7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paroda „Optinis žaismas“: optinė iliuzija, kuriama šilko siūlais

LNM inf.
Nr. 22 (1343), 2020-06-05
Dailė Anonsai
D. Brogienė, Miškas po lietaus
D. Brogienė, Miškas po lietaus

Birželio 3 d. Kazio Varnelio namuose-muziejuje atidaroma menininkės Danguolės Brogienės tekstilės paroda „Optinis žaismas“. Parodoje eksponuojama daugiau kaip 30 darbų, kviečiančių pasinerti į optinę iliuziją. Tokį efektą autorė sukuria naudodama originalią šilko vyniojimo techniką.

D. Brogienės dekoratyvinės kompozicijos traukia žvilgsnį ir dėl ypatingos spalvų harmonijos, ir dėl šilko siūlui būdingo spindesio. Parodoje eksponuojama daugiau kaip 30 tekstilės kūrinių, kurių matmenys siekia nuo 20 centimetrų iki daugiau nei 2 metrų. 

„Šios menininkės kuriama geometrinė abstrakcija remiasi lietuvių liaudies ornamento improvizacija. Darbams būdingas pasikartojantis ornamentinis ritmas – nuo tamsiausios ir sodriausios spalvos iki šviesiausio ir skaisčiausio tono. Tai sukuria nepakartojamą optinę iliuziją. Dominuojantį kūrybos braižą galėtume sieti su dailininko Kazio Varnelio, kurio muziejuje ir atidaroma paroda, optine kūryba: jiems abiem būdingas ritmas, abstrakti forma, muzikalumas, labirinto motyvas“, – sako parodos kuratorė Daliutė Ivanauskaitė Kezienė.

Parodoje eksponuojami vaizduojamojo meno darbai atlikti originalia šilko siūlų vyniojimo plokštumoje technika – iš siūlų, pačios dailininkės dažytų ir rankomis ištemptų ant geometrinių formų plokštelių, kurios, keičiantis apšvietimui ar pasirinktam žiūrėjimo rakursui, įgyja naujų formų ir sukuria optinio meno efektą. 

Geometriniai raštai, struktūros, ritmika bene geriausiai atspindi D. Brogienės kūrybinį braižą. Autorė tiki, kad ornamentas atlieka ne tik estetinę funkciją, bet turi ir mistinį, apeiginį pradą. Menininkės kuriamos tekstilinės kompozicijos – tai semantinės ženklų struktūros, nuorodos į Lietuvos kultūros palikimą ir tautos dvasią.

Tekstilininkė D. Brogienė – bene vienintelė taip ryškiai optinio meno tradicijai atstovaujanti kūrėja, savo kūrybinį kelią pradėjusi ir kaip menininkė brendusi Lietuvoje, Vilniuje, – žinomiausi Lietuvos ir išeivijos optinio meno kūrėjai Kazys Varnelis ir Kazimieras Žoromskis oparto judėjime aktyviai dalyvavo gyvendami Jungtinėse Amerikos Valstijose. 

Vilniaus dailės akademijos profesorė D. Brogienė nuo 1982 m. dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje: surengė 16 personalinių, dalyvavo daugiau nei 100 tarptautinių ir grupinių tekstilės parodų. Jos darbai eksponuoti Vokietijoje, Mongolijoje, Rusijoje, Vengrijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Meksikoje, Japonijoje, Anglijoje, Nyderlanduose, JAV, Slovakijoje. Tekstilės darbų gobeleno ir mažosios plastikos – miniatiūros autorine ir „macramé“ technika yra įsigijęs Taikomosios dailės ir dizaino muziejus, tekstilės kūriniai puošia viešuosius ir privačius interjerus, daugiau nei 300 miniatiūrų-papuošalų yra įsigiję privatūs kolekcininkai Lietuvoje, JAV, Anglijoje, Vokietijoje, Mauricijuje, Japonijoje, Islandijoje, Danijoje, Rusijoje.

Paroda, kurią remia Lietuvos kultūros taryba, veiks iki spalio 25 d. Parodos kuratorė – Daliutė Ivanauskaitė Kezienė.

Žymos:
LNM inf.,
D. Brogienė, Miškas po lietaus
D. Brogienė, Miškas po lietaus