7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Galerija „The Rooster Gallery“ kviečia į Auksės Miliukaitės tapybos parodą „Orakulas“

The Rooster gallery
Nr. 23 (1344), 2020-06-12
Dailė Anonsai

Joje pristatysianti naujausią kūrybą menininkė pakvies pamiršti tradicines parodas ir atsiverti naujiems estetiniams ir prasminiams potyriams.

Auksė Miliukaitė (g. 1990) – jaunosios kartos lietuvių tapytoja, studijavusi fotografiją Londono menų universitete ir tapybą Vilniaus dailės akademijoje. Menininkės kūryba pristatyta didelėse tarptautinėse šiuolaikinio meno mugėse, keliskart įvertinta konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finaluose. Tapytojos kūrinių yra „Lewben Art Foundation“, MO muziejaus ir privačiose kolekcijose. 

Kūryboje tyrinėjusi vaizdų apykaitą kultūroje, naujausiuose darbuose tapytoja susitelkia ne ties siužetu, o ties pačia tapybos medija ir jos perduodama informacija. Kiekviena dažo sudėtinė dalis – pigmentas, augalas, mineralas – skirtingai komunikuoja ir skleidžia vis kitokią energiją, kurią patirti galima ne tik  akimis. Tad ekspozicija kvies pasitelkti ir kitus pojūčius – uoslę, klausą, skonį, lytėjimą – po vieną, įvairiomis kombinacijomis ar visus kartu. Liečiami, uostomi, garsiniai objektai sukurs kompleksinę, visuminę meninę patirtį, primins, kad kūrinys yra ne tik fizinis objektas ar paveikslas, bet ir nematerialus reiškinys – tam tikra būsena, erdvės, laiko nuojauta. 

Kūrybiniuose ieškojimuose menininkę veda metaforiška Orakulo figūra. „Kiekvienam Orakulas reiškia ką kita.“ – sako A. Miliukaitė, – „Vienam tai gali būti personažas – senas išmintingas žmogus, žinantis atsakymus į visus klausimus, kitam – vidinė būsena, žinojimas, kad visi atsakymai slypi pačiame tavyje, tereikia paklausti ir išklausyti.“ Nurodydama į įvairias misticizmo praktikas ir naudodama įvairius rituališkumo, poetikos elementus, tapytoja provokuoja meno kūrinius išjausti, išgyventi, patirti naujai, išlaisvinti savo intuiciją ir vidinį žinojimą. Tuomet klausimus pakeis atsakymai. Arba atvirkščiai.

Bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaliniu dailės muziejumi, paroda vyks Radvilų rūmuose (Vilniaus g. 24, įėjimas vidiniame Radvilų rūmų kieme).

Parodos atidarymas 2020.06.18, 18.00 val. Radvilų rūmų kiemelyje. Paroda veiks iki 2020.07.19.

Galerijos lankymo laikas: V 16.00–19.00, VI 16.00–19.00, VII 14.00–17.00. Dėl apsilankymo kitu metu galima susitarti el. paštu ([email protected]) arba telefonu +370 629 07226