7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Neformalios baltarusių fotografų grupės „Provincija” paroda „Provincialai Vilniuje”

Trivium inf.
Nr. 35 (1400), 2021-11-05
Dailė Anonsai
Nuotraukos autorius: Uladzimier Parfianok
Nuotraukos autorius: Uladzimier Parfianok

Lapkričio 4 diena 18 val. Galerijoje Trivium (Sodas 2123 kompleksas Vitebsko g. 23)  atidaroma neformalios baltarusių fotografų grupės „Provincija” paroda „Provincialai Vilniuje”, kur eksponuojamos Minsko fotografijos mokyklos atstovų Galinos Moskalevos, Vladimiro Shakhlevicho, Sergey’o Kozhemyakino, Uladzimiro Parfianoko nuotraukos. Jose užfiksuotas 1980-90 metų kasdieninis Vilniaus miesto gyvenimas.

Nors parodos autoriai kaip menininkai susiform avo megapolyje Minske, žodis „provincialai” pavadinime nėra atsitiktinis. Grupė „Provincija“ susiformavo 1980-ais kaip neformali jaunų fotografų, norinčių plėsti fotografijos ribas, iniciatyva. Vėliau ši grupė tapo taip vadinamos naujos Baltarusijos fotografijos bangos pradininke, o jos dalyvių darbai pateko į didžiausias pasaulinės fotografijos kolekcijas, tokias kaip Brandts Museum of Photographic Art, The Hasselblad Collection, Fotografiska Museet ir t.t

Ko Vilniuje ieškojo „provincialai”? Taip susiklostė, kad 1980-ais artimiausia nuo Baltarusijos sostinės rimta fotografijos literatūros biblioteka buvo Vilniuje prie LTSR fotografijos meno draugijos, todėl grupės nariai reguliariai važinėdavo iš Minsko pasisemti idėjų ir žinių, o kartu aktyviai dokumentavo, bandė interpretuoti, suprasti bei atrasti savo intymų ryšį su jiems, iš pirmo žvilgsnio, egzotiška aplinka. Būtent iš tų kelionių vaizdų gimė paroda „Provincialai Vilniuje“.

Ekspozicijos nuotraukos neturi aiškios apgalvotos meninės strategijos žymių ar bandymų koceptualizuoti. Tai tiesiog į 24x36mm kadro plokštumą sukomponuoti užrašai atminčiai. Paradoksalu, kad nors fotografijas vargu ar gali interpretuoti kitaip, nei kaip asmeninę laiko kapsulę, tačiau jos tampa neatsiejama mūsų vizualinės atminties dalimi. Kadangi šios nuotraukos sukurtos iš kitokių, nebūdingų vilniečiams fotografams rakursų, todėl gali puikiai papildyti Vilniaus praeities albumo puslapius, kaip šeimos albumuose randa savo vietą nuotraukos iš senai pamirštos bendros šventės, kurias po ilgų metų pagaliau atsiuntė tolimas giminaitis.

Parodos kuratorius Andrei Antonau

Paroda veiks iki lapkričio 21 dienos  trečiadieniais - sekmadieniais nuo 16 iki 19 val.
Arba susitarus telefonu +37061009515

Parodą remia: Lietuvos Kultūros Taryba

Žymos:
Trivium inf.,
Nuotraukos autorius: Uladzimier Parfianok
Nuotraukos autorius: Uladzimier Parfianok