7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

X YPP: Vilmantas Marcinkevičius. Cross The Line | Peržengti ribą

VDA inf.
Nr. 37 (1274), 2018-11-16
Dailė Anonsai
Vilmantas Marcinkevičius, Nida jau buvo. 1990 m.
Vilmantas Marcinkevičius, Nida jau buvo. 1990 m.

Paroda veiks iki gruodžio 1 d.
“pastebėk jauną, leisk atsiskleisti brandžiam, nepamiršk vyresniojo, sudėliokime į vietas išėjusius”

- Vilmantas Marcinkevicius

Dešimtmetį švenčiantis projektas Young Painter Prize (YPP, Jaunojo tapytojo prizas) neatsitiko tiesiog. Jo idėja kilo tapytojui Vilmantui Marcinkevičiui. Remdamasis savo asmenine patirtimi, kaip nuo studijų laikų žingsnis po žingsnio kūrė savo asmeninę meninę karjerą, Vilmantas puikiai suvokė kaip nelengva jaunam kūrėjui patekti į gana uždarą meno lauką ir tapti pilnaverte jo dalimi. Kartu su menotyrininke Julija Dailidėnaitė subrandinę YPP idėją ir ją įgyvendinę, šiandien džiaugiasi projekto sėkme ir naujų talentų, pastebėtų ir paskatintų YPP projekto dėka, gausa.

Kuriant YPP, buvo užbrėžta griežta amžiaus riba - 30 m. Riba buvo pasirinkta sąmoningai. Siekiant pristatyti pačius jauniausius menininkus, kurie ką tik baigė (ar yra bebaigią) aukštąsias meno mokyklas ir dar neturi nei materialinio, nei socialinio pagrindo gyventi ir įsitvirtinti meno pasaulyje. Sutikite, tai labiausiai palaikymo reikalaujanti ir labiausiai pažeidžiama kūrėjų kategorija.

V. Marcinkevičiaus parodoje “Peržengti ribą”, pristatomi menininko, kuris savo išskirtinės kūrybos bei asmeninės charizmos dėka įgijo itin sėkmingo menininko statusą Lietuvoje ir Skandinavijoje, ankstyvosios kūrybos darbai. Atrenkant menininko kūrinius parodai, kaip ir rengiant YPP projektą, buvo užbrėžta kontreti riba – parodoje rodomi tik tie kūriniai, kurie buvo sukurti iki Vilmantui sukako 30 metų.

Grįžtant prie sėkmės istorijos. Vilmantas ją sukūrė ne tik talento ir charizmos dėka. Tai - atkaklaus darbo rezultatas, labai didelio jauno autoriaus noro išsiveržti už Lietuvos ribų ir sugretinti savo kūrybą su užsienyje kuriančių menininkų darbais, tobulintis, pasisemti patirties ir išplėsti kontaktus bei "kažkur užsikabinti". Studijų metai ir po jų - buvo aktyvaus aplikavimo laikas į rezidencijas, parodas, konkursus, į tuometines Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje kuruojamas kultūros programas.

Anketose charizmos nelieka, lieka tik darbų skaidrės.

Vilmantas Marcinkevičius - išskirtinė figūra Lietuvos meno kontekste bei vienas ryškiausių šiuolaikinės neoekspresionistinės tapybos atstovų šiaurės Europoje. Dar būdamas studentu, jis išsiskyrė ryškia ir ekspresyvia tapyba, kuri buvo ir yra nutolusi nuo tradicinės Lietuvos tapybos mokyklos. Baigęs tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, Vilmantas buvo pastebėtas kolekcininkų iš Danijos ir taip atrado savo kelius į Šiaurės Europos šalių meno pasaulį. Parodoje išvysite tapybos darbus, piešinius, eskizus, fotografijas, dienoraščių puslapius, kurie supažindins su ankstyvaisiais menininko kūrybiniais ieškojimais.

Parodos kuratorė: Julija Dailidėnaitė


 

 

Žymos:
VDA inf.,
Vilmantas Marcinkevičius, Nida jau buvo. 1990 m.
Vilmantas Marcinkevičius, Nida jau buvo. 1990 m.