7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo (Dominikonų) vienuolyne atidaroma išskirtinai moterims skirta paroda – kuriančioms, šventosioms, ieškančioms

Rengėjų inf.
Nr. 30 (1351), 2020-09-11
Dailė Anonsai
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.

Jau antrus metus Jokūbo kūrybinės dirbtuvės kviečia profesionalius lietuvių menininkus į dominikonų Vilniaus šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo vienuolyną. Šiais metais čia net tris mėnesius laikinose savo dirbtuvėse praleido menininkės Eglė Ridikaitė, Patricija Jurkšaitytė, Jurgita Juodytė, Kristina Norvilaitė - Geniušienė, Eglė Pilkauskaitė iri Aistė Gabrielė Černiūtė. 

Dirbtuvių idėja kilo br. Mindaugui Slapšinskui OP, tyrinėjant kokį poveikį turi ir ar išvis gali turėti šiandieniniame pasaulyje Biblijoje pasakojamos istorijos. Ar tos istorijos, kurias esame įpratę vadinti šventomis, atliepia dabartinio gyvenimo aktualijas ir dar svarbiau – ar begali Biblijos istorijos įkvėptį kūrėją? 2019 m. įvykusios pirmosios kūrybinės dirbtuvės „Drama žmogaus širdyje: aistra, netektis, cinizmas“ buvo ne tik erdvė keletui menininkų, bet ir asmeninis vienuolio tiriamasis darbas apie Biblijos aktualumą kūrybiniame gyvenime. 

Šiais metais prie komandos prisijungė menotyrininkė Algė Gudaitytė, kurios pagalba buvo  suburtas moteriškas profesionalių dailininkių kolektyvas ir išvystyta nauja, išskirtinai moterims skirta dirbtuvių tema “7 moterys – 7 tiesos”. Tema skirta tiek moterims - kūrėjoms, tiek septynioms Biblijos moterims bei jų istorijoms. Septynios lietuvių menininkės dirbtuvių metu savo kūryboje ieškojo itin asmeniškų atsakymų apie tai, koks biblinis moters paveikslas gali būti aktualus šiandien? Kaip ir kokios moterys vaizduojamos religiniuose tekstuose ir kaip jų istorijos kalba apie valdžią, aistrą, religiją, vyrų pasaulį ir karą? Ar šiandien moteris kūrėja gali rasti aktualų įkvėpimą tokiose istorijose? O gal įkvėpimu tapo ypatinga vienuolyno atmosfera? Beje - vyrų vienuolyno atmosfera. Dirbtuvių metu vyko tik menininkėms skirti skaitymai, paskaitos bei diskusijos. 

Neatsitiktinai projektas vyksta būtent Dominikonų vienuolyne. Broliai dominikonai įvairiose šalyse aktyviai veikia meno sferose: Madride savo vienuolyną jie pritaikė studentų gyvenimui ir pavertė vienuolyno koplyčią erdve „menui ir žodžiui“ „O_Lumen.“ Paryžiuje broliai turi kultūrai skirtą erdvę „La Fabrique 222“. Šalia Liono miesto, Eveux gyvenvietėje architektas Corbusier suprojektavo Dominikonų Ordinui vienuolyną, kuriame šiandien kultūriniu gyvenimu rūpinasi dailės istorikas br. Marc Chauveau, į vienuolyno erdves priėmęs tokius menininkus kaip Anich Kapoor, Anselm Kiefer, Genevieve Asse. Dėka brolio Alain Arnoult ir Briuselio katedra dažnai tampa vieta įvairiausių kultūrinių instaliacijų centru. Visiems meno mylėtojams gerai žinomas ir brolis Giovanni da Fiesole OP, pasirašinėjęs Fra Angelico vardu. Taip pat broliai Marie-Alain Couturier OP, Pie-Raymon Régamey OP – meno žurnalo L’Art Sacré steigėjai ir redaktoriai. 

Tad Vilniaus Dominikonų vienuolyne vykstančios menininkų dirbtuvės nuosekliai tęsią seną Dominikonų ordino tradiciją, siekiančią išlaikyti esančius ir nutiesti naujus tiltus tarp šiuolaikinio meno, profesionalaus pasaulietinio meno ir Bažnyčios pasaulių, grįstą dialogu ir gebėjimų suprasti kitą bei kitokį.

 

Nuo rugsėjo mėnesio vienuolynas kviečia visuomenę apsilankyti kūrybinėse šių metų dirbtuvėse dalyvavusių menininkių parodoje. 

Baigiamojo kūrybinių dirbtuvių renginio pradžia rugsėjo 15 d. 19 val. Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje, Vasario 16-osios g. 11, Vilnius.  

Vakarą pradės pianistas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos, tarptautinių konkursų laureatas Petras Geniušas.

Skambės D. Scarlatti sonata cis-moll ir C. Debussy preliudai.

Renginio kuratoriai: Algė Gudaitytė, Mindaugas Slapšinskas OP.

Dalyvaujančios menininkės: Eglė Ridikaitė, Patricija Jurkšaitytė, Jurgita Juodytė, Aistė Gabrielė Černiūtė, Eglė Pilkauskaitė, Kristina Norvilaitė - Geniušienė, Renata Maldutienė

 

Prašome dėvėti apsaugines kaukes. 

Renginio metu lankymas laisvas, vėliau parodą bus galima aplankyti tik ekskursijų metu. 

Daugiau informacijos ir registracija į būsimas ekskursijas bus skelbiama: https://www.facebook.com/dominikonai.vilnius

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.
J. Labanov nuotr.