7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dalios Skridailaitės paroda „Gray portretai"

Monika Valatkaitė
Nr. 37 (1189), 2016-11-18
Dailė Anonsai
Renginio plakatas
Renginio plakatas

„Gray portretai“ anaiptol ne apie pilką spalvą ir atspalvius. Iš tiesų, tai tapytojos Dalios Skridailaitės įsivaizduojamų Doriano Grėjaus giminės moterų portretai.

Šia koncepcija apibendrinti parodą paskatino Oskaro Vaildo žodžiai, kūrinyje „Melavimo nuosmukis: pastebėjimai“ (iš knygos „Ketinimai“):

„Vieninteliai portretai, kuriais tikima, yra portretai, kuriuose labai mažai pozuotojo ir labai daug menininko.“

Dalios Skridailaitės atveju – jos kūriniuose yra vien menininkas. Tačiau to nereikia suprasti kaip grynojo autoportreto. Kad ir kokia beveidžių moterų tema ryški tapytojos kūryboje, autorė savo karjeroje neturėjo nei pozuotojų, nei kūrė veidrodinių refleksijų. Tai grynai vaizduotės materializavimas.

Būtent beveidžių moterų tema (neaišku, amžinai jaunų ir gražių kaip giminaitis Dorianas, ar vis tik natūraliai bręstančių ir kintančių) autorės kūryboje pasiranda periodiškai, mintyse subrandinus personažą. Kiekviename kūrybiniame etape vaizduojamas moterys keičiasi kartu su autore: atvaizduojama kūno kalba, rūbai, naudojamas koloritas, netiesiogiai atspindintys realius autorės išgyvenimus, dvasinius perversmus.

Pavieniai portretai savarankiškai kvestionuoja pagrindines romano „Doriano Grėjaus portretas“ temas. Apie nuodėmingumą kalba apnuoginto kūno fragmentai. Apie meną ir kultūrą gairės – sufleriai darbų pavadinimuose („vokalas“ =  muzika; „Demetra“ – graikų mitologija). Hedonizmo polemika skiriama – žiūrovui, atpažinti ar moterys drobėse gyvena grynai dėl malonumo.

 

Kuratorė – Monika Valatkaitė

 

Renginio plakatas
Renginio plakatas