7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Eglės Velaniškytės paroda „Būties lengvumas. Čia ir dabar“

Rengėjų inf.
Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Dailė Anonsai
Eglės Velaniškytės darbai. E. Šemioto nuotr.
Eglės Velaniškytės darbai. E. Šemioto nuotr.

Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje (K. Donelaičio g. 16, Kaune) gegužės 17 d., ketvirtadienį, 17 val. įvyks Eglės Velaniškytės parodos „Būties lengvumas. Čia ir dabar“ atidarymas.

 

Tapytojos E. Velaniškytės parodoje amžinybė atsiskleidžia kasdienio gyvenimo veiduose. Paveiksluose vaizduojami sakralūs siužetai įsilieja į gyvenimo tėkmę, suartindami su Jėzumi Kristumi. Tačiau sakralumas E. Velaniškytės drobėse nėra tobulas ir neliečiamas. Jis atsiveria neretai skaudžiose, ribines situacijas vaizduojančiose kompozicijose. Ekspresyvią tapybinę kalbą, kurią drobės sugeria, paviršiuje išskleisdamos žemiškų tonų ir pustonių paletę, nuskaidrina auksinis švytėjimas, išryškinantis dinamiškas paveikslų kompozicijas. Bet dinamika drobėse nėra ryškiai išreikšta, energinga, kadangi kyla ji ne iš pasipriešinimo ar kovos. Kūriniuose ji išlaikoma tiek, kad atskleidžia dabarties akimirką – sklidiną rimties, susitaikymo ir vilties.

 

Viltį įkūnija paveiksluose, greta Dievo, vaizduojami veidai: šeimos narių, artimųjų ar atmintyje įstrigusių nepažįstamųjų. Ne viename kūrinyje visas tapytojos dėmesys yra sutelkiamas tik į veidus, kuriuose atsispindi vienatvė, kančia, beprasmybė. Tačiau jie ramūs, nejudantys, o akys sklidinos šviesos. Tos šviesos, kurią sukuria širdis, juntanti, jog kiekvienoje būties akimirkoje yra Dievo meilė.

 

Nors pagrindinę E. Velaniškytės eksponuojamų paveikslų dalį sudaro 2011–2018 m. laikotarpio paveikslai, tačiau šioje parodoje galima pamatyti ir ankstesnius menininkės darbus, drobes, kurtas Salake (Zarasų r.). Ekspozicijoje tapytoja pristato ne tik savo, bet ir vyro skulptoriaus Gedimino Borisevičiaus (1972–2012) bei vaikų – Mindaugo, Kotrynos ir Miglės kūrinius.

 

Kviečiame gegužės 24 d. 17 val. iš arčiau susipažinti su menininke ir jos darbais edukaciniame renginyje „Autorius pristato savo parodą“.

 

Paroda veiks: 2018 05 17 – 2018 06 17

Žymos:
Rengėjų inf.,
Eglės Velaniškytės darbai. E. Šemioto nuotr.
Eglės Velaniškytės darbai. E. Šemioto nuotr.