7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prano Gailiaus kūrybos paroda „Pasimatymas“

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1263), 2018-06-29
Dailė Anonsai

Liepos 7 d. „Ramybės galerijoje“ (Vytauto g. 35, Palanga) atidaroma Prano Gailiaus kūrybos paroda „Pasimatymas“. Parodoje bus eksponuojama Lietuvoje dar neeksponuotų tapybos, grafikos kūrinių ir piešinių iš skirtingų Prano Gailiaus kūrybos ciklų, kuriuos visus jis galėtų apibūdinti vienu pavadinimu – jautrūs paviršiai. Šiais metais menininkas būtų sulaukęs 90-ųjų savo gyvenimo metų, tačiau prieš tris metus, mirus Pranui Gailiui, Lietuva neteko dar vieno iš žymiausių išeivijos menininkų. Pranas Gailius, net ir didžiąją gyvenimo ir kūrybos dalį siejęs su Prancūzija, niekada neišsižadėjo savo lietuviškumo ir labiausiai vertino gimtąjį Žemaitijos kraštą. Šį kartą į Žemaitiją kviečiame ir Jus – kur atvyksta Prano Gailiaus kūryba ir kur autorius kviečia visus į pasimatymą. „Nuo to momento kai žmogus įsigyja mano kūrinį, jis niekuomet nebūna vienišas. Grįžkite namo po darbų, įsipilkite raudono vyno taurę, atsisėskite, pakalbėkime – juk mano kūriniuose yra mano siela, mano jausmai.“ – sakydavo menininkas.

 

Pranas Gailius – neabejotinai vienas ryškiausių lietuvių išeivijos menininkų, 1928 metais gimęs Mažeikiuose, o paskutinius savo gyvenimo metus praleidęs Paryžiuje. Pranas Gailius mirė 2015 metais. Tai buvo vitališkos ir abstrakčios pasaulėjautos kūrėjas, dirbęs tapybos, grafikos ir skulptūros srityse. Abstrakcijos spontaniškumas jo tapyboje jungiasi su turtinga faktūra ir spalva, o dailininko jautrumas poetinio žodžio galiai įprasmintas neeilinio užmojo ir jėgos meninėmis knygomis bei grafikos lakštais. „Tai, ką išsinešiau iš Žemaitijos, visada su manimi. Mano akys vėliau išaugo prancūzų mene, architektūroje, muzikoje, bet šaltinis – jo negali pakeist!”, yra sakęs Gailius. Kintančios, nuolat atsinaujinančios jo kūrybos versmė – Paryžiaus mokykla, persipynusi su tautišku lietuviško meno palikimu.

 

Pirmoji personalinė Gailiaus kūrinių paroda buvo surengta 1955 m. Paryžiuje, Galerie du Haut Pavé. Ji sulaukė nemažo atgarsio: televizija parengė reportažą, palankiai atsiliepė spauda. Tai buvo pripažinimo pradžia. Maždaug tuo metu, apie 1957-uosius, savo kūrinius Gailius ėmė pasirašinėti tik vardu – Pranas. Tai buvo trumpas, lengviau įsimenamas jo meninis pseudonimas. Netrukus užsimezgė dailininko ryšiai su kitomis Paryžiaus galerijomis. Parodos pasipylė viena po kitos, peržengė Prancūzijos ribas, buvo surengtos Berlyne, Miunchene, Štutgarte (1960), Čikagoje (1963), Tokijuje, Ženevoje, Liuksemburge (1966), Geteborge (1967) ir t. t. Šiandien skaičius parodų, kuriose buvo eksponuojami Gailiaus kūriniai, gerokai perkopė šimtą.

 

Gaivališkame Prano Gailiaus mene jausmo – su kaupu, o jo raiškos būdai – ne vien formos eksperimentai. Prano paveikslai – tai dinamiškas ir gyvybingas abstrahuotas menas, išradingai transformuojantis tikrovę - „aš nieko nevaizduoju, tik perteikiu energiją“. Savo tapybos ir grafikos kūriniuose dailininkas įkūnijo lietuviškos pasaulėjautos dvasią ir, sulydęs ją su prancūzų meno inspiracijomis, suteikė jai svarią modernistinės raiškos formą.

 

Parodos atidarymas: 2018 m. liepos 7 d. 18 val.

Parodos vieta: VšĮ „Ramybės galerija“, Vytauto g. 35, Palanga

Parodos organizatorius ir kuratorius: galerijos „Menų Tiltas“ direktorius Edvidas Žukas

Paroda veiks iki 2018m. liepos 18 d.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,