7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Minint 5-ąsias L. Donskio mirties metines – tarptautinė konferencija Kaune

Rengėjų inf.
Nr. 27 (1392), 2021-09-10
Dailė Anonsai
Leonidas Donskis. R. Ščerbausko nuotr.
Leonidas Donskis. R. Ščerbausko nuotr.

Minint penktąsias Lietuvos filosofo, eseisto, pedagogo ir visuomenės veikėjo Leonido Donskio mirties metines, VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos tyrimų plėtros centras organizuoja ketvirtą tarptautinę L. Donskio vardo konferenciją, kurioje pranešimus skaitys žymių muziejų atstovai iš Lietuvos ir užsienio: Vokietijos, Belgijos, Olandijos, PAR, Airijos.

 

Konferencija skirta plėtoti temas, kurios buvo artimos ir svarbios profesoriui Leonidui Donskiui.

 

„Lietuva XX amžiuje buvo okupuota tris kartus ir neteko didelės dalies gyventojų: per Vokietijos okupaciją iš esmės buvo sunaikinta visa žydų bendruomenė, sovietų okupacijos metais į Sibirą buvo ištremta beveik 10 proc. gyventojų. Kaip prisiminti šiuos įvykius muziejuose ir visuomeninėse erdvėse yra nuolatinis diskusijų ir konfliktų objektas.

 

Lietuva nėra vienintelė šalis, kuri turi spręsti šiuos klausimus, bet galėtų pasimokyti iš kitų šalių, kaip sąžiningai prisiminti praeitį. Tuo tikslu nusprendėme surengti ketvirtąją Leonido Donskio konferenciją tema: „Sudėtingos dilemos. Muziejų ir viešų vietų vaidmuo prisimenant praeitį“, – teigia konferencijos organizatoriai.

 

„Šių metų tema labai atitinka Leonido Donskio minčių ir raštų dvasią. Jis aktyviai dalyvavo diskusijose, kaip panaudoti įamžinimo vietas siekiant išgydyti praeities žaizdas ir ugdyti susitaikymą“, – teigia A. Sacharovo centro direktorius, buvęs L. Donskio kolega Robert van Voren.

 

Konferencija rugsėjo 21 d., antradienį, nuo 9 val. vyks Vytauto Didžiojo universiteto Mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas). Dalyvauti gali visi norintys, bet būtina registracija. Į konferenciją atvyks istorikė iš Vokietijos Imke Hansen, dėstanti Hamburgo ir Upsalos universitetuose bei dirbanti su Aušvico-Birkenau valstybiniu muziejumi. Monique Brinks iš Olandijos kalbės apie Potočario miestelyje, netoli Srebrenicos įkurtą memorialinį centrą, skirtą prisiminti daugiau nei 8 tūkst. bosnių vyrų ir vaikinų, kurie buvo ten nužudyti 1995 metais dėl to, kad buvo musulmonai (šis aktas vėliau pavadintas genocidu, apie šį įvykį sukurtas filmas „Quo Vadis, Aida?“, pernai rodytas „Kino pavasaryje“).

 

Taip pat dalyvaus Tomas Baum – Kazerne Dossin: Holokausto memorialo, muziejaus ir tyrimų centro direktorius. Šis muziejus buvo atnaujintas 2020 metais, todėl T. Baum paskaita gali būti įkvėpimu visiems, planuojantiems muziejų pertvarkymą. Apie Kauno XIX forto muziejų pranešimą skaitys muziejaus direktorius Marius Pečiulis.

 

Savo įžvalgomis apie viešųjų erdvių pritaikymą visuomenės reikmėms dalinsis urbanistė Zahira Asmal iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR). Zahira Asmal turi daug patirties keičiant viešąsias erdves Keiptaune, Johanesburge ir kitur, ji yra pelno nesiekiančios bendrovės „Designing For All“ įkūrėja.

 

Konferencijos, kuri vyks anglų kalba, dalyviai išgirs ir Cate Turner, savanoriškos organizacijos „Healing Through Remembering“, skirtos prisiminti Šiaurės Airijos konfliktą, direktorės pranešimą. VDU alumnė Neringa Gališanskytė kalbės apie Vilniaus disidentų vietas apžvelgiantį turą.

 

Po konferencijos VDU Valdo Adamkaus bibliotekoje bus atidaryta paroda apie žmogaus teisių aktyvistą Andrejų Sacharovą, kuri minint Sacharovo šimtmetį gegužę buvo eksponuojama Vilniaus rotušėje. Vakare, po parodos atidarymo Nacionaliniame M.K. Čiurlionio muziejuje vyks dueto iš Ukrainos – Andrii Pavlovo ir Valerijos Šulgos – koncertas. Visi renginiai nemokami, parodos lankymas laisvas, į koncertą ir konferenciją  būtina registracija:

 

[nuoroda:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcs9SAYMyium9UuInNl7fWVWdVAbqc4FR33L8Y47CyLO6K6A/viewform ]

Žymos:
Rengėjų inf.,
Leonidas Donskis. R. Ščerbausko nuotr.
Leonidas Donskis. R. Ščerbausko nuotr.