7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Septintojoje tarptautinėje emalio meno bienalėje „Vilnius 2017” – triumfavo lietuviai

Meno nišos inf.
Nr. 36 (1230), 2017-11-03
Dailė Anonsai
Eglės Navasaitienės kūriniai
Eglės Navasaitienės kūriniai

Paskutinį spalio penktadienį Vilniuje, Auksakalių gildijos galerijoje „Meno niša“, buvo atidaryta VII tarptautinė emalio meno bienalė „Vilnius 2017” ir paskelbti bienalės laureatai.
Galerijos vadovė Diana Stomienė šventinio vakaro metu pasakojo, kad galerija „Meno niša“ dirba dviem kryptimis. „Mes aktyviai dalyvaujame šiuolaikinio meno scenoje, vykstame į tarptautines meno muges, pristatome garsių Lietuvos menininkų bei jaunų, kylančių talentų kūrybą, bet tuo pačiu nuo galerijos įkūrimo pradžios puoselėjame emalio meno tradicijas. Penkiolikos metų veiklos sukaktį mininti galerija emalio bienales rengia nuo 2005 metų“, – pasakojo D.Stomienė.


Šiemet galerija „Meno niša“ ir parodos kuratorė, juvelyrė Marytė Dominaitė į septintąją bienalę pakvietė menininkus iš 11 pasaulio šalių: Japonijos, Venesuelos, Gruzijos, Italijos, Ispanijos, Kanados, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Lietuvos ir Prancūzijos. Visus bienalėje pristatytus kūrinius vertino profesionalų komisija: juvelyrai Tamara Sergijenko (Estija) ir Sigitas Virpilaitis bei menotyrininkė dr. Jurgita Ludavičienė.


Pagrindiniu prizu – galerijos „Meno niša” auksinis angelu MAGĖ su deimantu jau antrus metus iš eilės buvo apdovanota Vita Pukštaitė-Bružė, šis įvertinimas skirtas už diptiką „Karalius ir Karalienė mano“. Už  naujas idėjas emalio mene įvertinti Rūtos Jurkūnaitės-Bruožienės (1978-2017) kūriniai. Menininkė Neringa Poškutė-Jukumienė apdovanota už konceptualų kūrinį „Puodas/Papuošalas“. Tradicinio emalio meno technikos panaudojimo meistryste komisiją sužavėjo Tado Deksnio sukurti indai.


Renginyje dalyvavusi Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus patarėja Dalia Bardauskienė taip pat pasveikino emalio meno bienalės „Vilnius 2017” dalyvius ir penkis iš jų apdovanojo Vilniaus miesto savivaldybės padėkomis: už konceptualų sprendimą įvertinta Aistė Navasaitienė, už emalio tradicijos puoselėjimą – Ramunė Jundaitė-Misevičienė, ryškiausiu debiutu pripažinta N.Poškutė-Jukumienė. Yaroslava Kellermann (Lenkija/Ukraina) įvertinta už emalio technikos įvaldymą, o T.Deksnys apdovanotas už idėjos ir formos vienovę. Bienalės rėmėjo „Baltaxia“ prizais apdovanoti Edvinas Busarovas, Kęstutis Stanapėdis, Noga Harel (Estija) ir Kertu Vellerind ( Estija).


Vertinimo komisijos pirmininkė, menotyrininkė d. J.Ludavičienė teigia, kad emalio meno bienalėje rodoma daugiau nei pusšimtis kūrinių, sukurtų menininkų iš 11 pasaulio šalių, pristato spalvingą ir įsimenančią emalio meno panoramą.


„Akivaizdu, jog menininkai išlaiko ryšį su tradicija, siekiančia pirmą tūkstantmetį prieš Kristų ir išlikusia neužmiršta, bėgant amžiams. Septintojoje bienalėje eksponuojami kūriniai akivaizdžiai demonstruoja ir emalio technikos subtilumą, ir trauką menininkams, ir jos konceptualumą, kalbant apie pačias įvairiausias temas “, – teigia J.Ludavičienė.


Bienalės „Vilnius 2017” dalyviai: Anna Mercedes Carvallo (Venesuela), Cecilia Gubitosa (Italija), Gabrielle Castonguay (Kanada), Hiroko Hayata (Japonija), Yaroslava Kellerman (Lenkija/Ukraina), Jean-Martial Moreau (Prancūzija), Kertu Vellerind (Estija), Nuria Lopez Ribalta (Ispanija), Sofia Etsadashvili (Gruzija), Noga Harel (Estija), Rasa Taluntytė, Vidas Babianskas, Kęstutis Stanapėdis, Marytė Dominaitė, Vita Pukštaitė-Bružė, Tadas Deksnys, Rūta Jurkūnaitė-Bruožienė (1978–2017), Ramunė Jundaitė-Misevičienė, Neringa Poškutė-Jukumienė, Greta Grendaitė, Tomas Vosylius, Edvinas Busarovas, Dovilė Žydelienė, Dalius Razauskas, Aistė Navasaitienė.


Bienalės „Vilnius 2017” paroda veiks iki lapkričio 17 d., galerija „Meno niša“ dirba II – V 12 – 18 val. VI 12 – 16 val.

 

Žymos:
Meno nišos inf.,
Eglės Navasaitienės kūriniai
Eglės Navasaitienės kūriniai