7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pažadėtosios žemės spalvos litvakų dailininkų kūryboje

VVGŽM inf.
Nr. 45 (1151), 2015-12-18
Dailė Anonsai
Raimondas Savickas, „Poilsis Eilate“. 2015 m.
Raimondas Savickas, „Poilsis Eilate“. 2015 m.

Gruodžio 16 d. 17.30 Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre atidaroma dailės paroda „Sveikas, Izraeli! Litvakų dailininkų keliais“. Parodoje pristatomi 24 litvakų dailininkai ir 37 dailės kūriniai, atrinkti iš Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus dailės rinkinio, Lewben Art Foundation ir Lietuvos išeivijos dailės fondo, advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ ir kitų asmeninių kolekcijų.

 

            Eksponuojami dailės kūriniai aprėpia daugiau nei šimto metų laikotarpį ir įvairias meno kryptis. Pirmą kartą Lietuvoje lankytojai galės gėrėtis dailės mokyklos Palestinoje (atidaryta 1906 m.) įkūrėjo B. Šaco ir jo sekėjų J. Budkos, M. Bernšteino ir J. Kovarskio tautinio žydų meno paieškomis, ekspresionistiniais E. Mane-Kaco, M. Bando, B. Cukermano, J. Kazlausko ir I. Kulvianskio darbais, po Antrojo pasaulinio karo Izraelyje išpopuliarėjusiu tautiniu žydų simbolizmu, kuriam atstovavo M. Šagalas, T. Tobiasas ir S. Bakas. Marijampolietis M. Rozentalis ir S. Tepleris ištobulino figūrinio abstrakcionizmo raišką, o kauniečio E. Štreichmano ir mažeikiečio P. Abramovičiaus meniniai eksperimentai atvedė juos prie lyrinio abstrakcionizmo. Parodoje pristatomi ir šiuolaikiniai į Izraelį emigravę dailininkai L. Ray ir D. Zundelovičius bei Lietuvoje gyvenantys menininkai A. Jacovskis, A. Jacovskytė, R. Savickas ir S. Teitelbaumas, kurių kūryboje Pažadėtosios žemės vaizdai ir jausmai istorinei Tėvynei išsilieja metaforomis ir užuominomis.

 

            Pasak parodos kuratorės dr. Vilmos Gradinskaitės, ,,beveik visi parodoje eksponuojami dailės kūriniai viešai yra pristatomi pirmą kartą, o kai kurie Lietuvos menininkai sukūrė darbus specialiai šiai parodai. Įvairia stilistika atlikti tapybos ir grafikos darbai, piešiniai ir medaliai atskleidžia dvipusį žydų dailės raidos procesą ir parodo, kaip litvakai dailininkai formavo Izraelio dailę, ir kaip Izraelio gamta bei vietinės liaudies meno tradicijos pakeitė litvakų dailininkų meninę raišką – siužetus, tapymo manierą, spalvų paletę, nuotaikas“.

           

 

Paroda VVGŽM Tolerancijos centre veiks nuo 2015 m. gruodžio 16 d. iki 2016 m. kovo 13 d.

 

Parodos rengėjas: Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus

Parodos kuratorės: Vilma Gradinskaitė, Irina Nikitina

Parodos rėmėjai:

Geros valios fondas

Lietuvos išeivijos dailės fondas

LEWBEN ART FOUNDATION

Advokatų kontora „Valiunas Ellex“

Tides Foundation

Žymos:
VVGŽM inf.,
Raimondas Savickas, „Poilsis Eilate“. 2015 m.
Raimondas Savickas, „Poilsis Eilate“. 2015 m.