7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Ramūno Grikevičiaus paroda „Susitikimas indėnų žemėse“

Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1)

Rengėjų inf.
Nr. 2 (1196), 2017-01-13
Dailė Anonsai
Ramūnas Grikevičius, „Užmiršti sapnai“, 2016 m.
Ramūnas Grikevičius, „Užmiršti sapnai“, 2016 m.

Sausio 12 d. (ketvirtadienį) 18 val. Vilniuje, Pamėnkalnio galerijoje (Pamėnkalnio g. 1), atidaroma tapytojo Ramūno Grikevičiaus kūrybos paroda „Susitikimas indėnų žemėse“.

Ką autoriui reiškia „Indėnų žemės“? „Tai – tyra ir mistinė vieta, kurioje susijungia žmonės ir gyvūnai su dievais, mokslas su misticizmu, kalnai ir stepės su žvaigždėmis ir visa visata, mirusieji su dar negimusiais. Indėnų žemės man yra ne visada egzistuojanti tiesos vieta, susikūrusi dar vaikystėje. Savo darbuose, kaip ir gyvenime, stengiuosi sujungti kasdieniškus reikalus su šiuo utopiniu pasauliu.

Kiekvienas paveikslas yra atskira istorija, dažnai labai asmeniška. Savo paveikslų kompozicijas konstruoju iš mano realybėje dominuojančių simbolių, atsitikusių įvykių, matytų vaizdų, ironiško požiūrio į savo gyvenimą, buities ir būties santykių dermės. Nors tapyba savo esme yra utopinė, visiškai nereikalinga žmogaus išgyvenimui veikla, bet ji suteikia viltį ir prasmę. Smagiausia, kai viską suliejus į visumą, betapant, kartais pavyksta atsidurti toje Indėnų žemėje“, – pasakoja R. Grikevičius.

Dailėtyrininkės Karolinos Tomkevičiūtės teigimu, „R. Grikevičius savo kūrybos kelyje visada lieka ištikimas tikrajai tapybos prigimčiai, nuolat ieško naujų jos formų, tačiau nesivaiko madų. Pasitelkęs tradicinę tapybos išraišką, R. Grikevičius prabyla šiuolaikiškai ir aktualiai. Paskutiniojo dešimtmečio kūriniuose justi menininko užtikrintumas tuo, ką daro. Jis nuolat sau užduoda klausimą, kas jam svarbiausia viename ar kitame darbe. R. Grikevičius, sako, jau išmokęs priartėti prie tapymo esmės ir neanalizuoti tapybos proceso, todėl kūrybos rezultatas visada gimsta intuityviai.

Nuo pat kūrybos pradžios R. Grikevičiaus darbuose dominuoja figūratyvinės kompozicijos, siurrealistiniai fragmentai. Menininko kūrybos kelias yra nuoseklus, jo darbuose vyrauja dvi linijos: dieviškoji, kuri skleidžiasi per taurius patyrimus, ir žemiškoji, prasiveržianti per nuopuolius ir aistras. Vis dėlto paskutiniųjų metų kūriniuose šie du kontrastingi poliai persipina. R. Grikevičius savo būsenas paverčia tapybos kalba, taip jo kūriniuose atsiveria netikėti buities ir būties rakursai. Paveikslai tampa savotiškais dienoraščiais, kuriems nesvetimas ironiškas požiūris.“

Ramūno Grikevičiaus tapybos paroda „Susitikimas indėnų žemėse“ Pamėnkalnio galerijoje vyks iki vasario 4 d.

Parodos rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos dailininkų sąjunga.

Ramūnas Grikevičius, „Užmiršti sapnai“, 2016 m.
Ramūnas Grikevičius, „Užmiršti sapnai“, 2016 m.