7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grupės „Iš reikalo“ paroda „Kontrabandos sandėliai“

Rengėjų inf., Rengėjų inf.
Nr. 35 (1400), 2021-11-05
Dailė

Lapkričio 4 d., ketvirtadienį, 18 val. Šv. Jono gatvės galerijoje esančiuose požemiuose (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaroma menininkų grupės „Iš reikalo“ paroda „Kontrabandos sandėliai“.

Parodoje dalyvaujantys menininkai: Rasa Brazauskaitė, Zita Filimonovienė,  Robertas Gritėnas, Kristina Gudonytė-Dūdienė, Jurgita Jasinskaitė, Aušra Jasiukevičiūtė, Gražina Jurgelevičiūtė, Mažena Kaminska, Nerijus Kavaliauskas, Daumantas Kučas, Artūras Makštutis, Kristina Mažeikaitė, Gediminas Mažintas, Laura Milevičiūtė-Černiauskienė, Kristijonas Miliūnas, Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, Kristina Norvilaitė-Geniušienė, Lidija Pakonaitytė, Ieva Paltanavičiūtė, Tania Serket, Vida Sevrukienė, Kristina Stančienė, Eglė Vertelkaitė, Marta Vosyliūtė.

 

Parodos kuratorė: Rasa Noreikaitė-Miliūnienė.

Kristina Stančienė: „Grupės „Iš reikalo“ branduolį sudaro organizatorė Rasa Noreikaitė-Miliūnienė, taip pat – Jurgita Jasinskaitė, Marta Vosyliūtė. Įvairių projektų, sumanymų proga prie grupės prisijungia nemažai kitų menininkų, reaguodami į grupei „IŠ REIKALO“ būdingas ironiškas, kartais – pankiškas, chuliganiškas idėjas. Cirkuliuodama laisvai ir lanksčiai, neprisirišusi prie jokios institucijos, įstaigos ar organizacijos, grupė natūraliai užpildo neabejotinai egzistuojantį ne tik laisvos ir nesuvaržytos meninės, bet ir visuomeninės saviraiškos, reakcijos į mus supančią tikrovę, poreikį.

 

Kontrabandos idėja ir iš jos išplaukiantys kūrybiniai, socialiniai aspektai šiai grupei neduoda ramybės jau ne vienerius metus. Kontrabanda tapo atspirties tašku Naujojoje Vilnioje, Geležinkelių muziejaus lauko ekspozicijoje plėtotuose „Iš reikalo“ projektuose 2019-2020 m. Tačiau juose grupė labiau akcentavo „nelegalias“ menines praktikas. Tuo tarpu naujausioje parodoje Šv. Jono gatvės galerijos požemiuose, su bendraminčių kompanija nusileidusi į paslaptingus galerijos rūsius, tęsdama ankstesnę idėją, grupė nutarė kontrabandą „sandėliuoti“, t.y., susitelkti ties daiktų, prekių bei kitų nelegaliai gabenamų objektų reikšmėmis, kurti savotiškas jų slėptuves, podėlius. Erdvė šiuo atveju tampa tobulu menininkų „partneriu“. Klaidūs, kai kur ne itin patogūs judėti, ne visur gerai apšviesti rūsiai – parankus fonas ir instaliatyvaus pobūdžio kūriniams, ir tradiciniams meniniams artefaktams, kuriems aplinka suteikia papildomų reikšmių ir sąsajų.

 

Kontrabanda teisiniu požiūriu – neabejotinai negatyvus reiškinys,  turintis neigiamos įtakos valstybės finansų sistemai ir visuomenės saugumui, arba nusikalstama veikla, kurios objektas – privalomi deklaruoti daiktai. Patekusi į grupės „Iš reikalo“  ir jos bičiulių rato kūrybinę  apyvartą, kontrabanda tampa ironišku žaidimu, nurodančiu į nelegalią veiklą ir marginalines mintis. „Draudžiamų“ objektų  geografija parodoje plėtojasi nuo buitinių, žemiškų reikalų iki kosmoso erdvių, į kontrabandos akiratį įtraukiami įvairiausi socialiniai, meniniai, istoriniai, utopiniai aspektai, daiktai, gyvūnai, žmonės,  nelegalių daiktų gabenimo maršrutai ir t. t. Parodos eksponatuose nestokojama ir dokumentinių liudijimų – dalis kūrinių buvo sukurta klaidžiojant po pasienio zonas ir regionus (Kazlų Rūda, Marijampolė, Varėnos raj., Kena) arba apeliuojant į valstybės, asmens ribas ir laisves.“

 

Menininkų grupės paroda „Iš reikalo“ Šv. Jono gatvės galerijoje esančiuose požemiuose Vilniuje veiks iki lapkričio 30 dienos.  

 

Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Parodos lankymas galimas su apsaugine veido kauke. Parodos lankymas – nemokamas.

 

Galerijos darbo laikas: II-V 12-19 val., VI 12-16 val.