7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ričardo Filistovičiaus kūrybos paroda „Letargo miegas. Prisikėlimas“

LDS inf.
Nr. 23 (1302), 2019-06-07
Dailė Anonsai
Ričardo Filistovičiaus "Smėlio valdovė"
Ričardo Filistovičiaus "Smėlio valdovė"

Birželio 5 d., trečiadienį, Dailininkų sąjungos galerijoje (Vokiečių g. 2, Vilnius) be atidaromojo renginio pradės veikti tapytojo Ričardo Filistovičiaus kūrybos paroda „Letargo miegas. Prisikėlimas“.

Retrospektyvaus pobūdžio parodą pristatantį, siurrealistinei tapybos krypčiai atstovaujantį dailininką dar prieš dešimtmetį sudomino letargo miego fenomenas, suteikiantis erdvės apmąstymams apie vaizduotę ir sapnus. Galbūt sapno pasaulis nėra anapus realybės, galbūt tai tiesiog integrali, įdomesnė ir spalvingesnė tikrovės dalis?

Autorius teigia: „Mane, kaip ir kiekvieną dailininką, domina patys jautriausi žmogaus santykiai su supančiu pasauliu. Nesvarbu, ar tai būtų objektai, aplinka, daiktai ar žmogus. Dailininkas, kurdamas savo paveikslus, stengiasi užmegzti ryšį su stebėtoju, t.y. žiūrovu. Dailininko profesionalumas lemia, ar jam pavyks pasinaudoti tokiomis meninės išraiškos priemonėmis kaip sumanymas, fantazija ir intuicija. Meno galia – tai vaizdai, kurie įgauna galią; tai gebėjimas užmegzti kontaktą su stebėtoju.

Neapsiribojant vien hedonistine kūrinio funkcija, nemažą vaidmenį vaidina ir filosofinė kūrinio potekstė. Žmogaus egzistencija, jo buvimas šiame pasaulyje – tai tik maža akimirka. Dailininkas, turėdamas ribotą laiką, privalo įžvelgti tas aplinkos realijų sąsajas. Pati kūryba yra tik dailininko asmeninis reikalas, be kurio jis negali egzistuoti. Kūryba menininkui yra vienintelis šansas ir vienintelis tikslas išsilaikyti, nepaskęsti šiame sudėtingame pasaulyje.“

Ričardo Filistovičiaus tapybos paroda „Letargo miegas. Prisikėlimas“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki birželio 25 d. Parodos lankymas – nemokamas.

Parodą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos dailininkų sąjunga.

 

Žymos:
LDS inf.,
Ričardo Filistovičiaus "Smėlio valdovė"
Ričardo Filistovičiaus "Smėlio valdovė"