7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos švietimo istorijos muziejuje pristatoma tarptautinė paroda Salvador Dalí „Divine comedy“

Rengėjų inf.
Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Dailė Anonsai

Didelio susidomėjimo Latvijoje, Lenkijoje ir Slovakijoje sulaukusi Salvadoro Dali originalių darbų paroda bus eksponuojama Kaune, Lietuvos švietimo istorijos muziejuje (Vytauto pr. 52). Paroda meno mylėtojams bus pristatyta 2022 m. liepos 1 d. ir lankytojų lauks iki 2022 m. rugsėjo 13 dienos. Išskirtinėje parodoje eksponuojama 100 originalių didžiausio mūsų laikų meistro darbų.

Atsižvelgiant į epideminę situaciją, parodoje bus pristatytas inovatyvus audio gidas.

 

EKSPOZICIJA         

Parodą, bendradarbiaudamas su Art Expo SIA (Ryga, Latvija), rengia ir organizuoja Lietuvos švietimo istorijos muziejus (Kaunas, Lietuva).

Parodą „Dieviškoji komedija“ („Divine comedy”) sudaro 100 originalių Salvadoro Dali ksilografijų, kurios priklausė kino žvaigždei Marinai Vlady ir Vladimirui Vysockiui.

1950 m. Romos „Libreria dello Stato“ prašymu Salvadoras Dali įsipareigoja nutapyti 100 akvarelių, iliustruojančių 100 Dantės „Dieviškosios komedijos“ giesmių. 1951 m. kai kurios akvarelės eksponuojamos Romoje. Kol meistro darbas tęsiamas, Italijos vyriausybė nusprendžia, kad Dante’s kūrinį turi iliustruoti italų dailininkas. „Libreria dello Stato“ ir Salvadoro Dali (Salvador Dalí) sutartis buvo nutraukta, o dailininkas susigrąžino nuosavybės teisę į savo kūrinius. Salvadoras Dali nusprendė visą rinkinį užbaigti savo iniciatyva. Darbai buvo tęsiami 1950-1959 metais. 1959 m. liepą „Les Heures Claires“ nusiperka išskirtines ir visas autorines teises: rinkinys kruopščiai išraižomas ir spaudžiamas vadovaujant Jeanui Estrade’ui. Šis kūrinys laikomas vienu reikšmingiausių XX a. kūrinių. Spalvų parinkimas, 3500 medžio plokštelių raižymas, kurių reikėjo 100 ksilografijų sukurti, užtruko ketverius metus arba 55 mėnesius nepertraukiamo geriausių specialistų grupės darbo, dalyvaujant ir nuolat vertinant Meistrui (1959 m. balandis – 1963 m. lapkritis).

Šios parodos tikslas – padėti visuomenei pamatyti ir suprasti, kaip Salvadoras Dali savo požiūrį materializuoja ypatingos meninės kalbos dėka vaizdiniais, kurie dažnai įgauna neapčiuopiamą aspektą, bet aiškiai jaučiami žiūrovo. Eksponuojami darbai atskleidžia jo kūrybinę pusę, nuostabią vaizduotę.

Siekdami suprasti Salvadorą Dali, turėtume vadovautis pagrindiniu principu – jis buvo intelektualus menininkas. Jo tapyba pirmiausia skirta iliustruoti jo teorijas ir idėjas. Jam buvo svarbu pavaizduoti ne tai, ką matome, o tai, ką jaučiame ar galvojame, tikriausiai to nesuvokdami.

 

Parodos atidarymas:

2022 m. liepos 1 d. 15 val., Lietuvos švietimo istorijos muziejuje (Vytauto pr. 52, Kaunas).

Renginys nemokamas.

 

Paroda veiks:

2022-07-01 – 2022-09-13

Bilietus galima įsigyti muziejaus kasoje.

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,