7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Nacionalinėje dailės galerijoje pradeda veikti Ezopo kalbą tyrinėjanti paroda

LNDM inf.
Nr. 19 (1340), 2020-05-15
Dailė Anonsai
Parodos „Aisopika“ fragmentai. Fot. Gintarė Grigėnaitė
Parodos „Aisopika“ fragmentai. Fot. Gintarė Grigėnaitė

Gegužės 19 d. Nacionalinėje dailės galerijoje lankytojams atveriama dar kovo 20 d. turėjusi atsidaryti Rūtos Junevičiūtės paroda „Aisopika“, besiremianti senovės graikų pasakėtininko Ezopo (Aisōpos) vardu. Joje menininkė iš jaunosios kartos perspektyvos žvelgia į daugialypę kultūrinę Ezopo kalbos reikšmę, susieja ją su skirtingų kartų ryšiais, adaptavimosi, komunikacijos ir įtampos įveikos formomis.

Įgyvendindama parodos sumanymą, R. Junevičiūtė pakvietė bendradarbiauti architektą Justiną  Dūdėną, dizainerę Gailę Pranckūnaitę, menininkę Anastasiją Sosunovą ir choreografę Grėtę Šmitaitę, kurie, atliepdami autorės idėją, pasiūlė ekspozicijos erdvinį ir grafinį modelį bei literatūrinius tekstus, susijungiančius į daugiaplanę visumą su parodoje pristatomu R. Junevičiūtės videofilmu „Stendalio sindromas“ (2020).

Parodos architektūra sumanyta kaip erdvinis Ezopo kalbos modelis. Kartu tai ir įsivaizduojama minties struktūra, kuria remdamasi menininkė klausia, ar dar funkcionuoja mąstymo ir derybų modeliai bei bendravimo kodai, susiformavę autoritarinio režimo aplinkoje? Kaip nūdienos kolektyve vyksta žinių cirkuliacija ir mokymosi procesai bei kaip paveldėti modeliai veikia dabarties iššūkius.

Rūta Junevičiūtė 2018 m. baigė skulptūros specialybės magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje. Šiuo metu ji toliau tobulinasi Amsterdamo teatro ir šokio akademijoje.

Paroda Nacionalinėje dailės galerijoje veiks iki birželio 28 d.
Parodos įgyvendinimą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Projektą remia: Exterus, Fundermax.

Informaciją teikia NDG kuratorius Giedrius Gulbinas mob. 8670 630 90.

Daugiau informacijos:
www.lndm.lt, www.ndg.lt
tel. (5) 212 2997, el. p. [email protected]

 

 

Žymos:
LNDM inf.,
Parodos „Aisopika“ fragmentai. Fot. Gintarė Grigėnaitė
Parodos „Aisopika“ fragmentai. Fot. Gintarė Grigėnaitė