7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Marios Lobodos paroda Šiuolaikinio meno centre

2017 01 27–03 12

 

ŠMC inf.
Nr. 6 (1200), 2017-02-10
Dailė Anonsai

Marios Lobodos personalinėje parodoje Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (ŠMC) pirmą kartą Baltijos šalyse taip plačiai pristatoma menininkės kūryba. 1000 kv. m. ekspozicijų erdvę užims  didžiulė instaliacija, sukurta specialiai ŠMC didžiajai salei. Šia paroda ŠMC pradeda 2017 m. jaunų lietuvių ir užsienio menininkų solo parodų ciklą.


Maria Loboda (g. 1979 m. Krokuvoje, gyvenanti bei dirbanti įvairiose pasaulio vietose) yra baigusi menininko Mark Leckey kursą Frankfurto Staedelschule. Pastaraisiais metais jos kūriniai yra plačiai pristatomi tarptautiniame meno lauke, taip pat ir 13-oje „Documentos“ parodoje (2012 m.). Marios Lobodos solo parodas yra surengusios svarbios šiuolaikinio meno institucijos, tarp jų Reina Sofia muziejus Madride (2014 m.), Kunstverein Braunschweig meno centras (2013 m.), Toronto šiuolaikinio meno galerija „The Power Plant“ (2016 m.), Oxford Modern meno centras (2016 m.) bei Baselio Kunsthalle (2017 m.). Marios kūriniai – tai paslapties ir mįslių kupinos erdvės, sulipdytos iš sodrių istorinių pasakojimų, kurie savitai kalba ir apie dabarties aktualijas.


Vilniaus parodos pavadinimas, kaip ir pati paroda, yra sudaryti lyg senovinės giesmės, ritmingai apgiedančios žlugimo nesugniuždytą viltį, struktūra. Nepaliaujamai kartojama, ji įveikia esamą tikrovę ir ima kurti naują. Specialiai ŠMC didžiajai salei sukurtoje parodoje Maria Loboda toliau tyrinėja amžinąsias sąvokas įvairiose tikėjimo sistemose, transcendentalias idėjas apie žmogaus sielą ir jų raišką paslaptinguose objektuose, archeologijoje, architektūroje, religijoje ir mene. ŠMC menininkės tyrimas bus išklotas vienoje visa apimančioje instaliacijoje iš koridorių sistemos ir penkių didelių vartų, perteikiančioje perėjimo ir kaitos patirtis.


Koridoriai sukurs milžiniško dydžio erdvę ekspozicijai ir lems parodos maršrutų trukmę. Penki poliuretano vartai bus skirtingų formų: vieni interpretuos archajinių pastatų struktūras, kiti – atvirkščiai, atrodys perdėm šiuolaikiški. Po visą salę išsiraizgiusiame labirinte bus eksponuojami mažesnės apimties objektai, užrašai ant sienų, freskos, graffiti – kompozicijos iš naujų ir ankstyvesnių Marios Lobodos darbų. Kad pritaikytų darbą vietiniam kultūros kontekstui, parodą menininkė rengia mėnesio rezidencijoje Vilniuje.

Kuratorė: Ūla Tornau

Parodos rėmėjai:
Lietuvos kultūros taryba
Adomo Mickevičiaus institutas Varšuvoje
IFA (Institut für Auslandsbeziehungen)
Lenkų institutas Vilniuje