7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

The Rooster Gallery pristato labai asmenišką Vitos Opolskytės tapybos parodą bite me

The Rooster gallery
Nr. 33 (1398), 2021-10-22
Dailė Anonsai

„Bučiuok mane savo burnos bučiniais!

Nes už vyną yra saldesnės tavo glamonės,

Už išlietą aliejų saldesni tavo kvapmenys!

Kvapmenys, kurie išsiliejo, yra tavo vardas.“

S. Geda „Giesmių giesmė“

Parodoje „bite me“ pristatoma Vitos Opolskytės dvejų paskutiniųjų metų kūryba. Ekspozicijos pasakojimas sukonstruotas lyg personalinis turas po menininkės namus, ne tik susipažįstant su jais kaip su erdve, fizine lokacija, bet ir patiriant namus kaip būseną. Tapomi interjerai prisodrinti detalių, tampančių iškalbingomis užuominomis apie čia besiklostančias asmenines istorijas, drobėse kaip koliažuose susijungiančias su kultūros istorijos citatomis, šiuolaikinio pasaulio ženklais, faktais ir mitais, fantazijomis ir sapnais. Šiame klampiame kasdienės buities chaose skleidžiasi mažos ir didelės dramos, kurių epicentre visuomet atsiduria pačios autorės figūra. Būdama pati sau pagrindiniu tyrimo objektu, menininkė nuolat laviruoja tarp privatumo ir viešumo, o vizualizuodama individualias patirtis kartu siekia atskleisti jų universalumą, tad jos autoportretai virsta platesnių kultūrinių, socialinių, psichologinių procesų atspindžiais. Kūriniuose, be autorės (ir jos katės Izabelės, žinoma), visuomet juntamas dar vieno asmens buvimas bei žvilgsnis. Menininkė pasiūlo tą ne visuomet patogią stebėtojo / dalyvio poziciją užimti žiūrovui, kurį provokuodama ima už rankos ir vedasi paskui save, įsakmiai šnabždėdama paliepimus dviprasmiškais paveikslų pavadinimais – tarsi instrukciją šiam intymiam susitikimui. 

Vita Opolskytė (g. 1992) – jaunosios kartos tapytoja, pastaraisiais metais taip pat aktyviai veikianti ir meno kuratorystės bei kritikos lauke.

Paroda veiks iki 2021.11.14, IV-VI 16.00–19.00, VII 14.00–17.00. Dėl apsilankymo kitu metu galima susitarti el. paštu [email protected] arba telefonu +370 675 30087.

 

Atidarymas spalio 28 d. 18 val. Šv. Brunono Bonifaco g. 12.