7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kas galima Jupiteriui, negalima jaučiui

Iš dailės pasaulio

„7md“ inf.
Nr. 23 (1129), 2015-06-12
Dailė Trumpai
Off-Biennale Budapest, be pavadinimo
Off-Biennale Budapest, be pavadinimo
Budapešto menas pavargo nuo valdžios
Balandžio 24 – gegužės 31 d. Vengrijos sostinėje veikė didžiulis renginys: „Off-Biennale Budapest“. Pavadinimas aiškinamas kaip sąmoninga šalikelė, naujo kelio pasirinkimas. Tai ne „anti-“, „sub-“, „neo-“, „trans-“ ar „post-“, nes siekiama ne diskutuoti su tuo, kas nebetenkina, o sukurti kitą kokybę nei gali pasiūlyti valdžia, anot organizatorių, vis dažiau kišanti nagus į kultūrinį gyvenimą. Be atlygio dirbo milžiniška komanda (daugiau kaip 200 menininkų, įvyko 180 renginių, prie jų dirbo per 600 žmonių), nei atidaryme, nei uždaryme politikai pasisakyti nepakviesti, vengta „valdžiai priklausančių“ erdvių. Be pagrindinio tikslo – susigrąžinti laisvę ir meną suvokti daugiau nei dekoratyviai, antras siekis buvo skatinti nevalstybinio finansavimo būdus, infrastruktūrą. Daugiau informacijos.
 
Versaliui Anishas Kapooras sukūrė „Karalienės putę“
Indų kilmės Londone gyvenantis labai žymus ir prancūzų mėgstamas skulptorius Anishas Kapooras teigia, kad „šen bei ten išdėlioti objektus nieko nereiškia. Aš siekiau sugriaut pusiausvyrą ir prisikviesti chaosą. Ir tuo pat metu išsaugoti vientisumą su istorine aplinka, o tai ir sudėtingiausia.“ Gal abstrakčios išvaizdos skulptūra „Gašlus kampelis“ („Dirty Corner“) Versalio soduose vargu ar sukeltų daug nerimo, ypač Prancūzijoje, tačiau neformalus pavadinimas („Karalienės putė“) suteikė progą žodinėms kovoms. Diskutuojama, ar skulptūra turi panašumo į vaginą, ar į karalienės vaginą, ar čia turime galvoti apie po giljotina gyvenimą baigusią Mariją Antuanetę? Dešinieji respublikonai purkštauja, o dienraštis „Le Parisien“ („Paryžietis“) Kapoorą apibūdiną kaip genialų provokatorių.
 
Už kelias iliustracijas Irano menininkė nuteista 12 metų kalėti
28-erių menininkė ir aktyvistė Atena Farghadani Teherano teisme pripažinta kalta už „propagandą ir kurstymą prieš sistemą“ iliustracijose, publikuotose „Facebook’e“, kur ji parlamentarus pavaizdavo kaip gyvūnus (beždžiones, avis, karves ir pan.), protestuodama prieš jų siekius siaurinti kontracepcijos prieinamumą. Taip ji neva pažeidė politikų orumą. Farghadani pašalinta iš dailės akademijos, konfiskuoti jos asmeniniai daiktai. Menininkė suimta antrą kartą. Po pirmo suėmimo ji viešai prakalbo apie tai, kaip žiauriai su ja elgėsi kalėjimo prižiūrėtojai. Antro suėmimo metu badavo, kaip teigiama, patyrė širdies smūgį ir buvo perkelta į kitą kalėjimą. Apeliacija rengiama.
 
Pagal užsienio žiniasklaidą parengė M. K.

 

Off-Biennale Budapest, be pavadinimo
Off-Biennale Budapest, be pavadinimo
Anish Kapoor, „Gašlus kampelis“. 2014 m.
Anish Kapoor, „Gašlus kampelis“. 2014 m.
Atena Farghadani
Atena Farghadani