7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Viktoro Paukštelio tapybos paroda „Uždraustas kraštovaizdis“: daugiasluoksnis žanrų tyrinėjimas šiuolaikinėje tapyboje, dokumentiškumas ir intelektuali refleksija

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Dailė
Viktoras Paukštelis, Be pavadinimo. 2022 m.
Viktoras Paukštelis, Be pavadinimo. 2022 m.

Žemaičių dailės muziejuje, Mykolo Oginskio rūmuose Plungėje, liepos 23 d. atidaroma Viktoro Paukštelio paroda „Uždraustas kraštovaizdis“. Tai būtent šių rūmų interjerui sumanyta parodos tema, parinkti konkretūs paveikslai, pritaikytas išdėstymas. Parodos pavadinimas „Uždraustas kraštovaizdis“ – tai nuoroda į klausimą, ar šiuolaikinėje tapyboje gali būti plėtojami tradiciniai peizažo, portreto, religinio, istorinio ar mitologinio paveikslo žanrai.

 

Ieškodamas atsakymo, V. Paukštelis savo paveiksluose mezga dialogą su dailės istorijos srovėmis bei pavieniais senųjų meistrų šedevrais. Labiausiai parodos autorių žavi savo laikmečio tapyboje viešpatavusius stilius įveikę ir kelius naujoms meno srovėms atvėrę menininkai: Karavadžas, Teodoras Žeriko, Eduardas Manė. O dabar savo darbais parodos autorius kreipiasi į žiūrovo erudiciją ir į intuityviai funkcionuojančią kolektyvinę atmintį.

 

Kitą parodos dalį sudaro iš antrinės realybės, o ne iš natūros tapyti paveikslai. Tam V. Paukštelis pasitelkia knygose, periodinėje spaudoje ir asmeniniuose albumuose rastas senas ir naujas juodai baltas fotografijas. Tapyti iš fotografijų dar aštuntajame dešimtmetyje Diuseldorfe pradėjo Gerhardas Richteris, šitaip įkvėpęs ne vieną tapytoją. Šiandien tokia strategija yra svarbi šiuolaikinės tapybos raidos dalis. V. Paukštelio iš fotografijų tapyti paveikslai balansuoja tarp dokumento ir intelektualios bei emocionalios refleksijos, juose ypač detaliai pasakojama apie tekantį žmonių gyvenimą, paukščius ir žvėris gamtoje. Menininkas dvejodamas klausia savęs ir žiūrovo, ar mes dar sugebame dėmesingai, o tuo labiau teisingai stebėti.

 

Abiejose paveikslų grupėse atsiveria neįprastai platus temų repertuaras: universalios galios ir laikinumo, meilės ir mirties, tikėjimo ir abejonių temos papildomos asmeninėmis. Netiesiogiai, per užuominas pasakojama ir menininko autobiografija, jo aistra muzikai, tapybai ir gamtai.

 

Tapybos parodoje eksponuojami 24 paveikslai (ir nedideli, ir labai didelio formato), išdėstyti visose muziejaus ekspozicinėse salėse. Parodos kuratorė – Raminta Jurėnaitė.

 

V. Paukštelis, kuris taip pat yra žinomas pianistas, asmeninės parodos atidarymą liepos 23 d. 15 val. pradės fortepijono koncertu. Paroda veiks iki 2022 m. spalio 3 d.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Viktoras Paukštelis, Be pavadinimo. 2022 m.
Viktoras Paukštelis, Be pavadinimo. 2022 m.
Viktoras Paukštelis
Viktoras Paukštelis