosta, vejasi žvaigždės uodegą ir įkliūva į Vilniaus senbuvių sapnus.

 

Mindaugas grafitą praturtina virtualaus pieštuko plastika ir atveria keistumo kupinus miesto vaizdus, kuriuose senovė maišosi su ateities griuvėsiais, Lazdynų gaisrą gesina Neries potvynis, o skaitmeninį spalvų skambesį užgožia viduramžių varpo aidas“.

 

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Gruodžio 7 d. 19 val. atidaroma paroda aroda „Abiejų tautų Respublikos šlovė. Didikų apdarai“

Paroda veiks 2022/12/08 – 2023/01/28

Šiuolaikinis Europos pilietis tapatinasi su Vakarų, šiandien dominuojančių tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje, tradicijomis ir kultūra. Šios parodos tikslas – parodyti primirštą platesnę Abiejų Tautų Respublikos (ATR) kultūrinio–istorinio paveldo perspektyvą. ATR išplėtė savo įtaką toli už vakarinių ir rytinių Europos sienų ir savo gyvavimo laikotarpiu absorbavo vertingiausius skirtingų tautų kultūrinio paveldo elementus.

Pristatomoje parodoje bus eksponuojama dvidešimt manekenų, aprengtų Abiejų Tautų Respublikos kostiumais, išstatytų polonezo šokio judesy. Kiekviena pora demonstruos skirtingo kirpimo kostiumus, kurių visuma pateiks išsamų vaizdą apie istorinės aprangos, susijusios su to laikmečio Lenkijos karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės rūmais ir dvarais, turtingumą. Parodoje taip pat bus eksponuojami dvaro interjero elementai, gobelenai, Slucko diržai ir to laikmečio kardai.

Daugiau informacijos apie parodas suteiks ir į kilusius klausimus atsakys:

Patricija Poderytė, projektų vadovė

El. p. [email protected]; tel. 8 616 25996

Žymos:
Rengėjų inf.,