7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Petro Lincevičiaus ir Manto Daujoto tapybos paroda „Prietemos“

Rengėjų inf.
Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Dailė Anonsai

Parodoje „Prietemos“ pristatysime Manto Daujoto ir Petro Lincevičiaus tapybos darbus, kurie buvo nutapyti 2017–2018 metais ir dauguma dar nebuvo rodyti Lietuvoje. Nors Daujotas ir Lincevičius  jaunosios kartos autoriai, tačiau savo kūryba jie kalba apie išgyvenimus, apie pastebimus, o kartais ir nepastebimus praeities ženklus kasdienybėje ir kviečia tai patyrinėti jų naujausioje bendroje parodoje „Prietemos“.

 

„Prietemos – ir vizualiai, ir psichologiškai kalba apie suvokimo susiaurėjimą, iškrypimą. Naktinių klajonių motyvai, deficitiniai šviesos srautai, vakarinės melancholijos gūsiai – visa tai dalyvauja tiek mano paveiksluose, tiek artėjančios parodos pavadinime.“, – atvirauja menininkas Mantas Daujotas.

 

Mantas Daujotas (g. 1993) gyvena ir kuria Kaune. Daujotas yra labai įvairiapusė asmenybė – jis ne tik tapytojas, bet ir muzikantas. Gimęs menininkų šeimoje autorius 2017 metais baigė tapybos bakalaurą Vilniaus dailės akademijoje, o nuo 2016 metų surengė 2 asmenines parodas bei 3 grupines parodas Lietuvoje, taip pat dalyvauja tarptautiniuose pleneruose. Daujoto paveiksluose matomi fragmentai iš kiekvienam gerai pažįstamos kasdienybės. Kūrybai didelę įtaką daro menininką supanti praeities ženklų aplinka, kuri nugula jo tapomose drobėse. Darbuose jaučiama ramuma bei vienatvė, kurią kiekvienas žiūrovas interpretuoja labai skirtingai. Menininkas 2018 m. laimėjo jaunojo tapytojo apdovanojimą M.K. Čiurlionio dailės muziejaus organizuotame konkurse – „Geriausias 2017 metų kūrinys”.

 

Petras Lincevičius (g. 1990) gyvena ir kuria Vilniuje. Jo vardas garsiau nuskambėjo po „Art Vilnius ’15“, kai jis buvo išrinktas tų metų geriausiu jaunuoju menininku. Lincevičius kilęs iš nedidelio kaimelio Suvalkijos krašte, Prienų rajone. Vaikystėje matytos vietos, bei įvairūs išgyvenimai ir yra vienas iš pagrindinių menininko kūrybos akcentų bei atspirties taškų. Autoriaus darbai sukelia stiprų nostalgijos jausmą ir kalba apie egzistencialistinius dalykus bei trapų kultūrinės atminties ir istorijos išsaugojimą. Baigęs tapybos bakalaurą ir magistrą Vilniaus dailės Akademijoje, nuo 2013 metų, menininkas jau yra surengęs 5 asmenines parodas bei 12 grupinių parodų Lietuvoje, Baltarusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose bei Amerikoje, taip pat dalyvauja tarptautiniuose pleneruose. Menininkas prisijungė į Lietuvos dailininkų sąjungos gretas nuo 2017 metų. Lincevičiaus darbų yra įsigiję privačios kolekcijos Lietuvoje, Vokietijoje, Abu Dhabi bei Prancūzijoje.

 

„Prietemos – toks laiko tarpas, kai nėra visiškai tamsu, tai slėpiningas laikas, perėjimas iš šviesos į tamsą. Man šis žodis pažadina prisiminimus ir susikurtus vaizdinius skaitant Česlovo Milošo „Isos slėnis“. Tokiu žodžiu būtų galima įvardinti ir būseną tapant, kai, rodos, kad tapybos medija pati perima kūrinio tapybos proceso kontrolę. Kai šis žodis ištariamas, tampa dviprasmišku. Atsiranda ir antroji – labiau ironiška reikšmė, jeigu žodis naudojamas tapybos lauko kontekstuose (prie temos). Keleto reikšmių aspektu (prie)temos tampa panašiu į tapybos darbą, kuris taip pat neapsiriboja viena reikšme.“, – dalinasi mintimis Petras Lincevičius.

 

Maloniai kviečiame į parodos atidarymą, kuriame dalyvaus ir abu menininkai.

Parodos atidarymas: 2018 m. gegužės 15 d. 19 val.

Parodos vieta: VšĮ galerija „Menų Tiltas“, Užupio g. 16, Vilnius

Parodos organizatorius: VšĮ galerija „Menų Tiltas“

Paroda veiks iki 2018 m. birželio 1 d.; galerijos darbo laikas: II-V 12-19 val., VI 12-17 val.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,