7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Tai yra tam tikra prasme košmaras“ – personalinė Paulinos Pukytės paroda galerijoje „Atletika“

LTMKS inf.
Nr. 26 (1391), 2021-09-03
Dailė Anonsai

Nuo rugsėjo 9 d. sostinės galerijoje „Atletika“ (Vitebsko g. 21, Vilnius) bus pristatoma menininkės Paulinos Pukytės paroda „Tai yra tam tikra prasme košmaras“. Šeštadienį, rugsėjo 11 d., 15 val. visi susidomėjusieji kviečiami į ekskursiją po parodą su menininke. Šis renginys yra Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos rengiamo Vilniaus galerijų savaitgalio dalis.

Pasinaudodama „Atletikos“ galerijos – buvusios mokyklos sporto salės – interjero specifiškumu, Paulina Pukytė interaktyviomis instaliacijomis iš „rastų“ daiktų bei videotekstais iš „rastų“ žodžių tęsia „manipuliuojamo dalyvavimo“ ir socialinių stereotipų meninį tyrimą, kurio ėmėsi jau prieš du dešimtmečius tokiais įvietintais kūriniais kaip „Geismų troleibusas Nr. 3“ (1999 m., projekte „Identifikacija“), „Įtarimas vonios spintelėje“ (1999 m., projekte „Butas’99“) ir kitais. Pradėjusi nuo privatumo ir viešumo sukeitimo vietomis, šioje parodoje socialinį elgesį Pukytė dekonstruoja per asmeninio veiksmo ir kolektyvinės atsakomybės, kolektyvinio veiksmo ir asmeninės atsakomybės, istorijos ir kasdienybės, inercijos ir pasirinkimo, aktyvaus ir pasyvaus dalyvavimo susidūrimą. Kas yra alternatyva, ar ji egzistuoja? Kuo skiriasi pasirinkimo laisvė nuo laisvės iliuzijos? Ką reiškia būti įstrigusiam – vietoje, laike, tapatybėje, sociume, taisyklėse, istorijoje? Kaip ir kuo mes esame post-, o kuo jau kiti, nauji?

Čia yra įėjimas ir/ar išėjimas, monologas ir/ar dialogas, „naujo rytojaus“ pažadas ir jo feikinis-farsinis pasikartojimas, himną groti verčiančios sovietmečio beprotnamio grotos, kaip „nekalto“ veiksmo (ne?)išvengiamas pakartojimas, simbolinis vidurio linijos peržengimas, mitinis indų dužimas, drebantis krištolas, nepastebimai persikėlęs iš „nepriklausomų“ į „sovietines“ ir vėl į „nepriklausomas“ sekcijų lentynas – kaip naujo atsiradimo (ne?)galimybė ir „švelnios“ agresijos pa(si)kartojimo trivialus lengvumas.

Paulina Pukytė, menininkė, rašytoja, kultūros komentatorė, parodų kuratorė, gimė Vilniuje, studijavo Vilniaus dailės akademijoje ir Karališkajame meno koledže Londone. Gyvena ir dirba Londone ir Vilniuje. Kuria įvietintas intervencijas ir instaliacijas, judantį ir nejudantį vaizdą bei konceptualius projektus. Rašo eksperimentinę literatūrą ir dramaturgiją. Savo tarpdisciplininėje praktikoje Paulina Pukytė naudoja įvairias apropriacijos ir perdirbimo strategijas, jos kūrybai būdingas inter- ir meta-tekstualumas.

 

Atidarymas rugsėjo 9 d. nuo 18 val., paroda veiks iki 21 val. (Vilniaus galerijų savaitgalio dalis).


Parodos darbo laikas:

Rugsėjo 10 d. 16–20 val.

Rugsėjo 11 d. 13–18 val.

Rugsėjo 15–spalio 8 d. paroda veikia trečiadieniais–penktadieniais 16–19 val.

 

Ekskursija su Paulina Pukyte – rugsėjo 11 d. 15 val. (trukmė – 30 min.).


Adresas:

„Atletika“, Vitebsko g. 21, Vilnius

Renginių lankymas su galimybių pasu ar skaitmeniniu ES skiepų pažymėjimu.

 

https://www.atletikaprojects.lt/

https://vilniausgalerijusavaitgalis.lt

 

Organizatorius – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjunga. Informacinis partneris – 15min.

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos veiklas finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
LTMKS inf.,