7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Maskvos parkai, kalvos ir Manhatano teismas

dailės pasaulio

7md inf.
Nr. 25 (1131), 2015-06-26
Dailė
Yayoi Kusama taškuoti medžiai prie naujo „Garage“ muziejaus pastato Gorkio parke, Maskvoje
Yayoi Kusama taškuoti medžiai prie naujo „Garage“ muziejaus pastato Gorkio parke, Maskvoje

Šiuolaikinis menas Maskvoje turi „Garažą“
Maskvoje, Gorkio parke, atidarytas naujas, iš tolo nauju kiautu žėrintis šiuolaikiniam menui skirtas muziejus „Garažas“ (http://garageccc.com/en). Pastatas perdarytas siekiant išsaugoti autentiškas dalis ir sluoksnius iš 7-ąjį dešimtmetį statyto buvusio „Metų laikų“ restorano. Besižavėdamas sovietmečio viešų erdvių platumu ir nesiekimu išrast ką nors nauja, „Garažo“ išvaizda rūpinosi olandų architektas Remas Koolhaas. Dašos Žukovos – kolekcionierės, Šiuolaikinio meno centro tuo pačiu pavadinimu (2008) įkūrėjos, Romano Abramočiaus žmonos – teigimu: „Tai naujas iššūkis. Anksčiau žmonės turėjo mūsų ieškoti, o dabar mes pačiame centre, kur vaikštinėja žmonės, kurie galbūt nemėgsta šiuolaikinio meno, o galbūt net nežino apie jo egzistavimą“. Prie parko, dabar vadinamo hipsterių ganyklomis, gaivinimo nemažai prisidėjo ir sutuoktinis. Naujame muziejuje galima pavartyti kolekcijos archyvus, apsilankyti kavinėje ir knygyne, o kolekcija kol kas, pasak mačiusiųjų, dar atrodo kaip eskizas to, kuo galėtų tapti. Juolab kad muziejus dar nėra iki galo užbaigtas. Tačiau jau dabar parke, kur bobutės stumdo vežimaičius su karštais koldūnais, galima pamatyti šiuolaikinio meno pavyzdžių.

Rengiama milžiniška Vladimiro Didžiojo skulptūra
Keliasdešimt tūkstančių maskviečių pasirašė peticiją prieš planuojamą 24-ių metrų dydžio paminklą Vladimirui Didžiajam. Pasipiktinusius miestiečius glumina skulptūrai skirta vieta – valdovą, Vladimiro Putino bendravardį, lapkritį ketinama užkelti ant Vorobjovo kalvos, iš kur jis žvelgs į Maskvą. Bėda ta, kad Vladimiras ir matytųsi iš kur tik pažiūrėsi. Visuomenės nuomonės nebuvo atsiklausta. Vladimiras žinomas kaip krikščionybės nešėjas (988 metais pradėjo slavų krikščionybės kultūrą) ir kaip valdovas, nužudęs savo brolį, turėjęs keletą žmonų ir daugybę meilužių, gyvenęs trumpą hedonistišką gyvenimą.
Anot skulptoriaus Salavato Ščerbakovo: „Yra ko diskutuoti apie Ivano Rūsčiojo ar Josifo Stalino, ar net Petro Didžiojo istorinį vaidmenį, tačiau princas Vladimiras yra be jokios abejonės pozityvi figūra.“ Tačiau nemalonioji istorijos dalis ta, kad Vladimiro valdoma Rusia buvo įsitvirtinusi Kijeve, kur ir įvyko jo krikštas, kurį taip noriai vis primena Putinas. Ukrainiečiai Princą Vladimirą vertina kaip savo tautos herojų, o Maskva, regis, jį interpretuoja savaip ir visomis išgalėmis nori tai pabrėžti. Rusijoje taip pat yra kuriamas filmas apie Vladimiro krikštą. Režisierius, komunistų partijos narys Vladimiras Bortko teigia, kad „Be abejonės, tai bus patriotinis filmas, kuris padės sustiprinti šalį.“ Filmui skirta apie dvidešimt milijonų dolerių. Tačiau pablogėjus Rusijos ekonomikos būklei darbai sulėtėjo. Filmo kūrėjas skatina Vladimiro krikšto dieną padaryti valstybine švente.

Vagystė dėl meno baigėsi banaliai
Menininkas ir buvęs dėstytojas Josephas Gibbonsas Manhatano teisme pripažintas kaltas dėl dviejų vagysčių, nors, jo teigimu, abi buvo atliktos dėl meno, filmuojamos ir ketintos rodyti meno ekspozicijose. Gruodžio pabaigoje jis Niujorko „Capital One“ banko filiale prie aptarnavimo langelio pateikė reikalavimą mandagiu rašteliu, prašančiu paaukoti jo bažnyčiai. Tuomet gavo 1000 dolerių. Taip pat pasielgė ir Rodo saloje, gavo 3000 dolerių. Tai ne pirmas kūrinys, kur Gibbonsas dokumentuoja savo destruktyvų elgesį: filme „Sociopato išpažintis“ (2006) jis yra leidęsis heroiną, vogęs parduotuvėje, priešinęsis pareigūnui, kamantinėtas psichoanalitiko. Filmas rodytas „Whitney“ bienalėje. Kaltintojai už apiplėšimą siūlo trejus metus, bet svarstoma galimybė bausmę sušvelninti. „Queens“ muziejaus kuratorė Larissa Harris laišku tikino teisėją, kad tai pirmiausia – meno kūrinys, kurį jiems rodyti „būtų didelė garbė“.

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė M. K.

Yayoi Kusama taškuoti medžiai prie naujo „Garage“ muziejaus pastato Gorkio parke, Maskvoje
Yayoi Kusama taškuoti medžiai prie naujo „Garage“ muziejaus pastato Gorkio parke, Maskvoje
Salavatas Ščerbakovas prie kuriamo paminklo
Salavatas Ščerbakovas prie kuriamo paminklo
Joseph Gibbons
Joseph Gibbons