7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Šiuolaikinio meno paroda „Įsikišimai“

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1266), 2018-09-21
Dailė Anonsai

Rugsėjo 28 d. (penktadienį) 15 val. Pelėdų kalno galerijoje (A. Mackevičiaus 27, Kaunas) vyks šiuolaikinio meno parodos „Įsikišimai“ atidarymas.

 

Paroda skirta aktualizuoti ir analizuoti paskutiniu metu vis dažniau pastebimą menininkų susidomėjimą įvairiais rakursais tiek fiziškai, tiek simboliškai kūrybiniuose procesuose naudoti su gamta susijusius kontekstus bei aktualius klausimus.

 

Profesionalių menininkų Patricijos Gilytės, Gretos Grendaitės, Jūratės Jarulytės, Andriaus Ermino, Julijos Pociūtės ir Rosandos Sorakaitės vieni kitus papildantys kūriniai kelia mintis apie gamtos ir žmogaus bei žmogaus ir technologijų santykį, ir su tuo besisiejančias percepcijos ir patyrimo problemas, kvestionuoja socialiniame kontekste bei visuomenėje besiformuojančius tam tikrus specifinius mąstymo ir bendravimo modelius, vienaip ar kitaip darančius įtaką psichologinei žmonių būklei ir bendram socialiniam klimatui.

 

Menininkai kūriniais ne tik rodo konkrečią poziciją, bet ir nukreipia žiūrovą tam tikra linkme. Tuomet  kūrinys ima veikti kaip pretekstas asociacijų, intuicijos, analogiškų situacijų, kontekstų lygmenyje. Todėl įdomi ne tik meninio pasirinkimo / įsikišimo į gamtos pasaulį, menininko gesto fizinė ar simboliška intervencija medžiagoje, aplinkoje ar formoje, bet ir priežastys, kurios, žinoma, tam tikra prasme nulemia kūrinio išraišką ir turinį.

 

Kyla klausimai, kiek vaizduojamasis objektas ir jo skleidžiamos konotacijos siejasi su mokslo progresu, šiuolaikinių technologijų nulemtu susvetimėjimu, atotrūkiu tarp žmogaus ir gamtos, nykstančia sodų kultūra, tam tikrų bendravimo ir mąstymo modelių susiformavimu technokratinės visuomenės kontekste. Ar menininko pareiškimas yra vis labiau sintetinamo pasaulio kritika, ar žmogaus ir gamtos ryšio reabilitacija, kūrybinio proceso metu betarpiškai patiriant gamtą ir nuolat ją išgyvenant? O gal vien tik įtampa, nerimas ar/ir nuojauta, kad kasdien, su kiekvienu žingsniu tobulėjant technologijų pasauliui vis po truputį kažko netenkam? Tokie (pa)mąstymai paskatino suburti menininkus ir suintensyvinti šiuos aktualius klausimus platesnei diskusijai.

 

Paroda veikia vienos dienos menininkų bendruomenei, miestiečiams ir miesto svečiamas skirto renginio „Meno piknikas“, vyksiančio rugsėjo 28 d. ant Pelėdų kalno, kontekste.

 

Parodos laikas: 2018 m. rugsėjo 19 – spalio 10 d.

Galerijos lankymo laikas: I-V 8.00 – 18.00, VI 10.00 – 16.00

 

Kuratorė Dovilė Stirbytė

Organizatorius Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius

Partneriai: Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakultetas, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“

Rėmėjai: Caffeine Roasters, NT-TAU

Žymos:
Rengėjų inf.,