7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jono Valatkevičiaus paroda „Viskas bus gerai“

Marijos ir Jurgio Šlapelių namo–muziejaus galerijoje (Pilies g. 40)

Rengėjų inf.
Nr. 1 (1195), 2017-01-06
Dailė Anonsai
Parodos plakatas
Parodos plakatas

Kviečiame Jus sausio 12 d., 18 val. į Jono Valatkevičiaus parodos „Viskas bus gerai“ atidarymą, kuris vyks Marijos ir Jurgio Šlapelių namo-muziejaus galerijoje (Pilies g. 40).
Paroda vyks iki vasario 4 d.


Jonas Valatkevičius yra gerai žinomas kaip geras kuratorius (1997–2001 m.), dirbęs Šiuolaikinio meno centre, ir įžvalgių dailės kritikos bei kitokių tekstų autorius. Dabar – reklamos kūrėjas. Paraleliai jis visada kūrė paveikslus, kurie yra nei tapyba, nei piešinys, nei plakatas, bet viskas kartu. Rūšis, žanras, formatas šiuo atveju nėra svarbu.

                 Jono kūriniai pirmiausia yra atsakas pasaulio beprotybei. Jie primena pirmykščių žmonių ritualinius veiksmus, kai simboliniais veiksmais kviestas lietus, maldauta keršto ar atleidimo. Vaizdų stilistika bei motyvai verčia pagalvoti apie kokius nors actekus, kurie chaosą bandė suvaldyti kruvinomis aukomis. Paveiksluose Jonas dažnai susitinka su personifikuotu blogiu, bet ne tam, kad panirtų į jį kaip tai daro kenčiantys modernistai, o tam, kad su juo ironiškai šnektelėtų, parodytų jo juokingai „perlenktas“ puses ar tam, kad ignoruotų jį grožio atributais ir programiniais teiginiais.

                 Menininko kūryba yra labai privati, bet ne autobiografiška. Tam, kad atskirtų savo viešą asmenį, autorius sukuria alter ego – evl_rabid. Triušio pavidalo personažas „Instagram“ bendravimo tinkle kolekcionuoja miesto grafitus ir pasirašo Jono kūrinius. Kai susitinka pasaulio marazmas su Jono marazmu, sužiba atokvėpio blyksnis. Toks menas padeda išgyventi.

                

Parodos koordinatorė, menotyrininkė

Monika Krikštopaitytė

 

Parodos plakatas
Parodos plakatas