7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Apie tarpus, tarpininkus ir keliautojus

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Dailė Anonsai


Birželio 30 d. 17 val. | Titanikas, II a.
TARP | BETWEEN
VDA Magistrų baigiamųjų darbų paroda

tarp.ininkai
tarpininkauja
tarp
interpretacijų

Ėjo trečio XXI amžiaus dešimtmečio vasara. Šiuo pirmu sakiniu sąmoningai norime šiek tiek paaiškinti, nes pradėsime kelionę po nepažintus (o gal ir nelabai norimus pažinti) šešėlinius užkaborius. Numatyti sustojimo punktai – nevisiškai patogūs: kai kuriose kertelėse draikosi tankiai suausti voratinkliai, smelkiasi pelėsio kvapas, į kūną geriasi drėgmė, o pagrindas po kojomis žengti tolyn nesaugus. Bet mes žengsime. Socialinių tinklų vaizdiniais išlepintas akis versime pažvelgti gilyn. Ieškant vidinių slėpinių, poliariškumo, dvipoliškumo, liminalumo ir ambivalentiškumo sąvokos yra kertinės. Tad pradėkime.

 

Būsenas pjaustome gabaliukais ir lyg uždraustos veidrodžių karalystės tarpininkai atspindime baigiamuosius 2022 metų keliautojų – Vilniaus dailės akademijos magistrantų – darbus. Juose – mistifikuotos būsenos: tarp atminties ir užmaršties, tarp daug ir mažai, tarp egoizmo ir altruizmo, tarp fikcijos ir realybės, tarp formos ir antiformos, tarp gamtos ir žmogaus, tarp harmonijos ir chaoso, tarp juodo ir balto, tarp minties ir veiksmo, tarp plano ir atsitiktinumo. Tarp realybės ir virtualybės, tarp sapno ir prabudimo, tarp tikėjimo ir abejonės, tarp tylos ir garso, tarp trūkumo ir privalumo, tarp vidaus ir išorės, tarp pasirodymo ir slėpynių.

 

Na, o ausdami parodos architektūros audeklą, pasakojame istorijas tarp juodo ir balto, tarp tylos ir garso, tarp vidaus ir išorės. Pačios sienos (primenančios apie vis dėlto esančias ribas) sudėlioja atsvaros ir nesvarumo bei atspindžio ir tikrovės siužetus. Vizualus poetiškas tarpiškumas yra pagrindinis erdvės scenografijos kodas. Poetiškumas šioje vietoje yra tarytum ryto rūko dulksna-perėjimai, vos pastebimi plika akimi, bet jaučiami. Perėjimų per įvairias būsenas būna visokių, bet jie neįvyksta be mūsų atspindžio kituose ar be akimirksnio, kai sumanome pažvelgti į savo šešėlius. Drėgmė ir vėl neišvengiamai palies kūnus. Atsvaros ieškome nesvarumo būsenose, arba atvirkščiai. Šioje vietoje į pagalbą ateina vorai, o mes trumpam pasitraukiame į tamsą – kad išgirstume ir širdies akimis pamatytume esmę.

 

Mes, parodos kuratoriai, nesiimame vertinti ar hierarchizuoti – šiuo atveju esame it brandūs meno kolekcininkai: įsiklausėme į skambančius autorių darbus ir, užsidėję baltas aksomines pirštines, juos sudėliojome į nepatogiai patogias, bet iš tikrųjų ribų neturinčias vietas. Taip, sukalbėjus menotyros burtažodžius, kiekvienas kūrinys rado savo skyrių.

 

Šioje kelionėje susitiksime ir tarp miestų. Ne tik tarp Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ar Telšių, bet ir tarp Latvijos, Kinijos, Ukrainos miestų. Vis labiau mezgamas ir kūrybinis tinklas – baigiamieji Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto magistrų darbai bus eksponuojami jų mieste, minint Kauno meno mokyklos 100-metį. Vorai, virtę tarpininkų padėjėjais, čia atlieka ne tik tamsiųjų paribių, tačiau ir atstovų vaidmenį. Be to, jie tarytum jaunieji kuratoriai – tampriais savo siūlais kuria stiprius ateities audinius. Tad būsimoje tvarioje ekosistemoje vieni su kitais esame neatskiriamai susiję.

 

2022 m. Vilniaus dailės akademijos baigiamųjų magistro darbų parodos kuratorės ir katalogo sudarytojos – Dailės istorijos ir teorijos katedros studentės Karolina Kontutytė, Emilija Lipska, Justina Markevičiūtė, Marija Martinaitytė, Viktorija Mištautaitė, Monika Pakerytė.

 

Paroda veiks iki liepos 30 d. 

Dalyvaujantys menininkai: Daria Antyp, Giedrė Baltakytė, Rima Blažytė, Rugilė Butkutė, Ugnė Burvytė, Izabela Carlucci, Ignė Grikevičiūtė, Linas Kaziulionis, Liudvikas Kesminas, Reneta Krasovskaja, Žygimantas Kudirka, Rokas Lažaunykas, Birutė Lemkė, Benas Liandzbergis, Gerda Liudvinavičiūtė, Indrė Lubytė, Violeta Mackialo, Barbora Matonytė, Svitlana Matvieienko, Rūta Nazaraitė, Gintarė Počiūraitė, Donatas Repeika, Šarūnas Rudys, Benedikta Rukaitė, Airidas Skublickas, Akvilina Šimkevičiūtė, Natalia Vilkialiienie, Patricija Vytytė, Eglė Žiemytė

Kuratorės: Emilija Lipska, Karolina Kontutytė, Justina Markevičiūtė, Marija Martinaitytė, Viktorija Mištautaitė, Monika Pakerytė

Architektai: Vilius Baranauskas, Akvilė Stundytė

Dizainerė: Jonė Dūdaitė

Konsultantai: Linas Bliškevičius, Prof. dr. Elona Lubytė

Žymos:
Rengėjų inf.,