7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Marko Mäetamm SEX, DEATH AND HOLY MOLY

Meno parko inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Dailė Anonsai

Rugsėjo 3 d. (ketvirtadienį) 18 val., kviečiame Jus į MARKO MÄETAMM (Estija) parodos SEX, DEATH AND HOLY MOLY atidarymą, galerijoje „Meno parkas“ (Rotušės a. 27 LT-44279, Kaunas).

Galerija „Meno parkas“ antrąsyk pristato Marko Mäetamm parodą – šį kartą gerokai išsamesnę – fizine prasme – apimančia visą galerijos erdvę, o nagrinėjama tematika – plačią kaip horizontas – nuo sekso iki mirties – priešingų polių, ir viso to keisto, galbūt, betikslio ir desperatiško gyvasties krebždėjimo tarp jų. Autorius vaizduoja visą pasaulį, nežinia, plokščią ar apvalų, bet čia tavęs niekas nepuola gelbėti, paliktas lagaminas – būtinai susprogsta, o priešinga lytis yra tiek pat patraukli, kiek ir gąsdinanti (beveik kaip atviras kosmosas). Visa tai visai (ne)juokinga. Ši gausa suplūsta į vieną subjektyvią sąmonę; jos dėmesys atsitraukęs – be emocijų ir galimybės įsikišti į vykstantį procesą, tiesiog leidžia pasauliui suktis – komiškam, tragiškam, provokuojančiam. Minimalistiškuose kūriniuose teksto punktyru autorius įvardija savo būvį, vysto dialogų ir istorijų fragmentus, bet niekada neatskleidžia aplinkybių, žiūrovas jas laisvas susikurti pats ir pasimatuoti sau. Siužetai, kur autorius prabyla skausmingai atvirai, pasirodo esą universalūs ir dažnam dilgteli viduje atpažinimu.

Anot Marko Mäetamm – paroda yra apie jį patį pasaulyje, apie aktualiausius šių dienų procesus, kas vyksta visuomenėje, kaip tai jį veikia, kas su juo nutinka ir labiausiai sutrikdo – viso to pėdsakus Marko stebi savo mintyse, baimėse, svajose, potraukiuose ir skauduliuose.

Parodoje eksponuojami paskutinių 5 metų kūriniai - komiksiškos piešinių serijos, tapyba bei skulptūrinis objektas.

 

Marko Mäetamm gimė 1965 Vijandi, Estija. Šiuo metu gyvena ir dirba Taline, Estija. Studijavo grafiką Estijos dailės akademijoje (1995 buvo suteiktas magistro laipsnis).

Dažniausiai Marko Mäetamm kūryba autobiografiška – autorius gilinasi į santykį tarp šeimyninio gyvenimo ir visuomenės, tyrinėja pilkąją zoną tarp privataus ir viešo naudodamasis įvairiomis technikomis – nuo fotografijos, skulptūros, animacijos, tapybos iki teksto. Jo darbai dažnai atrodo juokingi, net jei jų turinys sunkokas ir tamsus. Taip pat ir jo istorijos – labai asmeniškos, net ir intymios iš pirmo žvilgsnio – pasirodo esančios visų – jos liečia labai pirmykščius ir bendrus žmogiškuosius instinktus mumyse, kažką atpažįstamo kiekvienam ir esančio taip arti, kad net nebematome. Kartais tai dalykai, apie kuriuos nėra labai malonu kalbėtis.

„Menas man visų pirma yra komunikacija. Dialogais norėčiau išprovokuoti žmones žengti iš savo komforto zonos, peržengti tabu. Mano kūriniai yra apie dalykus kurie man labiausiai rūpi pasaulyje. Jie atspindi šiandieną – vienintelį realiai egzistuojantį laiką“ – sako Marko.

Mäetamm darbai buvo rodyti tokiose tarptautinėse erdvėse kaip: Gallery Platan, Budapeštas, Vengrija (2001); Venecijos bienalė, Italija (2003); Wäinö Aalto muziejus, Turku, Suomija (2009); Dorsky galerijos kuratorinės programos, Niujorkas (2009); NADA meno mugė, Majamis, Florida (2012); Galerija Iragui, Maskva, Rusija (2014); taip pat IKON galerija, Didžioji Britanija (2014).

Marko sulaukė daugybės apdovanojimų tokių kaip Kristjan Raud kasmetinis apdovanojimas, Estija (2000), Baltijos asamblėjos menų prizas (2009), metinės Estijos kultūros fondo premijos.

 

Paroda veiks iki 2020 spalio 2 d.

Parodą iš dalies remia Estijos Respublikos kultūros fondas, Lietuvos kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė.

Žymos:
Meno parko inf.,