7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Antano Sutkaus fotografijų paroda „Sveikinimai iš XX amžiaus“

NMKČDM inf.
Nr. 10 (1331), 2020-03-13
Dailė Anonsai
Antanas Sutkus, Šulinys. 1959 m.
Antanas Sutkus, Šulinys. 1959 m.

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus M. Žilinsko dailės galerijoje (Nepriklausomybės a. 12, Kaune) kovo 20 d. atidaroma Antano Sutkaus fotografijų paroda „Sveikinimai iš XX amžiaus“.
„Sveikinimai iš XX amžiaus“ – tokiu įrašu savo albumus mėgsta pasirašinėti vienas ryškiausių ir svarbiausių Lietuvos fotografų Antanas Sutkus (g. 1939).


Pirmoji tokio dydžio A. Sutkaus paroda Kaune išsiskiria iki šiol dar nematytų ir naujų fotografijų gausa. Su fotografijos archyvu daugiau nei dvidešimt metų dirbantis A. Sutkus sako, kad ten iki šiol aptinka pamirštų momentų, daug paveikių vaizdų iš praeities. Šie darbai – tai ištisa fotografijos epocha, pasakojanti apie XX amžiaus Lietuvą ir jos žmones.


Žymus fotografas tikina, kad Kauno žiūrovas jam yra svarbus ir labai įdomus: „Šis miestas turtingas rašytojų, yra žinomas ir dėl kitų menininkų veiklos. Man atrodo, kad Kaune kūrybininkų bendruomenė kaip niekur kitur stipriai sujungta, neišsibarsčiusi. Juk tiek metų čia gyvuoja žurnalas „Nemunas“, garsus ne tik savo tekstiniu turiniu, tačiau ir fotografijomis. Paskutinė didesnė mano personalinė paroda Kaune buvo surengta dar giliu sovietmečiu.“


Kuruoti šią parodą A. Sutkus pakvietė kolegas Bertą Tilmantaitę ir Artūrą Morozovą. „Šių fotografų darbai, jų jautrumas žmogui man yra artimi. Man įdomu, kaip jaunosios kartos atstovai pamatys mano praeities darbus“, – apie kuratorių pasirinkimą pasakoja fotografas.


Parodos darbų atrankoje kuratoriams buvo labai svarbu greta visiems puikiai žinomų ir jau fotografijos klasika tapusių kūrinių parodyti kuo daugiau nematytų A. Sutkaus darbų. Ekspozicijoje bus galima išvysti ir paskutinių poros metų fotografijas.


„Su Antanu bendraujame pastaruosius kelerius metus – lydėjome jį atsiimti ir prestižinės E. Salomono fotografijos premijos Berlyne, pristatėme jo darbus Lenkijoje bei Baltarusijoje. Šios draugystės metu pažinome Antaną ne tik kaip fotografijos legendą, tvirtą, kūrybišką asmenybę, tačiau ir kaip tikrą bei atvirą žmogų su visomis jam būdingomis savybėmis – dvejonėmis, džiaugsmu, nostalgija bei smalsumu. Su tokiu A. Sutkumi norime supažindinti ir parodos lankytoją“, – sako parodos kuratoriai.


Paroda veiks: 2020 03 20 – 2020 05 31
Parodos koordinatorė – Irmantė Šarakauskienė, dizainerė – Inga Navickaitė-Drąsutė
Organizatoriai: Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, VšĮ Antano Sutkaus fotografijų archyvas
Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Kauno laisvoji ekonominė zona
Informacinis partneris: Nanook
Papildomą informaciją teikia: parodos kuratoriai Berta Tilmantaitė tel. 8 676 780 04 ir Artūras Morozovas tel. 8 658 831 08

B. Tilmantaitės ir A. Morozovo pokalbis su A. Sutkumi: https://nanook.lt/podcast/antano-sutkaus-humanizmas/


Maloniai kviečiame atvykti.

Žymos:
NMKČDM inf.,
Antanas Sutkus, Šulinys. 1959 m.
Antanas Sutkus, Šulinys. 1959 m.