7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt
Aistė Marija Stankevičiūtė
Nr. 41 (1235), 2017-12-08
Dailė
Giedriaus Jonaičio paroda „Mano istorijos"
Giedriaus Jonaičio paroda „Mano istorijos"

„Titaniko“ pirmasis aukštas šį kartą švelniai atsiduoda skerdiena. Apdujusios kuosos, kiaulės ir katės, iškabintos ant sienų, permatomi kūdikiai, vaikai tuščiu vidumi ir lėktuvas – mirtinas konstruktas su Marijos šypsniu akyje. Ir pirmame žvilgsnyje tik palaikai, kažkoks tekstas prie nuotraukų, miniatiūrinis konjako butelis ant gembės raudono velveto, taurės dvi – jau lyg ir šermenys, laikui.

Giedriaus Jonaičio paroda – praeities pamėklių koncentratas, savo turiniu užliejantis, ko gero, kiekvieną observuojantį, patyrusį vaikystę ir patį gyvenimą su visais jo kompleksais: baime, kalte ir nokautais, gėda ir menkumu. Vaikai, įprastai švelnumo ir tyrumo inkarnacijos, čia tarsi konstruojami objektai, dar ne žmonės, mechaniškai tiriantys aplinką: užkris – skaudės, nusikalsi – būsi nubaustas; tam tikra „paleista“ programa, projekcija į ateitį – laiką su pakankamu kiekiu duomenų retrospektyvai.

Vojeristiškas polinkis į nepažįstamo privataus gyvenimo stebėjimą traukia artyn „eksponato“, tačiau pats sąmonės aktų išviešinimas, iškėlimas į atvirą erdvę savo atsidavimu tarsi atstumia, invertuoja žiūrovo žvilgsnį, prievarta nukreipdamas jį į patį save: schadenfreude susigūžia iki aitraus nepatogumo, gėdos, praeities smarso, dirginančio ir iššaukiančio vaizduotėje iškylančias praeito laiko pamėkles. Iš esmės patys stebėtojai tampa ne tik savo pačių objektais, bet dar ir yra stebimi pašalinių akių – patirčių – ironiškai prisidengusių kiauliškais snukiais ir plastmase. Nulaužyti medžiai, nepamatyti lėktuvai, pavogti, nunuodyti ir nustipę šunys, pirma cigaretė ir pabudimas svetimame bute skaudančia galva – tarsi pamatas, veik privalomos situacijos, bendramatiškai, tik kiek modifikuotu siužetu, siejančios kiekvieną ir iki skausmo pažįstamos. Trys esminiai gyvenimo darbai atlikti ir užfiksuoti: medis nulaužtas, namai palikti ir gyvuliai išauginti.

Tokiu principu G. Jonaičio kūriniai interaktyviai komunikuoja su lankytojais, parodą paversdami istorijų lavonine, o lankytoją – nekro-vojeristu, atpažįstančiu save įrėmintame kiaulės snukyje.

 

Giedriaus Jonaičio paroda „Mano istorijos" veikia iki gruodžio 10 d. parodų salėse „Titanikas".

Giedriaus Jonaičio paroda „Mano istorijos"
Giedriaus Jonaičio paroda „Mano istorijos"
Giedriaus Jonaičio paroda „Mano istorijos"
Giedriaus Jonaičio paroda „Mano istorijos"