7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pamario galerijoje Juodkrantėje atidarome parodą „Laikrodininkas“. Tos pačios dienos vakare 20 val. vyks Sholto Dobie performansas

LNM inf.
Nr. 27 (1348), 2020-07-10
Dailė Anonsai

Atidarymas liepos 11 d., šeštadienį, 16 val.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Pamario galerijoje Juodkrantėje atidarome parodą „Laikrodininkas“. Tos pačios dienos vakare 20 val. vyks Sholto Dobie performansas.

Paroda kviečia naujai pažiūrėti į Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus liaudies meno rinkinį. Parodą kuruojantys menininkai Žilvinas Landzbergas ir Marija Repšytė muziejuje saugomus, iš savo kasdienio ritualo ištrauktus buities daiktus bei liaudmeistrių kūrybą šnekina šiuolaikinio meno kūrinių kontekste. Šiuolaikinio meno ir dizaino kūrėjų darbai, kai kurie sukurti specialiai šiai parodai, galerijoje susitinka su muziejaus saugyklose gyvenančiais eksponatais ir kviečia į kelionę, kurioje kuriamos naujos prasmės ir patirtys.

 

Tautodailininko Stanislovo Riaubos skulptūroje „Laikrodininkas“ pavaizduotas sėdintis žmogus, laikantis rankas priešais save taip, tarsi kažką jose turėtų, bet tose rankose nieko nėra. O gal mes tiesiog nematome? Belikęs tik laikas ir erdvė, išsiskirianti „atradimais“: šmaikščiomis, savamokslių dailininkų sukurtomis, kasdienybę atspindinčiomis skulptūrėlėmis, nenuobodžiais tekstilės spalvų deriniais, medinėmis taurėmis, iš širdies gamintais rankdarbiais ir taikliomis idėjomis.

 

Laikrodininko rankose tūno praeities laikas, saugyklose miegantys daiktai. Jie atsiduria vienoje erdvėje su objektais, kuriuos sukūrė įvairius dabarties elementus kolekcionuojantys dizaineriai – dailininkai, sugalvoję meno kūrinį kaip buityje pritaikomą daiktą, ir šiuolaikiniai profesionalūs menininkai, ieškantys santykio su praeitimi, liaudies menu, gamta, žmogumi ir kasdienybe.

 

Toje erdvėje, laikrodininko rankose, kuriasi galimi ateities scenarijai, pagal eksponatų kuždamas istorijas žiūrovas gali įsivaizduoti savo pasakojimus. Kas yra paslėpta, o kas – matoma ir akivaizdu? Kiek laiko mes praleidžiame su daiktu, stebime gamtiškąsias metamorfozes, progresuojame lengvindami savo buitį, bet tolstame nuo tų pačių daiktų, jų medžiagiškumo ir reikšmių. Galbūt ieškome kaip tik to, kas yra Laikrodininko rankose – žmogaus sukurto daikto, aplinkoje užfiksuotos akimirkos, paslapties geltonajame veidrodyje ar dar ko nors, tūnančio agurkų stiklainyje?

 

Dalyvauja:

Monika Bičiūnienė, Viltė Bražiūnaitė, Tomas Sinkevičius, Ina Budrytė, Aida, Saulius, Marina, Flora Dirsės, Sholto Dobie, Andris Eglītis, Martynas Gailiušas, Vytautas Gečas, Juozas Gedminas, Antanina Gustienė, Andrius Janušonis, Petras Kalenda, Laura Kaminskaitė, Antanas Kangailas, Ona Katauskienė, Tim Kliukoit, Leonas Lemežis, Arvo Leo, Justė Linkutė, Dainius Liškevičius, Klemensas Martinėnas, Lidija Meškaitytė, Antanas Nabagas, Jadvyga Nalivaikienė, Kazimieras Nemanis, Eglė Pilkauskaitė, Vytautas Ramanauskas, Raimonda Ramanauskienė, Stanislovas Riauba, Jonas Savickas, Bronius Sinkevičius, Aldona Stungurienė, Lionginas Šepka, Dovilė Šimonytė, Motiejus Tautvydas, Lolita Tučinskaitė, Povilas Ričardas Vaitiekūnas, Vytautas Valiušis, Albertas Žulkus ir nežinomi meistrai, drožėjai, pynėjai, audėjai, staliai, kalviai, puodžiai ir lipdytojai.

 

Šia paroda pažymime Tautodailės metus.

 

Per parodą bus galima pasivaišinti kava, vyks užsiėmimai vaikams ir suaugusiesiems, kuriuos ves menininkai ir dizaineriai. Sekite naujienas: www.lndm.lt, www.facebook.com/lietuvosnacionalinisdailesmuziejus

Parodos kuratoriai: Žilvinas Landzbergas, Marija Repšytė

Parodos vizualinę komunikaciją sukūrė Viltė Bražiūnaitė ir Tomas Sinkevičius

Paroda veiks iki 2020 m. rugpjūčio 30 d.

L. Rėzos g. 3, LT-93101 Juodkrantė
(8 46) 410 416
[email protected]

Žymos:
LNM inf.,