7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Grigaliaus Grinčelaičio ir Justino Ermino skulptūros ir videodarbų paroda

LDS inf.
Nr. 3 (1282), 2019-01-18
Dailė Anonsai

Skuptūra plius videofilmas

Tai dviejų jaunųjų kūrėjų, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos dvyliktos klasės mokinių Grigaliaus Grinčelaičio ir Justino Ermino skulptūros ir videodarbų paroda Lietuvos dailininkų sąjungos "Arkos" galerijoje. Šių talentingų autorių kūryba, peržengdama įprastų mokyklinių peržiūrų ribas, ne tik parodo būsimų profesionalų meninius gebėjimus bei intencijas, bet ir atskleidžia dabarties jaunimui aktualią šiuolaikinio meno problematiką.


Mąstytojai

Norėjau pavaizduoti mąstymo procesą, todėl interpretavau Ogiusto Rodeno skulptūrą „Mąstytojas“. Kūrinio formą apibendrinau, pritaikęs pagrindinius šios skulptūros charakterį pabrėžiančius taškus. Jungdamas, kiek įmanoma, mažiau plokštumų, „mąstymą“ norėjau perteikti tik kaip užuominą ar ženklą. Savo skulptūros maketą dariau pasitelkęs 3D modeliavimą, kad suprasčiau, ar tai pasiteisina kaip modernus skulptoriaus įrankis.


Šio projekto esmė yra monumentalios skulptūros vaizdavimas nemonumentalioje – kasdienėje, buitinėje – aplinkoje. Mano skulptūra atsiranda įvairiose vietose, kuriose ji šiaip neturėtų būti – taip pabrėžiamas kontrastas tarp monumentalumo ir buitiškumo.


Filmukas „Mąstytojai“ yra labiau eksperimentinio pobūdžio. Įdėti objektą į vaizdo įrašą skaitmeniniu būdu nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti, nes reikia vaizdo įrašo su pažymėtais taškais erdvėje, pagal kuriuos paralakso būdu ties patys taškai įkeliami į skaitmeninį 3D pasaulį reliatyviai atitinkamose vietose. Pagal taškus, iš akies pastačius 3D modelį, reikia pasirūpinti, kaip jis atrodys, minimaliai sukurti aplinką dėl realistiško apšvietimo, padėti šešėlių gaudytojus ir atsispindinčius daiktus.


Mėginau sieti objektų paviršiaus medžiagas su aplinka pasinaudodamas jų apšvietimo, blizgumo, skaidrumo bei atspindėjimo savybėmis, kad tai optiškai atstotų skulptūros-buvimo-savo-vietoje poreikį.

Grigalius Grinčelaitis


Savarankiška skulptūra

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos vienuoliktoje klasėje iš mokytojų Rimanto Milkinto ir Giedriaus Plechavičiaus gavau dvi skirtingas skulptūros disciplinos užduotis – „Kinetika“ ir „Priešingos savybės“. Man kilo mintis šias dvi temas apjungti ir sukurti vieną bendrą projektą. Mano sugalvotame siužete „priešingų savybių“ darbas pats iš mano namų atkeliauja į mokyklą, todėl kūrinį pavadinau „Savarankiška Skulptūra“.


Šiame darbe man svarbiausia buvo pavaizduoti tai, ko kasdieniame gyvenime nepamatytum. Skulptūra vaizduoja iš akmenų dygstantį medelį, tačiau šie objektai padaryti iš priešingų medžiagų: medelis – iš akmens, akmenys – iš medžio. „Akmenis“ sudėliojau taip, kad atrodytų, jog patys iš kažkur atsirideno ir galiausiai sustingo, kaip pavaizduota filmuke. Kurdamas filmuką, kurį montavau Sony Vegas Pro programa, naudojau stop motion animacijos techniką, kai judėjimo iliuzija sukuriama atskirais kadrais fotografuojant nuolat erdvėje kintančią tam tikro objekto padėtį.


Dirbti lauke, atviroje aplinkoje man buvo tam tikras iššūkis. Viena vertus, kelio, ant kurio stačiau fotoaparato štatyvą, paviršius buvo visiškai nelygus, todėl turėjau dėti daug pastangų, kad fotografuodamas išvengčiau vaizdo drebėjimo. Kita vertus, formų judėjimą stengiausi paryškinti natūraliais, tikroviškais garsais, kuriuos, neturėdamas specialios įrangos, tiesiog įrašiau savo telefonu.
Šiuo metu mane labiausiai domina skulptūra ir animacija. Kurdamas visada stengiuosi išbandyti tai, kas man įdomu ir dar neatrasta.

Justinas Erminas

Žymos:
LDS inf.,
Grigalius Grinčelaitis, Mąstytojas. 2018 m.
Grigalius Grinčelaitis, Mąstytojas. 2018 m.
Grigalius Grinčelaitis, Justinas Erminas
Grigalius Grinčelaitis, Justinas Erminas
Justinas Erminas, Savarankiška skulptūra. 2018 m.
Justinas Erminas, Savarankiška skulptūra. 2018 m.