7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dainiaus Trumpio kūrinius pristatanti paroda „Skarda“

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1391), 2021-09-03
Dailė Anonsai

Rugsėjo 2 d., ketvirtadienį, Vilniuje, laikinoje Contour Art Gallery erdvėje, Lydos g. 4-59 ir Pamėnkalnio galerijoje, Pamėnkalnio g. 1 atidaroma naujausius Dainiaus Trumpio kūrinius pristatanti paroda „Skarda“. Atidarymo renginio pradžia 18 val. Pamėnkalnio galerijoje, atidarymo tęsinys – 19 val. Contour Art Gallery.

Paroda veiks iki rugsėjo 25 d.

Contour Art Gallery atstovaujamas menininkas Dainius Trumpis parodoje „Skarda“ pristato horeljefinius objektus, suteikiančius naują metafizinę vertę ready-made ir industrinėms medžiagoms. Materialūs, medžiagiški, sukomponuoti ant cinkuotos metalo skardos lakštų „Buities“ ciklo darbai išsiskiria neįprasta metafizinio konstruktyvizmo raiška.

Ieškodamas naujo, nūdienos tarpdisciplininiam pasauliui atviram kūrėjui vertybiškai ir estetiškai artimo raiškos būdo, šioje, kaip ir vasarą surengtoje parodoje „Ir visa tai žolė apgaubs“ (Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras), menininkas kontekstualiai sulydo asmenines, šaltkalvio darbo ir kelionių po vakariečiams egzotiškas Rytų šalis patirtis. Įkvėptas kelionės po Indiją, kur ūkinių reikmenų gamybos darbai, maisto ruoša, kasdienis gyvenimas vyksta gatvėje, visų akivaizdoje, atgaivino ir aktualizavo jaunystės darbo su metalu įgūdžius.

Pasak autoriaus, tai paskatino sutelkti dėmesį į „gyvenimiškos buities ir paprastumo inspiruotus meno kūrinius. Šiuo atveju, Buitis yra transcendentiškai išaukštinta tuo požiūriu, kad ji […] atsiskleidžia visu savo mistišku realumu, per medžiagiškumą, kvapą, atspindžius, garsus. […] Metalo kvapas, garsas, spalva bei reflektiškumas man fragmentiškai primena darbus ir dienas praleistas metalo apdirbimo fabrike įvairiais būdais apdorojant – frezuojant, tekinant, šlifuojant – metalą. Medžiagos matiškumas ar blizgumas man sukeldavo įvairias asociacijas ir gnaibydavo vaizduotę – transformuodavo banalų staklininko darbą į keistą, kitokią buitį, pripildytą vaizdų ir matymų. […] Visa tai niekur nedingo, tai liko įsismelkę į mano sąmonę ir iki šiol vis pasirodo skirtingais pavidalais ir formomis vibruojančioje, paslaptingoje ir įkvepiančioje Buityje-Būtyje.“

Parodoje pristatomi naujausi menininko darbai yra netikėtai patrauklūs. Horeljefiniai būties link pakylėti „Buities“ ciklo objektai, pulsuoja skandinavišku gaivios cinkuotos metalo skardos minimalizmu ir abstrakčiu pastelinės alkidinės emalės ekspresionizmu. Lietuvos šiuolaikinio meno panoraminiame peizaže išsiskiria racionalaus jausmingumo, egzistencinio nerimo ir taip svarbios šiandieną vidinės ramybės darna.

Susitikti su menininku parodoje bus galima ir Galerijų savaitgalio (rugsėjo 10 d.), ir Kultūros nakties (rugsėjo 24 d.) renginiuose.

Dainius Trumpis g. 1971 m. Šiauliuose, čia gyvena ir kuria. 2009 m. baigė Šiaulių pedagoginio universiteto meno fakultetą. Studijuodamas pagal tarptautinę mainų programą Erasmus / Socrates 2008 m. mokėsi Helsinkio dailės ir dizaino universitete Aalto University School of Arts, Design and Architecture.

Parodose dalyvauja nuo 2008 m., yra surengęs asmenines parodas Didžiojoje Britanijoje, Estijoje, Indijoje, Kazachstane, Latvijoje, Lietuvoje, Suomijoje. Lietuvos dailininkų sąjungos narys nuo 2009 m.

Dailininko darbų yra įsigiję Mark Rothko meno centras (Daugpilis, Latvija), MO muziejus, Šiaulių Aušros muziejus, privatūs kolekcionieriai Lietuvoje ir svetur.

Parodos dalį Pamėnkalnio galerijoje finansuoja – Lietuvos kultūros taryba  ir Lietuvos dailininkų sąjunga

 

Paroda veikia:

Contour Art Gallery

III, IV, V 15:00–19:00, VI 13:00–17:00

Kitu laiku parodą galima apžiūrėti iš anksto susitarus su galerija:

el. paštu [email protected]

telefonu +370 687 99838

Pamėnkalnio galerija

II, III, IV, V 10:00–18:00, VI 10:00–16:00

Daugiau informacijos:

Contour Art Gallery ///nuoroda - https://contourart.gallery/dainius-trumpis-skarda/?lang=lt ///

Žymos:
Rengėjų inf.,
L. Fisheye nuotr.
L. Fisheye nuotr.