7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atidaroma meno doktorantės Eglės Grėbliauskaitės paroda „Leiskite pažiūrėti Jums į gerklę“

VDA inf.
Nr. 14 (1421), 2022-04-08
Dailė Anonsai

Balandžio 8 d. (penktadienį) 18 val. atidaroma meno doktorantės Eglės Grėbliauskaitės paroda „Leiskite pažiūrėti Jums į gerklę“. Paroda eksponuojama Vilniaus dailės akademijos parodų salių „Titanikas“ I-mame aukšte (Maironio g. 3, Vilnius).

Užeikite ir išsižiokite. Ši paroda žiūri Jums į gerklę, bandydama suprasti, kur gimsta Jūsų žodžiai, kas švelniai glosto jūsų balso klostes, o kur tvenkiasi nepatogios perštinčios tiesos. Kas traukia Jus už liežuvio, o kas prašo jį prikąsti. Prieš išsižiojant Jums prireiks drąsos, pasitikėjimo, švelnaus pasidavimo, antraip ši patikra pavirs ne itin malonia bausme, represija arba skausmu.

Su reikalinga atida, smalsa ir rūpesčiu Eglė Grėbliauskaitė įsiterpia ir tyrinėja vidų – atminties, istorijų, bendruomenių, institucijų, miestų, režimų ar kitų kūrinių. Laikydama pirštus ant tvinksinčio procesų kaklo, menininkė matuoja pulsą, stebi smaugiantį praeities ir dabarties derybų skausmą, kolektyvinių spazmuojančių traumų žagsulį, o kartais kone specialiai kutena galios ir neveiksnių sistemų gomurius, taip išprovokuodama pykinimą. Gerklė menininkei – jautri ir intymi santykių su aplinka parabolė, pusiaukelė tarp proto ir širdies, kurioje kartais užstringa žodžiai, o šiandienos įvykių akivaizdoje – nemažėjantis sielvartos gumulas. Nepaisant to, ne ką rečiau jaučiame norą vienas kitam perkąsti gerkles, jas užpilti, ar plėšyti, tačiau nė vienas nesame pajėgus pasižiūrėti į savosios vidų.

Savo kūrybinėje praktikoje E. Grėbliauskaitė imasi situacijų kūrimo ir procesų stebėjimo, o parodoje „Leiskite pažiūrėti Jums į gerklę“ pristato jo rezultatus. Nors meno doktorantūros studijų laikotarpiu (2016–2021) sukurti darbai ir iniciatyvos jau buvo pristatytos galerinėse bei Vilniaus miesto erdvėse, spėjo apsigyventi viešose diskusijose ir netgi teisminėse procedūrose, šiandien jos įsiterpusios į griežtai parodos erdvę subraižantį šviesos tinklelį. Vis dėlto, čia pat tampa aišku, kokia plastiška yra meno prigimtis ir kokie pralaidūs yra jam nustatyti rėmai. Todėl nenuostabu, kad kone nuolatos savigarbos ir kantrybės liniuotėmis matuodama retorines ir estetines, teisines ir biurokratines ribas, menininkė kviečia suabejoti ir paties meno pozicija.

Revizuodama vidinius ir išorinius konfliktus, nesusikalbėjimus ir visa, kas įtemptoje šiandienoje lenda per gerklę, E. Grėbliauskaitė parodo įsisenėjusių ir naujų negalavimų simptomus. Šis ribinis, bet kokias pozicijas ir nuostatas išklibinantis laikas tik dar aktyviau verčia apie juos kalbėti, įdėmiau įsižiūrėti, jautriau išgyventi, drąsiau veikti. Galbūt tokie gestai gali atvesti į įtampos išlydžio zoną, padėti reaguoti į tai, ko šiandien dar arba jau negalime nuryti, o kokį skonį bei žodžius ir toliau nešiosimės gerklėje.

Parodoje dalyvaujantys menininkai: Agnė Gintalaitė, Andrius Seliuta von Rath

Parodos kuratorius: Linas Bliškevičius
Parodos architektas: Povilas Marozas
Parodos dizainas: Marekas Voida
Parodos partneriai: Vilniaus dailės akademijos doktorantūros skyrius
Video kamera: Andrius Seliuta von Rath
Montažas: Eglė Grėbliauskaitė, Andrius Seliuta von Rath

Ačiū: Deimantui Narkevičiui, Agnei Narušytei, Nerijui Mileriui, Žilvinui Landsbergui, Jogintei Bučinskaitei, Andriui Seliutai von Rath, Mariui Puskunigiui, parodos komandai, Vilniaus dailės akademijos bendruomenei.

Paroda veiks iki balandžio 30 d.

Žymos:
VDA inf.,