7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aistės Ramūnaitės paroda „Suviniota siela. Estampas. Teleportuoti daiktai iš 1900-ųjų metų Kauno“

Meno parko inf.
Nr. 3 (1324), 2020-01-24
Dailė Anonsai

Parodos laikas: 2020 sausio 29 – vasario 22 d.

Sausio 29 d. (trečiadienį) 18 val. galerijos „Meno parkas“ (Rotušės a. 27, Kaunas) trečiojo aukšto ekspozicinėje erdvėje, vyks menininkės Aistės Ramūnaitės parodos „Suviniota siela. Estampas. Teleportuoti daiktai iš 1900-ųjų metų Kauno“ atidarymas. Kviečiame apsilankyti!

Kartais nereikia ieškoti paaiškinimo, nes jo nebuvimas jau ir yra atsakymas.
Ši paroda nagrinėja vienatvės uždaroje erdvėje klausimus. Savo darbais norėjau sukurti įspūdį chaoso, kuriame susilieja vaizdo ir teksto ribos. Kas gali būti panašaus tarp laiško ir gobeleno ar buitinio tapeto?


Gyvenant mieste didelė dalis laiko prabėga kambaryje, tampančiame savotišku koridoriumi ar liftu į Visatą, kur galimi visi Laiko ir Erdvės pasikeitimai. Mėnulio pilnatis susminga į pilką betoną, o rytmečio saulė ramiai gurkšnoja kavą kokioje nors atsitiktinėje kavinukėje.
Užsirašinėjame mintis, skirtas kitiems žmonėms, tačiau turime tik pačius save. Dėl šios priežasties egzistencijos apmąstymuose patiriame staigius panikos priepuolius ir nerimo jausmą. Skambanti Visatos tyluma yra apsupta įvairių atsitiktinai išdėliotų daiktų  ir pasirinkimų. Skirtingų ornamentų, spalvų ir piešinių gausa kuria dabarties būsenos pojūtį. Ar tapetai ir laiškai popieriuje ir yra ta tikroji Sielos atspindžio dalis?


Kiekviename kreivame veidrodyje yra ir geroji pusė, savotiškas įžeminimo efektas. Ar galima viename laiške ar žinutėje sujungti du atskirus Likimus ir palikti juos dūlėti kokioje nors apleistoje palėpėje? Kada Ateitis, tyliais žingsniais matuojanti kambario erdvę, pavirs Praeitimi? Būties linija labai plona, todėl lai ašaros laisto Gyvenimo atgimimą, kaip tai daroma gėlėms darželiuose ar ant palangės.


Grafikos lino raižiniams spausdinti pasirinkau labai ploną specialiai glamžytą japonišką ryžių popierių, ant kurio klojant kelis dažų sluoksnius gimsta ir išryškėja dvipusė materija. Tokiu būdu medžiagoje išlieka jausmas, magiškas permatomumo ir dingimo pojūtis. Rašymas tušu ir lino raižiniai sudaro turinį šio ciklo darbams, atliktiems naudojant klasikinę redukcijos techniką bei eksperimentuojant su skysto šilko popieriaus mase. Maža galerijos erdvė suskirstyta į atskiras zonas kiekvienam darbų ciklui tinkamiausiai eksponuoti ir pilniausiai atskleisti.
Aistė Ramūnaitė

Aistė Ramūnaitė gimė 1957 m. Kaune. 1982 m. baigė grafikos studijas Lietuvos dailės akademijoje. Lietuvos dailininkų sąjungos narė nuo 1990 m. 2001 – 2013 metais gyveno ir dirbo Londone, JK. 2007 – 2013 m. buvo tikroji East London Printmakers grafikų studijos narė. Pelniusi ne vieną apdovanojimą. Surengusi 27 personalines parodas, tarp kurių renginiai Šiuolaikinio meno centre ir Vokietijos ambasadoje Vilniuje, bei Giedrės Bartelt galerijoje Berlyne (Vokietija). Jos darbai buvo eksponuoti visoje eilėje galerijų: „Bankside Gallery“, „Smoke House Gallery“, „Blue Door Gallery“, „Print Room Gallery“, „Pushkin House Gallery“, „Victoria & Albert Childhood Museum‘ (visos Londone, JK), taip pat „Ostrakon Gallery“ Italijoje.


2001 – 2013 metais A. Ramūnaitės kūrybinis gyvenimas buvo įtakojamas menininkų, dirbusių East London Printmakers grafikų studijoje Šiaurės Londone, bei italų menininko ir muziko Umberto Giovannini, Opificio della Rosa grafikos studijos įkūrėjo Rimini Montefiore Conca provincijoje Italijoje. Visi dirbusieji studijoje rūpinosi grafikos kūrybinio proceso poveikiu aplinkai, stengėsi naudoti saugesnes ir draugiškesnes aplinkai technologijas, bei kiek įmanoma sumažinti gamtos taršą kaip menininkai ir piliečiai.


Kartu su kitais Fluxus Labas Žaliakalnis bendruomenės nariais įkūrė galeriją „Žemuogių pievelė“. Šiuo metu dirba Airagedmontlinocutfort studijoje ir dėsto grafiką Kauno A. Martinaičio dailės mokykloje.

 

Žymos:
Meno parko inf.,