7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

The Rooster Gallery kviečia į bujojančią tapytojos Sandros Strēle personalinę parodą

The Rooster gallery
Nr. 29 (1436), 2022-09-23
Dailė Anonsai

The Rooster Gallery kviečia į bujojančią tapytojos Sandros Strēle personalinę parodą Sąžalynai.

Lauksime atidaryme rugsėjo 29 d. 18 val. Šv. Brunono Bonifaco g. 12.

Savo kūryboje Strēle atsispiria nuo peizažo ir architektūrinio peizažo tradicijos. Jos tapomi didelio formato paveikslai ir jų instaliacijos susitelkia ties nuošaliomis, susvetimėjusiomis erdvėmis, dažnai apaugusiomis vešlia žaluma. Tapytojos paveikslams būdinga netikėta struktūra ir savita vizualinė logika, paklaidinanti žiūrovo žvilgsnį mastelių neatitikime, preciziškų, racionalių ir laisvų, siurrealių pavidalų kontrastuose, komplikuotose perspektyvose, daugianarėse erdvių ir planų sankirtose. Šį kartą parodos pasakojimo centru tampa augalų sąžalynai – neišvengiamas procesas, gamtos visagalybės įrodymas, nuolat primenantis apie gyvenimo pavaldumą laikui, gresiantiems pokyčiams ir nežinomybei. Nežinomybei, kuri glūdi laukinėse tankmėse ir paklūsta nenuspėjamam likimui, anksčiau ar vėliau paversiančiam daiktus ir vietas neprieinamais, neaiškiais dariniais. Augalai, užvaldantys žmogaus sukurtas ir vėliau apleistas erdves, tampa liudininkais to, kas lyg ir praėjo, bet kartu vis dar randasi, kas kažkada buvo pažįstama, tačiau dabar laukia atrandant iš naujo nekontroliuojamoje augmenijoje. 

Menininkės kūryboje naratyvai skleidžiasi serijomis. Paveikslas seka paveikslą, tačiau jie visi paklūsta vienam laikui, kuris tuo pat metu atrodo ir realus, ir abstraktus, svyruojantis tarp praeities refleksijų, atsiminimų ir išgalvotų ateities scenarijų, dažnai persmelktas melancholijos, nostalgijos nuotaikomis. Parodoje eksponuojami kūriniai priklauso serijai „Neįvykusios parodos“, reflektuojančiai įvairius tapytojos gyvenimo aspektus, ypatingą dėmesį skiriant laiko tėkmei. Neįžengiamai suaugęs miškas, užakęs baseinas, užžėlęs kelias ir laiptai, apaugusi menininkės studija. Visi šie motyvai užmena klausimą: koks paslaptingas įvykis pakeitė šių vietų ir erdvių reikšmę? Ir kas yra jų stebėtojas?

 

Sandra Strēle (g. 1991) – Latvijos jaunosios kartos tapytoja. 2016 m. baigė tapybos magistrantūros studijas Latvijos dailės akademijoje, mokėsi Karališkoje dailės akademijoje Antverpene. Boriso ir Ināros Teterevų fondo (2012), SEB banko (2016), Elizabeth Greenshields fondo (2019, 2021) stipendininkė, Brederlo von Sengbusch meno prizo (2014) laimėtoja. Baltijos šalių konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ laimėtoja (2019) ir finalininkė (2017, 2018). Nuo 2013 m. dalyvauja grupinėse parodose, dirbtuvėse ir rezidencijose Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir kitur, surengė personalinių parodų Latvijoje bei Lietuvoje. Kūrinių yra Lewben Art Foundation, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus kolekcijose.

 

Justinos Augustytės tekstas

 

Paroda veiks iki 2022.10.16, IV-VI 16.00–19.00, VII 14.00–17.00. Dėl apsilankymo kitu metu galima susitarti el. paštu [email protected] arba telefonu +370 675 30087